Pajero III - Zbyt mocne ogrzewanie w kabinie.
pios - 23-11-2012, 19:13 Temat postu: Zbyt mocne ogrzewanie w kabinie. Witajcie.
Mam dziwny problem z ogrzewaniem (sterowanie elektroniczne). Przy ustawieniu temp. minimalnej (wyświetlacz wskazuje 16C) powietrze nie jest ogrzewane, ale wg mnie tak powinno być. Po ustawieniu "ząbek wyżej", gdy wyświetlacz nadal wskazuje 16C włącza się maksymalne ogrzewanie. Powietrze z kratek kierowcy i pasażera leci gorące. I tak na każdej innej "cieplejszej" pozycji potencjometru. Oczywiście wszystko przy rozgrzanym silniku. Co prawda nie sprawdzałem sytuacji z tylnym ogrzewaniem, ale problem jest dość uciążliwy.
W TYM TEMACIE opisywałem problem ze sterowaniem temperaturą silnika. Odłączenie tego czujnika trochę zmniejszyło problem:
Czy to może mieć wpływ na temperaturę nawiewu?
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Pios
tompol34 - 23-11-2012, 19:48
Ten czujnik mierzy temp. powietrza w kolektorze "dolotowym" i nie ma wpływu na temp. we wnętrzu. Twoim problemem jest sterowanie klapą zimne/gorące powietrze w konsoli środkowej.
pozdrawiam
zbyszekm2 - 23-11-2012, 20:17
W części środkowej pod deska, za radiem, jest całe sterowanie, przekręcaj pokrętłem i zobacz jak pracują klapy.
pios - 23-11-2012, 20:47
Dziękuję za szybką odpowiedź. Brzmi to logicznie. Czy to chodzi o to "ustrojstwo" ?
Problem w tym, że po wyjęciu wszystkiego z panelu przedniego (radio i potencjometry sterowania klimy) nie mogę niczego znaleźć w środku. Nie chcę niepotrzebnie rozbierać całego samochodu. Poniżej zdjęcia, które przed chwilą zrobiłem - przepraszam za kiepską jakość. Ze schematu wnioskuję, że sterowniki klap powinny być w środku za radiem po lewej stronie. Podpowiedzcie proszę jak się do nich dostać?
A może źle szukam?
Pozdrawiam
Pios
zbyszekm2 - 23-11-2012, 23:43
Szukaj od strony kierowcy, od dołu tego plastiku z nagrzewnica.
pios - 25-11-2012, 18:27
OK. Jakimś cudem naprawiłem, choć nie wiem za bardzo jak.
Faktycznie sterowanie elektroniczne nawiewami (siłowniki) znajdują się we wskazanym przez Zbyszka miejscu, choć łatwiej je zlokalizować przy włączonym silniku kręcąc pokrętłami (ładnie widać jak system pracuje). Niestety, gdyby trzeba było wymieniać te części, to już wiązałoby się z mocną grzebaniną, a tam trochę ciasno jest.
Początkowo temperatura była 0-1. Albo tylko zimne, albo tylko gorące. Po "grzebaniu" i zabawie, w miarę nagrzewania silnika, układ stał się bardziej "czuły" i zaczynał używać ustawień pośrednich. Efekt jest taki, że w tej chwili wyraźnie czuć różnicę nawiewu na np. 17C, a na 23C (tutaj i powyżej już jest maksymalne grzanie, ale to zapewne prawidłowe działanie związane z temperaturą zewnętrzną i wewnętrzną).
Nadal jednak nie wiem jak tego dokonałem. Wyjąłem wszystkie flaki z panelu przedniego. Puszkę ze sterownikami odłączyłem i rozebrałem do momentu, do którego dało się to zrobić bez ryzyka uszkodzenia urządzenia. Przeczyściłem i przedmuchałem co się dało. Podłączyłem na nowo i działa. (tak jak w windowsie - reset pomógł). Mam nadzieję, że taki stan rzeczy się utrzyma. Pojeżdżę trochę i popatrzę.
Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam serdecznie.
PS. Nie wiecie może, gdzie można kupić żaróweczki do podświetlania tego panelu od nawiewów (wyglądają jak małe niebieskie diody) ? 2-3 mi się chyba przepaliły.
tompol34 - 25-11-2012, 20:29
pewnie gdzieś masa przerywała, to są małe żaróweczki z nakładanymi niebieskimi "kondonikami: kupisz je w każdy sklepie elektronicznym za 1 zł za sztukę. Musisz odłączyć żaróweczkę od plastikowej podstawki, przyjrzyj się to będziesz wiedział co i jak.
pozdrawiam
Heilsberg - 25-11-2012, 20:45
Się tak żarówka nazywa T5.
|
|
|