Colt - Ogólne - Powitanie i maly problem
Anonymous - 03-01-2007, 20:03 Temat postu: Powitanie i maly problem Witam
Na tym forum jestem nowy aczkolwiek bylem wczesniej uzytkownikiem nie dzialajacego juz forum Mitsubishi Klub Polska, moze najpierw powiem cos o mnie i colcie, bylem wczescniej posiadaczem Colta CA0 z silnikiem 1.6 (4G92) z 93r i bylem z niego bardzo zadowolony, jego sprzedalem poniewaz znalazlem (przez przypadek) w dobrych pieniadzach to samo autko ale z tym pieknym silnikiem 1,8 (4g93) 95r. Kupiłem go troche w ciemno ze spalonym komputerem ktory szybko mi sie udalo znalezc i kupic.
Wszystko jest OK jezdze juz nim okolo miesiaca, i autko naprawde super jezdzii i napewno wiecie o czym mowie wymienilem tuleje tylniego zawieszenia no i oczywiscie wszystko co sie wymienia po kupnie samochodu , Zosały mi do wymiany jeszcze tuleje przedniego zawieszenia (jest ich na szczescie mniej niz z tylu ). Ale mam taki maly problem jak silnik jest zimny to chodzi na ssaniu i jest ok, ale jezeli juz nie chodzi na ssaniu to ma zdecydowanie za niskie wolne obroty i w zwiazku z tym pytanie czy mozna je w jakis sposob "podkrecic" ? I drugie pytanie jaki wydaja dzwieki wasze silniki powyzej mniej wiecej 4 tys obrotow ? Z gory dziekuje za odpowiedz
Kleju - 03-01-2007, 23:25
pawcio777 napisał/a: | I drugie pytanie jaki wydaja dzwieki wasze silniki powyzej mniej wiecej 4 tys obrotow ? |
hmm ciekawe pytanie??? A czego ono odnosnie chodzi??? Bo ja mam zalozony stozek i powyzej 4tys obr auto fajnie "ryczy"
Anonymous - 03-01-2007, 23:51
siemanko
ja uwazam ze CAO 1,6 jest to tez dosc szybki, ciekawy samochod (napewno wiecej czesci znajdzie sie do 1,6) i jezeli ktos ma okazje kupic 1,6 w dobrym stanie to trzeba go miec poniewaz trafic na GTi w ktore nie trzeba ladowac kasy to sztuka, ale to po za tematem
pierwsza i najwazniejsza rzecz po kupnie GTi to jest sprawdzenie w jakim stanie jest komputer! wiem to z doswiadczenia ale to masz po za soba
jezeli chodzi o te obroty to ja rowniez zauwazylem podobna rzecz u siebie ale nie wtedy gdy jest np zimno! wtedy gdy jest wilgotno, wolne obroty trzymaja sie ponizej 1000 i czasem spadaja nawet do 500 (np gdy silnik nie jest jeszcze dobrze rozgrzany i gdzy stoje na swiatlach)
ja poprostu podkrecilem u siebie srubkę naciagajaca linke gazu przy przepustnicy ze obroty trzymaja sie lekko ponad 1000 i tak zdaza sie ze silnik gdy nie jest dosc rozgrzany obroty spadaja nizej niz 1000
wydaje mi sie ze takie zjawisko jest normalne przeciez wymienialem niedawno swiece i przewody WN a cos takiego nie zdazalo sie np w lato gdzy wilgotnosc byla o wiele mniejsza
jezeli sie myle to czy ktos wie jak temu zaradzic
pozdrawiam i witam kolejnego posiadacza GTI niszczyciela
Anonymous - 04-01-2007, 11:26
O podkreceniu linki od gazu tez pomyslalem ale jeszcze tego nie zrobilem poniewaz myslalem ze jest jakas mozliwosc np wlasnie przy przepustnicy albo czym takim, i u mnie sie to dzieje raczej zawsze niezaleznie od pogody co do tego gti to jest naprawde w dobrymj stanie technicznym jedynie do wymiany sa (jeszcze z przodu) tuleje wachaczy ale to normalne w 1,6 tez wymenialem no i z 3 elementy do polakierowania bo maja jakies tam male doleczki a nie lubie takich , a co do tego dzwieku to pytam poniewaz 1,6 inaczej chodzilo.... a i pozatym tez mysle o zalozeniu stozka co o tym myslicie przy GTI - nie chce go zakladac ze wzgledu na zadne przyrostu mocy ktorych nie ma tylko wlasnie ze wzgledu na ten dzwiek na stozku, slyszalem kiedys colta na stozku i to jest wlasnie to
