To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [ALL] CB w Colcie CAO

Anonymous - 03-01-2007, 09:51
Temat postu: [ALL] CB w Colcie CAO
Witam

W końcu zamontowałem w konsoli środkowej pod radiem cd (wymontowałem tą kieszeń, która raczj do niczego mi nie służyła...) radio CB które dostałem kilka lat temu od ojca. Radio to Midland Alan28. Z anteną większego problemu nie powinienem mieć, zamontuję taką do 30cm za tyłu natomiast mam problem z kabelkami. Z radia wystają 3 kabelki: czarny, pomarańczowy i czerwony. Pomarańczowy o czerwony były złączone razem gdy radio było podpinane pod 220 :twisted: teraz nie wiem do czego mam je podpiąć w colcie?

Anonymous - 03-01-2007, 09:58
Temat postu: Re: CB w Colcie CAO
do plusa, jeden pewnie jest do wlaczenia cb radia po przekreceniu stacyjki :)
tomusn - 03-01-2007, 10:04

najlepiej jedź do warsztatu CB, oni będą wiedzieli... ustawią ci antenę od razu itp.
Anonymous - 03-01-2007, 10:10

tomusn napisał/a:
najlepiej jedź do warsztatu CB, oni będą wiedzieli... ustawią ci antenę od razu itp.

Do warsztatu cb pojadę ale tylko zestroić żeby dobrze łapała fale a zamontować chce sam, po co płacić komuś za coś co sam mogę zrobić :wink:

Anonymous - 03-01-2007, 10:26

Alan 28 ma wbudowany SWR takze samemu mozna sobie zestroic antene, co do anteny to troche krotka
Anonymous - 03-01-2007, 10:31

mugen napisał/a:
Alan 28 ma wbudowany SWR takze samemu mozna sobie zestroic antene, co do anteny to troche krotka

Wiesz jak? albo gdzie to opisują?

Antena może i krótka ale nie chcę szpecić auta. NIe zależy mi na super zasięgu tylko na podstawowych info na drodze myśle że taka wystarczy.

Anonymous - 03-01-2007, 15:02

tak mała antenka nie wiem czy bedzie dobrym rozwiązaniem, czasem pojedziesz do jakiegoś wiekszego miasta i bedziesz chciał coś znaleźć a ci co będą blisko mogą ci nie pomóc...
moim zdaniem jak robić to dobrze i sam bujam się z 1,5 bacikiem :) i łąpie w 2 storny na 15 km stestowane a może i dalej ja byłem na wsi a koleś z którym gadałem w bardzo dobrej jakości w słowatyczach 15km w lini prostej (mam alana 18 + antena magnum sf-40)

Anonymous - 03-01-2007, 16:08

Qrde słyszałem że krótka, dobrze zestrojona nie jest taka zła...

[ Dodano: 03-01-2007, 16:08 ]
Ale to nie o to. Jak podłączyć?? tommi jak masz podłączone??

[ Dodano: 03-01-2007, 16:37 ]
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic8603.html

hehe no to daję sobie punkt pomógł :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

[ Dodano: 03-01-2007, 16:40 ]
P.S. Ostatnie pytanie. Do czego najlepiej podpiąć pomarańczowy i czarny?? Można do przewodu prowadzącego do zapalniczki??

Student - 04-01-2007, 08:05

Samo podpięcie robisz bezpośredno z akumulatora lub żródła które ma zawsze napięcie aby radio Ci działało jak nie masz kluczyków w stacyjce, dobrze też jest dać kondensator w zasilanie aby zakłócenia od alternatora, wycieraczek i innych silniczków nie wchodziły na głośnik.
Alan 28 ma wyście na głośnik zewnętrzny więc podczas podłączania może pomyśl i o tym
Alan 28 to choinka z podświetlaniem miałem go 12 lat temu więc mogę się mylić ale
- czerwony zasilanie radia ok.13V'
- pomarańczowy zasilanie podświetlania wszystkich gałek i przycisków
wewnętrzny SWR to można sobie w d...ę wsadzić - trzeba stroić na zewnętrznej SW-miarce wtedy będzie git.
Co do samej anteny to antenka 5/8 fali powinna dać zasięg ok. 20km i mieć dł ok. 140cm
Ja ze swojego Magnum 2m dł zrobiłem łączność 45km ale to się mało razy udaje.

Anonymous - 05-01-2007, 18:04

Ficu865, ja mam podłączone pod zapalniczke :) a radyjko wsadzam między fotel na konsole (trzyma sie bezproblemowo) żebym mógł je szybko zdemontować i nie zostawiać w aucie bo licho nie śpi :( i tobie też to radze :!:
Anonymous - 05-01-2007, 18:10

tommi napisał/a:
Ficu865, ja mam podłączone pod zapalniczke

chyba też tak zrobie... ale z drugioej strony musisz przekręcić kluczyk żeby móc włączyć.
tommi napisał/a:
bo licho nie śpi i tobie też to radze

Ja myślę zasłaniać je czymś, tylko nie wiem czym. Standardowe "zaślepki" na radia są za małe. Coś wymyśle bo faktycznie ktoś może się połakomić...

[ Dodano: 13-01-2007, 18:47 ]
Już wiem jak je podłączyć :oops:
Oddałem to do serwisu, póki co koleś robi coś z końcówką mocy bo ponoć słaba była, w poniedziałek montaż i strojenie anteny. mówił że średni zasięg powien być a na takim właśnie mi zależy.

Nie wiem jak on to robił że gdy go podłączał udało mu się to zrobić...
Robiłem to tak samo i strasznie iskrzyły kable :roll: :shock:

Może to ta końcówka mocy....

W każdym bądź razie w pn powinienem mieć cały zestaw to napiszę co i jak.

Pozdrawiam :wink:

[ Dodano: 31-01-2007, 13:11 ]
Ok udało mi się założyć:) Zmieniłem montera bo ten to jakiś szaman a nie człowiek który się na tym zna. POdobno naprawił radio a w drugim serwisie jak zaczął zestrajać powiedział że nie ma mocy...

W każdym razie jest ok. Zasięg z centrum Krakowa na obwodnice więc myślę że dobrze.. Z tym że na postoju bo jak włącze silnik to straszne przebicia... Muszę ten filtr przeciwzakłuceniowy kupić.

Teraz pytanie jak zamaskować radio jak np stoje na parkingu pod supermarketem???