Pajero III - [3.2 DID] Rurka z miski AT
siersciunio - 26-11-2012, 21:26 Temat postu: [3.2 DID] Rurka z miski AT Witam
Ostatnio zsuwając się ze skarpy prze-szurałem troszkę spodem pojarki dzisiaj pod autem plama oleju czerwonego i po wejściu pod auto widzę ze kapie z rurki z boku miski olejowej skrzyni automatycznej.
Czy jest to rurka od bagnetu ?
Czy jest wspawana czy to jest na jakimś oringu?
tompol34 - 27-11-2012, 11:18
po stronie pasażera wyjście do chłodnicy oleju,po stronie kierowcy-tak to rurka wlewu oleju, jakieś 4 cm początkowe(kolor czarny) jest przyspawane do miski, a dalsza część(kolor złoty) jest wciskany w tę pierwszą część (oring).
pozdrawiam
siersciunio - 27-11-2012, 11:57
Na wysokości kolanka wchodzącego do miski (wiec prawdopodobnie element przyspawany) jest otarcie od łącznika układu wydechowego który na skutek kontaktu z podłożem ruszył się w stronę miski.
Jeśli leje się z przyspawanego kawałeczka to lepiej zwalić miskę i pospawać (jednocześnie czeka mnie długo odkładana ze względu na czysty olej wymiana filta i oleju A/T) czy jakimś klejem atakować pęknięcie ?
tompol34 - 27-11-2012, 13:50
przy wymianie oleju pospawaj nawet nie próbuj kleić bo problem powróci od wibracji
siersciunio - 01-02-2013, 21:46
Dzisiaj pojarka zalała się czerwoną krwią jako że wczoraj było ostro i kilka razy przetarłem brzuchem zwaliłem to na zerwany bagnet
ALEEEEE......
Okazało się że rurka idąca do chłodnicy oleju przetarła się w uchwycie , po zaspawaniu (na szczęście była metalowa) powędrowała na miejsce w zabezpieczeniu . potrzebne było 4 litry krwi do transfuzji
[ Dodano: 01-02-2013, 21:50 ]
i z tego powodu pytanie
Czy dobrze pamiętam sprawdzając stan oleju w skrzyni AT odpalamy po przegazowaniu na zapalonym silniku sprawdzamy ?
tompol34 - 03-02-2013, 21:24
nie po przegazowaniu ,ale po nagrzaniu silnika do temperatury pracy, ja robię to po trasie minimum 30 km
pozdrawiam
|
|
|