To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - Problem z silnikiem/ turbo? Dymi + wyższe obroty

Zakatek - 13-02-2013, 15:40
Temat postu: Problem z silnikiem/ turbo? Dymi + wyższe obroty
Witam
Przez jaki¶ czas nie miałem problemu z Pajero, aż do czasu. Od kilku tygodni raz na jaki¶ czas (obojętne czy silnik był zimny czy ciepły) przy odpalaniu wpadał na wyższe obroty ok . 2,5 tys. i dymił na biało. Wył±czenie silnika i odczekanie kilku minut niwelowało przypadło¶ć. Zdarzyło mi się kilka razy. Tydzień temu podczas jazdy po prostu zgasł, a przy próbie odpalenia męczył się tzn. pobulgotał trochę (ok. 1000 obr.) i koniec. Z racji tego że bardzo się ¶pieszyłem samochód został na poboczu i po kilku godzinach po niego wróciłem. Odpalił i dymił na biało znów. Dzi¶ po staniu na dworze przez tydzień u mechanika, wybrałem się z nim do serwisu (mechanik nie ma tego interfejsu do diagnostyki). Dojechałem bez problemu, można powiedzieć bez zaj±knięcia - pracował normalnie.

Oto błędy przed skasowaniem:

12 Boost sensor
23 IDLE SNSR
23 IDLE SW 1
41 THRT VAL SOL
48 GE
31 CAN COMM.
52 VGT CONT. PRS.
51 EGR POS.SNSR (mam za¶lepiony EGR)

Po skasowaniu zostały jedynie 3 (sprężarka działa poprawnie wg. komputera)

31 CAN COMM.
52 VGI CONT. PRS.
51 EGR POS. SNSR

Zarówno mój mechanik jak i facet z owego serwisu mówi że dymienie może być spowodowane uszkodzon± turbosprężark±, która zasysa olej i go spala. Niestety mechanik nie był ¶wiatkiem tego co się z nim dzieje.

Bardzo dziękuje za odpowiedĽ :)

zbyszekm2 - 13-02-2013, 16:25

Uszkodzona jest pompa wtryskowa. Nie szukaj nigdzie indziej przyczyny. Klasyczny objaw. Jak chcesz to zadzwoń do mnie to opowiem ci więcej bo dużo trzeba pisać :)
dma3 - 13-02-2013, 19:23

Cytat:
Dzi¶ po staniu na dworze przez tydzień u mechanika, wybrałem się z nim do serwisu (mechanik nie ma tego interfejsu do diagnostyki)

To chyba jaki¶ rzeĽnik był ...

tompol34 - 13-02-2013, 21:08

przerób temat "foty z pompy GE" tam masz wszystko wyłożone co i jak z pomp±
Zakatek - 13-02-2013, 21:17

Oj tam mechanik nie jest zły, choć czasami nadużywa tego że jeste¶my s±siadami i samochód po prostu stoi, a zajmuje się innymi.