Komputery, RTV, AGD, Komorki - Zegarek do biegania z GPS
RalfPi - 16-02-2013, 13:19 Temat postu: Zegarek do biegania z GPS Witam,
z Żoną czasem hasamy po lasach i innych okolicznych drogach i w związku z tym postanowiłem zakupić jakiś zegarek do biegania z pomiarem odległości, czasu, niekoniecznie pulsu, i z zapisem danych do pamięci, żeby sobie dane gromadzić na PC.
Czy ktoś może coś doradzić? najlepiej sprawdzonego na własnej skórze ?:)
Pozdrowienia!
PS1 Jeżeli w złym dziale, to wybaczcie..
PS2 Budżet to jakieś 600zł za jeden sprzęt - może być zza granicy:)
PS3 Czy ktoś kupował takie sprzęty z Amazona?
karolgt - 16-02-2013, 15:03
Kilku znajomych używa zegarków Nike+
To też taka również coraz bardziej popularyzująca bieganie grupa użytkowników, mają swoją społeczność itp.
Nike+ Sportwach GPS
z tego co widzę obsługują one również pasek po BT do mierzenia pulsu - co tak naprawdę jest jedyną wiarygodną metodą mierzenia pulsu - bo wszystkie inne które mierzą puls z nadgarstka są bardzo mało dokładne, szczególnie podczas biegania.
Ogólnie tego typu urządzeniami zajmuje się firma Polar i Garmin, ale nie wiem czy w tej cenie coś się uda z tych firm znaleźć.
Tego typu:Link do Polar/Garmin
stary alfer - 16-02-2013, 15:12
RalfPi, może po prostu telefon i apka Endomondo?
Jeśli masz telefon z Androidem, załatwia to Twój problem.
Endomondo posiada wszystko co potrzebne jest biegaczowi. Treningi masz dostępne w telefonie lub online na stronie.
karolgt - 16-02-2013, 15:16
stary alfer napisał/a: | Jeśli masz telefon z Androidem, załatwia to Twój problem. |
też tak uważam, do tego ewentualnie za 30 zł opaskę na ramię i będzie ok.
londolut - 16-02-2013, 15:38
Sports Tracker jest dużo bardziej dokładny.
fj_mike - 17-02-2013, 15:38
londolut napisał/a: | Sports Tracker jest dużo bardziej dokładny. |
No i można dokupić pasek do tętna w przyszłości.
londolut, używasz ST?
londolut - 17-02-2013, 15:45
Tak na rowerze. Ale ostatnio po sezonie coś mi się posypało na telefonie i poszło się dymać bo nie zrobiłem synchro
fj_mike - 17-02-2013, 15:46
londolut napisał/a: | Tak na rowerze. Ale ostatnio po sezonie coś mi się posypało na telefonie i poszło się dymać bo nie zrobiłem synchro |
Dodaj mnie jako frjenda, plisss. Póki co mam tylko jaca71 i nie mam więcej komu szerować łorkałtuf.
stary alfer - 17-02-2013, 15:49
fj_mike napisał/a: | Dodaj mnie jako fjenda, plisss. Póki co mam tylko jaca71 i nie mam więcej komu szerować łorkałtuf. |
Przerzuć się na Endomondo, będziesz mi szerował
jaca71 - 17-02-2013, 15:52
stary alfer napisał/a: | Przerzuć się na Endomondo | Endo odrzuca...
stary alfer - 17-02-2013, 15:54
Nie korzystałem z ST, więc nie mam porównania.
jaca71, co tam jest nie tak?
jaca71 - 17-02-2013, 21:27
Nieprzyjemny interfejs, zupełnie nieprzyjazny. Może dlatego że po ST?
Jakbym zaczął od Endo to by mnie ST odrzucał?
Na forum rowerowym ludzie mają przekłamania około 5% na Endo i psioczą. U mnie w ST na 40km trasie błąd poniżej 500m, dodam na krętej trasie.
londolut - 17-02-2013, 21:39
jaca71 napisał/a: | na 40km trasie błąd poniżej 500m | Ja też dlatego się przesiadłem z Endo na ST.
karolgt - 17-02-2013, 23:11
próbowaliście jednocześnie włączyć kilka programów na raz i sprawdzić jaki dystans pokażą?
Bo wydaje mi się że to bardziej zależy od konkretnej trasy i samego GPS niż programu, dlatego z chęcią dowiem się coś więcej na temat tego jak stwierdziliście że jeden program jest dokładniejszy od drugiego.
RalfPi - 18-02-2013, 06:51
karolgt napisał/a: | Bo wydaje mi się że to bardziej zależy od konkretnej trasy i samego GPS niż programu, dlatego z chęcią dowiem się coś więcej na temat tego jak stwierdziliście że jeden program jest dokładniejszy od drugiego |
Dzięki wszystkim za wypowiedź - z tego co wstępnie czytałem, to jest to właśnie sprawa algorytmu(filtru) który wygładza pomiary..
Mam fona na Androidzie, także może faktycznie soft wystarczy.
Jakiś czas temu kupiliśmy z Żoną takie zegarki +pasek z pomiarem pulsu i "trenerem" (pika jak schodzę poniżej i wchodzę powyżej określonego tętna) - w sumie baardzo dokładny pomiar - fajnie się biega np. tętnem 160 (albo patrzy człowiek jakie tętno maksymalnie wyciśnie)- rewelacja - ale niestety nie pokazuje trasy i ilości przebięgniętych metrów/kilometrów
|
|
|