To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Ogólne - ASX 1.6 BENZYNA - wart zakupu ?

Sikub - 28-01-2013, 21:34
Temat postu: ASX 1.6 BENZYNA - wart zakupu ?
Proszę Was jako, ze nigdy nie zawodzicie o opinie czy pakowac sie w to auto ASX 1.6 ... :?:
W polu zainteresowan jest jeszcze Kia Sportage oraz Nissan Qashqai ewentualnie Hundai I35 ... :?: :?: :?:

Z góry dzieki Wszystkim :D

A ja dalej Galancikiem przez swiat :finga:

Pozdrawiam

jan1994 - 28-01-2013, 21:51

@Sikub wolisz blondynki czy brunetki ? :lol:
Najlepiej jak zrobisz jazdę próbną każdym z nich i sam ocenisz.
Ja tam wybrałem miśka i jak na razie nie żałuję - jak będzie dalej - czas pokaże. :D

felix_x - 28-01-2013, 22:13

Ja mogę polecić. Co do silnika - rakieta to to nie jest, ale mi do normalnej jazdy wystarcza (no bo musi 8) )
spalanie jak nie masz ciężkiej nogi to w 8l / 100km powinieneś się zmieścić mówię o mieszanym trybie,
w mieście pewnie nieznacznie przekroczy, ale za to poza miastem jadąc ok. 80 - 90 km/h spalanie jest koło 6 - 6,5l /100km.
Oczywiście jak już wspomniałem wszystko zależy od stylu jazdy.
A jak robisz krótkie trasy to odpada problem dieslowskiego DPF-a :mrgreen:
Reszta auta jak dla mnie OK!
Fajną sprawą są światła(ksenony) naprawdę nieźle oświetlają teren przed i po bokach auta.
Ale wybór należy do Ciebie... :D
Pzdr

Maciek111 - 28-01-2013, 22:26

Większość z nas miała podobny dylemat. IX 35 odpadł u mnie ze względu na wtrysk bezpośredni i nie możliwość zagazowania. Kia podobnie . Obydwa wykazują wysokie spalanie na benzynce. Kaszlak odpadł ze względu na tylne zawieszenie i odpadające kierownice oraz zbyt bliskie pokrewieństwo z Reniami. Został jako jedyny oryginalny Japoński Misiek. Spalanie w normie i jedzie jak po szynach. Z jednym tylko ale - nie powraca kierownica przy mniejszych prędkościach. Żonie nie odpowiada tylko wysokie wsiadanie ale jest drobna .
Tu spalanie po delikatnej jezdzie.

Ale decyzja i tak należy do Ciebie. Zawiadom na co się zdecydowałeś.

JCH - 28-01-2013, 22:28

Sikub napisał/a:
W polu zainteresowan jest jeszcze Kia Sportage
Ja bym poszedł w Kia Sportage :)
siekieramotyka - 29-01-2013, 09:52

Ja również stałem przed podobnym dylematem. Tyle że szukałem auta dla rodziców. W pierwszej kolejności padło na ASX ale potem gdy wsiadłem do ix35 chciałem go do nich przekonać, jakoś w środku się lepiej czułem i do myślenia dawało mi 5 lat gwarancji.

Minusem jest w koreańcach wyższe spalanie benzyny oraz brak możliwości zagazowania co na dłuższą metę może mieć duże znaczenie w realiach drogiego paliwa (o czym pisał Maciek111). Do tego ix35 nie ma seryjnie dziennych co też mnie denerwowało. W mitsu jedynym mankamentem była tapicerka, która wygląda i w dotyku jest jak naciągnięte rajstopy :) oraz nowe radio, które nie jest już tak zintegrowane z kokpitem.

W końcu rodzicom bardziej spodobało się mitsu i takiego też zakupili co napisałem w innym temacie. I ostatecznie wygląda, że intuicja ich nie zawiodła i dobrze zrobili.

Zapytałem też na facebooku MMP czy w wersji po lifcie usunięte zostały bolączki o których pisaliście, czyli:
- piszczące hamulce
- problemy z odpalaniem

Póki co nie odpisali, jak myślicie czy wspomnieć o tym aso przed odbiorem auta ?

irekmiecz - 29-01-2013, 15:34

Podejrzewam że w nowym ix35 światła do jazdy dziennej już będą i parę innych poprawek też http://www.hyundaiklub.pl/portal.php?article=9
Prawdopodobnie nowa wersja będzie dostępna już jesienią tego roku.

Gugurugu - 30-01-2013, 16:56

siekieramotyka napisał/a:
Póki co nie odpisali, jak myślicie czy wspomnieć o tym aso przed odbiorem auta ?

Wspomnieć. Problem z odpalaniem powinien zostać usunięty, ale piszczące hamulce nie sądzę :) Ten typ tak ma i już :) Nawet w EVO piszczą :)

waciak - 30-01-2013, 20:40

Gugurugu napisał/a:
siekieramotyka napisał/a:

Wspomnieć. Problem z odpalaniem powinien zostać usunięty, ale piszczące hamulce nie sądzę :) Ten typ tak ma i już :) Nawet w EVO piszczą :)

ja mam zrobione 21 tys i nie piszczą wcale, ale problemy z odpalaniem od czasu do czasu są

brbogdan - 02-02-2013, 18:40

Po przejechaniu ponad 36 tys. km mogę polecić. Auto bezproblemowe i w miarę uniwersalne: przy spokojnej jeździe miejskiej spala ok.7l. Jest też wygodnym środkiem transportu na długie wyjazdy rodzinne: spora ładowność, spalanie około 10l przy prędkości 120-140 km/h przy pełnym załadowaniu + boks dachowy. Przy szybkiej jeździe należy utrzymywać obroty od 3,5 do 4,5 tys., niestety towarzyszy temu hałas. Jest to największa wada tego auta. Poza tym jestem z niego zadowolony.
mslim - 10-02-2013, 09:08

Witam, mi jesienią w ASX-ie na przeglądzie w auto GT na Połczyńskiej wymieniali min. klocki i od tamtej pory mam spokój z piszczeniem.
rabacik - 14-02-2013, 09:47

Ja jeżdzę już trzeci rok, i jestem bardzo zadowolony z ASX 1.6, autko do spokojnej jazdy, ekonomiczne, a i na wakacje w 5 osób bez większych problemów z pakowaniem można jechać.
Odpukać auto dotychczas bezawaryjne.

Sikub - 17-02-2013, 10:02

Dziękuje za wszelkie wskazówki na temat ASX-a :mrgreen: ... Moja misja spalila w konkursie na najlepszy zakup :( ... krotko i wstydliwie mowiac Tesciu zdecydowal sie obrocic o 180 stopni i wybral nowa Renate Lagune chyba to numer III :cry: ... NO COMMENTS :wink:
tomekrvf - 17-02-2013, 22:42

Sikub napisał/a:
wybral nowa Renate Lagune chyba to numer III

Bardzo dobry samochód.

kwi84567 - 16-10-2013, 08:56

kolego wart jak najbardziej. kolega ma jeździ już rok i jest super zadowolony. miałem raz okazje się przejechac