To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Koło pasowe wału korbowego

arturos998 - 05-01-2013, 10:16
Temat postu: [Cari 1.9TD] Koło pasowe wału korbowego
Witam wszystkich.

Pewnie niejeden z was miał problem z wymienionym w temacie kołem pasowym. Niestety guma w tym kole lubi się wyrabiać albo rozwulkanizowywać. Na początku mojej przygody z Carismą miałem ogromne problemy z silnikiem właśnie przez to koło i brakiem poprawnej diagnozy przez mechaników. Poprzedni właściciel zamiast wymienić koło na nowe po wyrobieniu się gumy - najzwyczajniej w świecie "nasmarkał" spawami złączając dwie metalowe części koła, przez co te miało bicie, a przez to silnik dostawał różnych wariacji. Non stop wizyty u mechaników, wymiany różnych części - pochłonęło mnóstwo kasy, czasu i nerwów. Skończyło to się tym, że z paska wielorowkowego na skutek ocierania o obudowę wyrwało jeden pasek, zblokowało silnik i przeskoczył rozrząd. Chyba nie muszę mówić jakie były tego skutki - skończyło się wymianą całego silnika na drugi.

Teraz znowu o sobie przypomniało te samo koło, a mianowicie rozwulkanizowało się. Objawy były takie same jak przy luźnym pasku wieloklinowym, czyli przy dużym obciążeniu alternatora, pompy wspomagania lub innych urządzeniu napędzanych nim - pasek zatrzymywał się lub wyglądało tak jakby się ślizgał. Naciągnięcie go i wymiana na nowy oczywiście niewiele dała.

Piszę to po to, bo być może ktoś ma różne dziwne objawy, a nie sprawdził w/w koła. Nie jest również łatwe znaleźć je w zamienniku. W/g wszelkich komputerowych baz danych nie istnieje zamiennik do Carismy i trzeba szukać od Renault albo Volvo. Niestety ogromna ilość producentów części, roczników i modeli sprawia, że niby ten sam silnik, który był przykładowo w danych latach wstawiany w Lagunie różni się detalami od tego samego silnika wstawianego w Carismie. Powoduje to, że nie mając w ręku starego koła i dokładnego jego zwymiarowania, ciężko nam będzie dobrać odpowiednie koło. Dla przykładu w serwisie Mitsubishi takie koło kosztuje 1200 netto!!!

Obecnie przerabiałem ten temat i straciłem mnóstwo czasu w różnych sklepach motoryzacyjnych i przeglądając internet aby znaleźć to właściwe, które będzie pasować. Dlatego aby zaoszczędzić innym czas podaję producenta i nr seryjny zamiennika, który na bank będzie pasować:

Producent: Kentpar otomotiv
Auta do których ma pasować (spisane z nalepki): Renault Megane I 1,9; Laguna 1,9; Scenic I 1,9; Kangoo 1,9; Clio II 1,9 DCI
Numery (nie wiem który jest właściwy, spisuję z nalepki):
O.E.NO: 8200689702
152 K139 01
K-139

Ostatnia uwaga - delikatnie różni się ono od oryginału, ale wszystkie najistotniejsze wymiary są identyczne. Zamocowałem je u siebie i jest wszytko ok.

Pozdrawiam i mam nadzieję, że może komuś pomogę.