Dom/garaż/ogród - Co zrobić z wyciętymi drzewami?
luckyluck - 18-02-2013, 10:20 Temat postu: Co zrobić z wyciętymi drzewami? Mam do wycięcia kilkadziesiąt drzew na działce. Sporo z nich ma obwód powyżej 100 cm. W większości brzozy i olchy, ale jest również jedna wierzba i dąb. Dąb najgrubszy bo 190 obwodu. Szkoda drzew ale niestety innej opcji jak wycinka nie ma. I teraz pytanie co z nimi zrobić? Podziabać i na opał? Czy może do tartaku i na deski? Może macie jakieś inne pomysły?
Tomek - 18-02-2013, 10:24
na opał
i9i - 18-02-2013, 10:26
Możesz zbudować z nich stylową altankę, bujawkę dla gości albo wiatę. Z tymi deskami to nie głupi pomysł tylko ciekawe ile rzuci taki tartak, odliczając koszta transportu niewiele pewnie zostanie, podjedź i zapytaj, przekalkuluj czy opłaca się sprzedać swoje i kupić opał bo jak jeden pies to do pieca i spokój
luckyluck - 18-02-2013, 10:38
Tak myślałem o jakiejś altanie. Szczerze szkoda mi tego na opał, bo zawsze deski to deski. Opałowych jest jeszcze od groma poza nimi. Takich do 100 cm obwodu jest około 30, więc palić będzie czym. Tyle, że może się okazać, że nie warta skórka wyprawki i Tomek będzie mieć rację.
Tomek - 18-02-2013, 10:53
ja wyciąłem w ostatnich latach podobną ilość (do 100 sztuk)
głównie liściaste, owocówki, wierzby, tylko 2 drzewa były na prawdę wysokie (olchy)
i tak po prawdzie to netto nie zostało tego opału wiele
luckyluck - 18-02-2013, 16:51
Aha, ale to poszło na palenie w kominku czy piecu?
Najbardziej to mi tego dębu szkoda. Kawał drzewa, rosło tyle lat i teraz hyc piłą kilka minut i do pieca.
Tomek - 18-02-2013, 17:08
Cytat: |
Aha, ale to poszło na palenie w kominku czy piecu? |
wujek palił tym w kominku
luckyluck napisał/a: |
Najbardziej to mi tego dębu szkoda. Kawał drzewa, rosło tyle lat i teraz hyc piłą kilka minut i do pieca. |
jak Ci tak zależy to poszukaj tartataku, tylko, żeby transport + tartak nie wyszło Cie drozej niz to warte
Cezar - 18-02-2013, 17:11
luckyluck, poszukaj jakiegos obwoznego mini tartaku.
Przyjada, obrobia i potna i bedziesz mial ladne deseczki
Masz pozwolenie na wycinke? - bo wiesz jakie sa kary za nielegalne scinanie drzew
xylen - 18-02-2013, 17:16
A masz zezwolenie na wycinkę takich drzew? Moze to się okazać bardzo kosztowne! o ile się tym zainteresuje odpowiedni urząd...ja wycinając stara brzozę dostałem złożyłem wniosek i dostałem pozwolenie jakbym tego nie zrobił to biorąc pod uwagę wielkość i gatunek drzewa mogłoby to kosztować jakieś 8-9 tyś...
piotr-stihl - 18-02-2013, 18:37
obwód 100 cm to troszkę ponad 30 cm średnicy
nadają się najbardziej na ,, legarki pod garnki '' , czyli opał , zwłaszcza że brzoza i olcha [ olcha dobra do wędzenia ]
jeśli wytniesz bez uzyskania decyzji zezwalającej wycinkę to opłata liczy się 1 cm x 3
http://prawo.rp.pl/temat/84081.html
luckyluck - 18-02-2013, 19:28
Spokojnie Panowie, bez pozwolenia nawet bym nie ruszał tematu. Ponoć teraz nawet za podcinanie gałęzi można beknąć.
A gdyby pocięcie na deski kosztowało mnie tylko własną pracę i cenę prądu? Bo właśnie przypomniało mi się, że znajomy ojca ma bajzegę czy jak to się tam nazywa.
RalfPi - 18-02-2013, 21:41
luckyluck napisał/a: | Najbardziej to mi tego dębu szkoda. Kawał drzewa, rosło tyle lat i teraz hyc piłą kilka minut i do pieca |
trochę Ciebie rozumiem - ale wychodzę z założenia, że w pewnych sprawach nie ma sentymentu - tnij, pal i ciesz się ciepełkiem
fergul11 - 18-02-2013, 22:24
luckyluck napisał/a: | W większości brzozy i olchy | wartosc budowlana zerowa , deski z brzozy kreca sie jak smigla
kiedys klient poprosil mnie o wykonanie stolu z olchy i lawek ,taki spartanski zestaw do lasu , co by posiedziec przy browarze , po roku nogi stolu rozminely sie o 30 cm no ale ja ostrzegalem , a facet sie upieral . luckyluck napisał/a: | wierzba i dąb | dabka i gruszke i ewentualnie brzozy moze kupi jakis producent mebli ?
raczki kanap , oparcia krzesel , na drobne elementy ewentualnie galanterie drzewna ?
Obdzwon okolicznych producentow ,stolarnie , zanim potniesz na krociaki czy przetrzesz na deski , moze ktos wezmie w okraglaku ?
Na konstrukcje altan i dachow to tylko swierk ,sosna zaczyna byc juz szlachetnym drewnem
[ Dodano: 18-02-2013, 21:29 ]
luckyluck napisał/a: | bajzegę | ...co ma
no "zega " to jeszcze kumam , a " baj " to od tego ze sie boi przy niej stac jak wlaczona czy ze sie buja ?
Ja bron Boze sie nie wysmiewam z Ciebie , ale co region w polsce to co i rusz egzotyczniejsze nazwy , taki stolec na ten przyklad
bastek - 18-02-2013, 23:41
może chodzi o krajzegę ?
wycięta brzoza przez drwala-jako zapłata własnie ta brzoza poszła
Trik - 19-02-2013, 01:32
Możesz zapytać o rębak okolicznych ZOL-owców. Tylko czy to się skalkuluje przewalić to biomasę. Dąbek zostaw na jakąś ławkę lub stolik do ogrodu.
|
|
|