To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - zawory

killerbb - 05-01-2013, 13:25
Temat postu: zawory
witam mam pytanko dalem do mechanika na wymiane sprzegla i kazalem mu zajzec do zaworow przed chodzil cicho a po regulacji teraz slychac mocno zawory stukajace jak dizel prawie mowil ze nie bylo szczelin na zaworach posiadam lpg niby do lpg bedzie lepiej czy zaworoy stukajace maja wplyw nacos posiadam 1.6 czy idzie samemu ustawic zawory i czy jest to proste pozdrawiam
scoratir - 05-01-2013, 14:20

Do regulacji trzeba szczelinomierz, klucz oczkowy z cienkimi ściankami (lub przelotowy własnej konstrukcji) i śrubokręt płaski. Najlepiej robić to w dwie osoby. Może mechanik ustawił luzy jak w dieslu, a tam są dużo większe (według manuala na zimnym dla 4D68 to 0.25 i 0.35).

Ustawiałem według instrukcji 0.2 i 0.3 na ciepłym i zawory dość mocno stukały (odpowiednio dolotowe i wydechowe w 4G92). Na ciepłym nie da się tego zrobić na tyle szybko żeby silnik nie ostygł a dodatkowo wszystko parzy. Później przy okazji wymiany uszczelek ustawiłem 0.1 i 0.2 na zimnym. Zdecydowanie mniej słychać zawory. Dodam że manual przewiduje regulację na zimnym do wartości właśnie 0.1 i 0.2.

Hugo - 05-01-2013, 20:13

killerbb napisał/a:
kazalem mu zajzec do zaworow przed chodzil cicho a po regulacji teraz slychac mocno zawory stukajace jak dizel prawie
Pewnie specjalista ustawił luzy zaworowe na zimnym silniku.
scoratir - 05-01-2013, 21:01

Hugo, ale w oryginalnym manualu Mitsubishi jest napisane żeby ustawiać zawory na zimnym. Tak przynajmniej widziałem w 2 manualach... w trzecim nie było podane w jakich warunkach. Zresztą... zdążyłeś kiedykolwiek ustawić zawory zanim temperatura spadła? Rozgrzany silnik ma ~80stC... Nie wiem ale wydaje mi się że mechanicy mitsu wiedzą co robią ;) . A może jakiś doświadczony mechanik wypowie.
killerbb - 05-01-2013, 22:04

niewiem ale w poniedzialek jade do mechanika na poprawke zaworow zeby je ustawil normalnie chodzil jak pszczolka a teraz jak dizel i niema takiego ducha przymula dopiero po chwili ciagnie a przed tym tego nie bylo
Hugo - 05-01-2013, 22:19

scoratir napisał/a:
zdążyłeś kiedykolwiek ustawić zawory zanim temperatura spadła? Rozgrzany silnik ma ~80stC...
Nie musi mieć 80 st. C, wystarczy, że jest rozgrzany.