tomusn - 04-01-2007, 11:42
Łukasz W napisał/a: | ja poprostu podkrecilem u siebie srubkę naciagajaca linke gazu przy przepustnicy ze obroty trzymaja sie lekko ponad 1000 i tak zdaza sie ze silnik gdy nie jest dosc rozgrzany obroty spadaja nizej niz 1000 |
linka zostaje luźna, reguluje się śrubką przy przepustnicy
Anonymous - 04-01-2007, 11:44
Witam kolego z Tarnowa mamy do siebie jakies 35 km to jest nas juz dwoch jestem z okolic pozdrawiam
Anonymous - 04-01-2007, 16:27
pawcio777 napisał/a: | a i poza tym tez mysle o zalozeniu stozka co o tym myslicie przy GTI - nie chce go zakladac ze wzgledu na zadne przyrostu mocy ktorych nie ma tylko wlasnie ze wzgledu na ten dzwiek na stozku, slyszalem kiedys colta na stozku i to jest wlasnie to |
Zakładać tylko dla dźwięku..? Przecież to czysta poezja objechać takim "niewinnym" cichym CA0 głośnych pozerów
Pozatym weź pod uwagę, że (przynajmniej w stolicy) policja ostro wzięła się za tuningowców z ryczącymi silnikami i dyfuzorami w wydechach.
Kleju - 04-01-2007, 20:27
slo_mo napisał/a: | Zakładać tylko dla dźwięku..? Przecież to czysta poezja objechać takim "niewinnym" cichym CA0 głośnych pozerów
poza tym weź pod uwagę, że (przynajmniej w stolicy) policja ostro wzięła się za tuningowców z ryczącymi silnikami i dyfuzorami w wydechach. |
Ale pawcio777 nic nie pisal o wydechu!!! A jak sie zalozy stozek i sie jezdzi normalnie to wcale go nie slychac!!! Dopiero po wcisnieciu pedalu gazu mocniej jest fajny dzwiek a u mnie powyzej 4tys obrotow dopiero zaczyna sie poezja!!! i na pewno lepiej niz dzwiek seryjny silnika!!!
Anonymous - 05-01-2007, 14:28
Witam rowniez kolege z okolic tarnowa A co do wydechu to w zyciu bym nic nie przerabial wrecz ryczacych wydechow nie znosze lubie jak auto jest ciche. Chodzi mi poprostu o stozek a on daje ciekawy dzwiek silnika wlasnie na wysokich obrotach.
Anonymous - 05-01-2007, 14:40
pawcio777 napisał/a: | stozek daje ciekawy dzwiek silnika wlasnie na wysokich obrotach. |
A powiedz mi jak się jeżdzi CA0 1.6 i 1.8?
Przecież te autka budzą się dopiero przy wysokich obrotach
wojmi1 - 05-01-2007, 14:54
pawcio777, co do obrotow to odesle cie na strone Krzyzaka bo kwestja to czyszczenie przepustnicy i regulacja obrotow jalowych-moja uwaga dotyczy tego: bys pierw poluzowal wszelkie srubki regulacyjne bo po wymyciu przepustnicy obroty potrafia na jalowym skoczyc np. do 3000 i w panice mozna je ukrecic ja po pierwszej regulacji 45 minut walczylem z nimi ,dodatkowo warto uzyc woltomierza i ustawic potencjonetr na ok 0,5V .
Kwestie ryczenia auta zostawiam ...... milosnikom - kwestja gustu.
Anonymous - 05-01-2007, 23:25
wojmi1: Dzieki zagladne na strone Krzyzaka
slo_mo: Jak sie jezdzi 1,6 i 1,8 hmm jakby to napisac tym i tym extra ale jezeli chodzi o porownanie to 1,8 jest duzo fajniesze po pierwsze te prawie 30 KM to jednak znaczaca roznica i robi robote po drugie GTI ma duzo lepsze zawieszenie tzn napewno twardsze i chyba nizsze przez co auto jest stabilniejsze (pewniejsze), pozatym tez mi sie tak wydaje ze 1,8 lepiej hamuje, ogolnie cos co jest sprawa chyba oczywista 1,8 jest duzoooo fajniejsze
|
|
|