To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - [E57A 2.0D] Słabe hamulce nożne, zadziałają za 3wciśnięciem.

hopenik - 26-12-2012, 13:51
Temat postu: [E57A 2.0D] Słabe hamulce nożne, zadziałają za 3wciśnięciem.
Witam,
Mam problem.
Hamulce w moim Galanciku załączą się za 3 naciśnięciem pedała.
Pierwsze naciśnięcie to pedał luźno idzie na dół, za drugim razem czuje lekki opór a dopiero po 3 nieciśnięciu czuje już spory opór i dopiero prawidłowo hamuje.
Czy to problem uszczelnienia, dodam że widzę ubytki płynu hamulcowego w zbiorniczku i tak samo ubytki w zbiorniczku od sprzęgła.
Dodam jeszcze że ciągle świeci mi kontrolka ręcznego i to przeważnie tylko zimą.

Wszyc - 26-12-2012, 13:54

zapowietrzony układ, nieszczelności lub niski stan płynu kontrolka ręcznego też o tym informuje

Odpowietrzyć jak problem będzie się powtarzał układ nieszczelny

hopenik - 28-12-2012, 13:03

układ odpowietrzyłem, nie widzę zbytnio wycieków, płyn na stałym poziomie ale hamulce jednak jak były słabe tak są. Dopiero ciężko pedał chodzi po 3 naciśnięciu, później po kilku minutach znów lekko.
Szukam nieszczelności ale obstawiam na słabą pompę.
Co wy na to?

milo - 28-12-2012, 14:47

hopenik napisał/a:
Szukam nieszczelności ale obstawiam na słabą pompę.

Lub serwo i zawór na przewodzie do niego czy trzyma , kiedyś podobna była sytuacja tu na forum nieszczelność czujnika w serwie

robertdg - 28-12-2012, 15:42

milo, a co ma serwo do braku oporu na pedale hamulca, raczej na odwrót, biorac pod uwagę sens wypowiedzi:
hopenik napisał/a:
Pierwsze naciśnięcie to pedał luźno idzie na dół, za drugim razem czuje lekki opór a dopiero po 3 nieciśnięciu czuje już spory opór i dopiero prawidłowo hamuje.

hopenik było coś robione przed tym jak hamulce się popitoliły czy nie :?:

hopenik - 28-12-2012, 15:54

robertdg nic nie było robione, po prostu stało się to z dnia na dzień.

Nikt jeszcze nie grzebał przy tym oprócz mnie, nie lubię oddawać misia do mechanika bo zawsze coś mi spidolą. U mnie nie ma dobrego mechanika, dlatego sam naprawiam.

Pompa Vacum prawidłowo działa.

Jeden mechanik podpowiedział mi żebym podmienił pompę, ale nie mam. Będę musiał zakupić i sprawdzić.

robertdg - 28-12-2012, 16:19

Jak odpowietrzałeś układ to płyn przelewales przez węzyk czy na posadzke :?:
hopenik - 28-12-2012, 17:22

Płyn na posadzkę się lał, nie chciało mi się bawić z wężykiem.
Bo i tak na dworze to robiłem :)

robertdg - 28-12-2012, 20:01

No to masz problem, bo jakbyś miał założony węzyk to byś przynajmniej widział czy nie pokazują się permamentne babelki powietrza.
jacek11 - 28-12-2012, 22:41

Sądząc po modelu auta,masz z tyłu bębny :) jeżeli szczęki będą za bardzo ściśnięte,to będziesz miał taki właśnie efekt.spróbuj zaciągnąć ręczny,i wtedy zobacz czy pedał będzie wpadał.
:)

hopenik - 29-12-2012, 11:40

jacek11 niestety po zaciągnięciu ręcznego ten sam objaw, więc obstawiam na przepuszczającą pompę hamulcową. Muszę zakupić drugą i sprawdzić.
jacek11 - 29-12-2012, 11:52

Jednak wydaje mi się,że trzeba zajrzeć do bębnów :) skoro robisz sam,to nic to nie kosztuje,a przy okazji sprawdzisz co tam słychać :)
jeszcze jedno.w jaki sposób odpowietrzałeś układ?zacząłeś od tyłu?

hopenik - 29-12-2012, 12:00

Bębny i tak pewnie są do wymiany bo już jakieś 2 lata tam siedzą i pewnie się zużyły.
Muszę tam zajrzeć ale jak pogoda będzie lepsza.

Ja odpowietrzyłem tylko przód, z tyłu mam bębny i nawet nie wiem jak odpowietrzać je.

k@rol - 29-12-2012, 13:42

przy bębnach też jest odpowietrznik, poszukaj a znajdziesz... :wink: podejrzewam że jakiś cylinderek puszcza, proponuję obczaić ten tył, odpowietrzyć i dopiero się martwić o pompę. Bez prawidłowego odpowietrzenia wszystkich kół i sprawdzenia szczelności układu nic nie wymieniaj :wink:
Aha odpowietrzanie zaczyna się od koła najdalej pompy w moim przypadku( E54A)
lewy tył następnie po przekątnej
prawy przód
prawy tył
lewy przód

Przynajmniej ja tak odpowietrzałem i jest git :mrgreen:

hopenik - 31-12-2012, 17:49

Dzięki kolego k@rol
odpowietrzania na rurce pomogło, mam tylko do wymiany regulator na tyle bo padł całkiem.

Pozdrawiam :)
Dziękuję za pomoc i życzę udanego sylwestra

[ Dodano: 03-01-2013, 13:00 ]
Niestety przyszedł nowy rok i problem powrócił.
Więc nie mam pomysłów co może być przyczyną.

Jak zrobiłem to autko praktycznie stało na podwórku 4dni, jak się przejechałem to niestety problem hamulcowy powrócił.
Czy to spowodowane jest złym stanem pompki czy może płyn hamulcowy za stary ( ma jakieś 3latka )