Problemy techniczne - porysowana przednia szyba
piwkotom - 28-09-2005, 22:06 Temat postu: porysowana przednia szyba Witam,
male pytanko (uzylem szukaczki i nie znalazlem ale mam z nia problem wiec prosze nie bic bo sie staralem):
porysowana przednia szyba, to znaczy mnostwo drobnych rysek ktore widac dopiero przy ostrym sloncu no i w nocy szczegolnie jak pada. Poniewaz zbliza sie mokry sezon chce cos z tym zrobic, bo kiepsko sie jezdzi a wiekszosc km robie w nocy.
Obilo mi sie o uszy ze gdzies poleruja, tylko nie wiem czy owszem? i czy to jest bezpieczne? czy nie spowoduje jakichs innych wad przedniej szyby (jest dosc istotnym elementem decydujacym o bezpieczenstwie jazdy), czy po prostu ja wymienic ale to znowu duzo $$, a z tym bywa krucho. I czy ewentualnie mozna samemu wypolerowac jakas pasta?
Co o tym sadzicie?
Matejko - 28-09-2005, 22:56
mozna sprobowac tym shitem do wyswietlaczy w komorkach, ale szczerze?? 520zl nowa szyba z gwarancja na 2 lata, jesli peknie naprawiaja lub wymienaja za darmo
piwkotom - 28-09-2005, 23:08
520zl.... bardzo drogo nie jest ale tanio tez nie, dlatego szukam alternatywy
Rafal_Szczecin - 28-09-2005, 23:15
przednia szybe mozna polerowac , ale NIE w rejonie widzenia(pola) kierowcy.
najlepiej wymienic na nowa .
czy 520 pln to nie wiem wydaje mi sie ze mniej
wymieniac, dla wlasnego spokoju oraz bezpieczenstwa innych.
jest jeszcze jedna mozliwosc - kupic uzywana w bardzo dobrym stanie .
ROMEL - 29-09-2005, 07:11
Nie wiem gdzie są TAKIE!!! ceny szyb, ale nie zazdroszcze....
Do mojego szybka kosztuje w moich stronach 270 PLN z założeniem - cena może podskoczyć o jakieś 30PLN jeżeli na podszybiu znajdą sie jakieś parchy do zaprawienia... czas zabawy dwie godzinki - i dwie godzinki czekania.... i tyle...
Polerować przedniej szyby nie wolno - z tego względu iż: można uzyskać zniekształcenie obrazu, efekt "tęczy" przy najmniejszym świetle z przeciwka, zaciąganie wody przy pracujących wycieraczkach "mgla na szybie", ogólnie LIPA!!!
Wszystkie inne szyby owszem - ale nie przednie....
Pozdro
Bartek - 29-09-2005, 08:00
Zalezy z czego - ja polerowalem z rysek w miejscach zawracania wycieraczek i nie uzyskalem zadnych negatywnych skutkow. Szyby ultratanie maja duza wade - sa ultramiekkie. Muche w kasku rozwalisz na szybie i masz niezla ryse. Polerowalem - uwaga - pasta do zebow (chyba Blend-a-med ) jest duzo delikatniejsza niz polerska wiec wymaga duuuzo cierpliwosci, ale efekt OK.
Matejko - 29-09-2005, 09:08
ROMEL po wejsciu do unii szyby bardzo poszly w gore, nie wiesz nawet jakie bylo moje zdziwienie jak wymienialem szybe u siebie za 330zl, a pol roku pozniej ta sama szyba kosztowala juz 520zl, z tym ze ratuja sie gwarancja, czyli peknie - naprawiaja za darmo lub wymieniaja, nic ich nie interesuje jakto sie stalo, czyli praktycznie ciagle mozesz miec nowa szybe z przodu
piwkotom - 29-09-2005, 13:43
hmmm...
wiec tak:
1. polerowanie calej szyby: 40 zl, facet mowi ze ma do tego sprzet majacy pelna kontrole nad procesem i moze to zrobic tak ze nie zacznie sie robic soczewka ale nie gwarantuje ze te rysy znikna generalnie.
2. nowa szyba szwedzkiej produkcji, nie wiem jaka firma nie zapytalem, 344zl z wymiana, wiec nie jest zle...
wiec chyba zrobie tak ze najpierw pojade na polerke, jak nie bedzie dobrze to ja wymienie i tyle, chyba sie wybiore next week i dam znac jaki efekt
Hubeeert - 29-09-2005, 13:46
A nie szkoda kasy na polerowanie?? Ja tam za takie pieniądze bym wolał szybę wymienić. No ale opinie itd...
Bartek - 29-09-2005, 13:48
2. NordGlass - najwieksza KUPA jaka mozna kupic. Wydalbym 400 na wypolerowanie ori, nie zakladal NordGlassa za 344
piwkotom - 29-09-2005, 14:07
no tak, ale jak wydam 40zl i bedzie git to mam 300zl w kieszeni, jak od razu wymienie szybe to mam 344 z kieszeni a jak wypoleruje i bede musial wymienic jednak to jestem tylko 40zl w plecy
zobaczymy, moze jednak warto
a po tym co mowi Bartek to moze sie skonczyc tak jak mowi Matejko, czyli 520 wiec te 40 zeta nie robi juz roznicy.
ROMEL - 30-09-2005, 07:19
PIWKOTOM,,,...
Wypoleruj tą szybkę... zdasz relację co i jak po polerce i napiszesz czy tak samo spierniczy Ci szybe jak ręszta magików polerujących...
Czekam na info...
Matejko - 30-09-2005, 09:11
ROMEL napisał/a: | PIWKOTOM,,,...
Wypoleruj tą szybkę... zdasz relację co i jak po polerce i napiszesz czy tak samo spierniczy Ci szybe jak ręszta magików polerujących...
Czekam na info... |
tos Romel chlopaka pocieszyl
piwkotom - 30-09-2005, 09:52
Matejko napisał/a: | ROMEL napisał/a: | PIWKOTOM,,,...
Czekam na info... |
tos Romel chlopaka pocieszyl |
no wlasnie....
w zwiazku z tym musze to jednak odlozyc na jakis czas zeby na wszelki wypadek jednak miec te 520 zl do wydania od reki
ale zdam relacje
dzieki generalnie
Anonymous - 06-10-2005, 23:09
Sens jest naprawiać (polerować) tylko stosunkowo lekkie zmatowienia po wycieraczkach. Jeśli są nieregularne rysy po skrobaczce, piachu, wycieraniu na sucho, itp....to daj sobie spokój.
|
|
|