Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Wydech gdi
grzeniek - 11-01-2013, 20:19 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Wydech gdi Jaki rozmiar śrub jest na wydechu na połączeniach środkowego tłumika? Wie ktoś? Nie chce mi się wjeżdzać na kanał i wyjeżdzać do sklepu
scoratir - 12-01-2013, 10:43
Obawiam się że tam może już nie być wcale śrub . Ostatnio też się za to zabierałem bo musiałem wyciągnąć tłumik końcowy żeby odkręcić haka... Skończyło się na tym że uciąłem rurę i dorobiłem nowe kryzy. Stare były tak skorodowane że ze śrub zostały tylko kikuty, a kryza wyglądała jakby ją korniki zjadły. O dziwo rura jest jeszcze zdrowa, może jest z lepszego materiału.
Zaglądnij najpierw czy jest co odkręcać, często trzeba ciąć.
Bimber - 14-01-2013, 20:27
grzeniek- dziesiątki(klucz 17)
radek8622 - 15-01-2013, 15:20
podłączam się pod temat:) także potrzebuje takie śruby.Teraz moje pytanie: jakiej długości są potrzebne pod połączenia oraz czy są to jakieś specjalne śruby czy mogą być zwykłe?
scoratir - 15-01-2013, 19:19
Jeśli śruba da się jeszcze odkręcić to podjechać do byle sklepu metalowego i dobrać do starej. Gwint raczej zwykły metryczny. Jak jest mocno skorodowana, ale resztkami da się wykręcić to radził bym inaczej zrobić. Rozwiercić te przyspawane nakrętki na kryzie (albo całkiem je odciąć) i założyć śrubę przelotową a z tyłu podkładka i nakrętka. Nawet jak zardzewieje to łatwo taką śrubę uciąć, bez potrzeby cięcia rury... Nie testowałem w takich miejscach śrub chromoniklowych, ciekawe czy po kilku latach będzie się dała odkręcić.
xluki - 15-01-2013, 20:12
radek8622, grzeniek, mam gdzieś stare śruby. Jak znajdę to zmierzę i podam jutro wymiary dokładne.
|
|
|