To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Galant E3xA i starsze - podświetlenie deski/regulator podświetlenia czasem działa

Misiek :) - 12-01-2013, 09:07
Temat postu: podświetlenie deski/regulator podświetlenia czasem działa
Witam, nigdzie nie znalazłem takiego problemu na forum, więc piszę tutaj:
Od kiedy właściwie posiadam auto (od wiosny) mam ten problem a ostatnio się nasilił.
Podświetlenie deski/zegarów działa sobie i nagle gaśnie wszystko. Wtedy stuknę lub poruszę regulatorem natężenia podświetlenia znów działa, czasem trzeba go wyjąć i stuknąć nim. Potem zauważyłem, że to świecenie i gaśnięcie ma bardzo bliskie powiązanie z wtyczką w ten regulator. Kiedy poruszę wtyczką, powoli wyjmuje lub wkładam to gaśnie i się zapala. Wiem, że jak wyjmę to zgaśnie więc prosze nie dawać mi rad żebym włożył wtyczkę to zadziała bo to nie zawsze działa kiedy wtyczka jest włożona.Jak jest włożone do końca i poruszę wtyczką, czy do połowy to wtedy gaśnie i zapala.
Co mogę z tym zrobić aby działało normalnie??

xcracing - 12-01-2013, 10:46

Może być to słabe połączenie na stykach, na początek możesz je spróbować przeczyścić papierem ściernym lub pilniczkiem i psiknąć lekko WD40.
Możesz też przy wyjętym regulatorze ale podłączonym poruszać poszczególnymi kablami dochodzącymi do wtyczki może wybadasz na którym przewodzie są problemy z połączeniem. Być może we wtyczce zbyt rozluzowało się któreś z gniazd.

Maretzky85 - 12-01-2013, 21:50

Misiek :) napisał/a:
Od kiedy właściwie posiadam auto

A dokładniej od czasu wsadzenia ledów :P

Misiek :) - 12-01-2013, 23:15

Maretzky85 napisał/a:

przed ledami też tak było... a z czasem coraz bardziej.
Teraz wyjąłem z plastikowego "opakowania" i goły środek tymi bolcami włożyłem w gniazdo (bez opakowania, co się wczepia, jak by zatrzask) i świeci bez przerwy

hubialan - 18-03-2013, 15:12

Misiek :) napisał/a:
Maretzky85 napisał/a:

przed ledami też tak było... a z czasem coraz bardziej.
Teraz wyjąłem z plastikowego "opakowania" i goły środek tymi bolcami włożyłem w gniazdo (bez opakowania, co się wczepia, jak by zatrzask) i świeci bez przerwy

Ano LEDy mają dużo mniejsze zużycie prądu i czasem (a nawet bardzo często) zdarza sie że nie chce sie ściemniać....

U Ciebie problem będzie polegał pewnie na tym właśnie + jeszcze brak styku na rezystorze...

Jak już masz to wszystko rozebrane "z opakowania" to zrób tak jak radzili przedmówcy + jeszcze spróbuj dogiąć te blaszki (styki) które przesuwają się po rezystorku...

franek1994 - 23-01-2014, 11:44

Maretzky85, Ja właśnie wsadziłem ledy jako podświetlenie zegarów (prędkościomierza, obroty) sum sumarum 4 szt led.
Tam gdzie orygnalnie siedziały zielone T10

Coś mi grozi? hehe, tzn czy coś się może stać niechcianego :?: