Outlander II GEN Techniczne - Błąd systemu autopoziomowania reflektorów
ilex - 18-02-2013, 16:14 Temat postu: Błąd systemu autopoziomowania reflektorów Witam
Outlander 2008 w wersji z lampami xenonowymi.
Od kilku dni wyświetla mi się komunikat SERVICE REQUIRED + ikona systemu autopoziomowania reflektorów.
Czy ktoś spotkał się z podobną usterką ? Jakieś doświadczenia, koszty itp. ?
Aleksander1965 - 18-02-2013, 16:41 Temat postu: Re: Błąd systemu autopoziomowania reflektorów
ilex napisał/a: | Witam
Od kilku dni wyświetla mi się komunikat SERVICE REQUIRED + ikona systemu autopoziomowania reflektorów.
Czy ktoś spotkał się z podobną usterką ? Jakieś doświadczenia, koszty itp. ? |
Przy tylnich kołach masz czujniki poziomowania albo mają zwarcie ale zepsyty jeden z nich
ilex - 19-02-2013, 08:19 Temat postu: Re: Błąd systemu autopoziomowania reflektorów
Aleksander1965 napisał/a: | ilex napisał/a: | Witam
Czy ktoś spotkał się z podobną usterką ? Jakieś doświadczenia, koszty itp. ? |
Przy tylnich kołach masz czujniki poziomowania albo mają zwarcie ale zepsyty jeden z nich |
Fakt, czujniki są dwa ale jeden z przodu a drugi z tyłu. Niemniej szukam nieco więcej informacji czy ktoś np. spotkał się z takim problemem, jak robił diagnostykę, ile kosztowała go naprawa itp.
świr - 19-02-2013, 21:35
U żony w outlanderze parkując raz w nocy zauważyłem że też nie działa samopoziomowanie xenonów, odkręciłem tylne koło i ten czujnik co jest przykręcony do wachacza (o ile dobrze pamiętam) się odkręcił i latał sobie, zakręciłem nową nakrętkę i działa.
Niestety nie pamiętam czy coś było wyświetlone na kompie.
coltito - 27-02-2013, 23:05
Pewnie urwał sie łącznik czujnika z wachaczem, po jakimś czasie zapieka się jego przegub kulowy+utlenia się materiał gdyż jest aluminiowy i trach urwany. Wystarczy wjechać na kanał czy podnośnik i sprawdzić czy jest cały. Zazwyczaj uszkodzeniu ulega tylny. Nowy to spory koszt.
misiek767 - 21-04-2013, 09:28
Witam wszystkich jestem nowy na tym forum . Posiadam outlandera po lifcie i miałem małą stłuczkę Po złożeniu samochodu do kupy nie poziomują mi się bi xenony , nie mam też komunikatu o problemie z nimi . Nie wiem też gdzie szukać tych czujników poziomujących i nie wiem jak one wyglądają
marcingdansk - 16-05-2013, 19:59
jeśli kogoś interesuje jeszcze ten problem, a zwłaszcza spotkał się w swoim aucie ze złamanym cięgnem łączącym czujnik poziomowania z wahaczem, proszę o info. Znalazłem super wyjście z tej sytuacji bez konieczności wydawania prawie 3 tysięcy w serwisie
jedrys - 19-05-2013, 18:38
marcingdansk napisał/a: | jeśli kogoś interesuje jeszcze ten problem, a zwłaszcza spotkał się w swoim aucie ze złamanym cięgnem łączącym czujnik poziomowania z wahaczem, proszę o info. Znalazłem super wyjście z tej sytuacji bez konieczności wydawania prawie 3 tysięcy w serwisie |
Można dorobić ten element - ja znalazłem warsztat w Sopocie, który się tym zajmie. Koszt dorobienia - około 200 zł. W ASO oczywiście sugerują wymianę czujnika na nowy za drobne 2900 zł
leszek1810 - 18-10-2013, 13:36
[quote="jedrys"] marcingdansk napisał/a: | jeśli kogoś interesuje jeszcze ten problem, a zwłaszcza spotkał się w swoim aucie ze złamanym cięgnem łączącym czujnik poziomowania z wahaczem, proszę o info. Znalazłem super wyjście z tej sytuacji bez konieczności wydawania prawie 3 tysięcy w serwisie |
Można dorobić ten element - ja znalazłem warsztat w Sopocie, który się tym zajmie. Koszt dorobienia - około 200 zł. W ASO oczywiście sugerują wymianę czujnika na nowy za drobne 2900 zł [/quote
Możesz podac namiary na ten warsztat?
fatty - 04-11-2013, 12:26
Przyklejam się do prośby o namiary na ten warsztat. Mam ten sam problem a serwis zwariował.
peja-1991 - 09-11-2013, 12:55
mnie także to dopadło..
niestety część nieosiągalna oprócz ASO za kosmiczne pieniądze.
Spróbuje coś stworzyć - jak się uda to dam znać
kuba_boski - 28-03-2014, 10:19
Witam, prosze o informacje jak Pan sobie poradzil z urwanym, tylnym łącznikiem do stabilizatora xenonow w Outlanderze.
Mnie to wlasnie spotkalo. Bede wdzieczny za pomoc. Pozdrawiam. Piotr
mihoo - 28-03-2014, 12:40
Ja również dołączam się do prośby o patent. Mój fabryczny łącznik pękł na pół.
pozdrawiam
arctos - 31-03-2014, 22:29
Są jeszcze 2 rozwiązania:
1)można nabyć oryginalny łącznik z potencjometrem od c-crosera, w sklepie francuza około 1300zł,
2)można nabyć w agromie itp. 2 przeguby M6 ( popychacz od pompy ) oraz pręt m6 120mm z 4 roma nakrętkami M6 za 18zł brutto razem następnie złożyć i wymienić popychacz, Problem z gumowymi uszczelkami przegubów ale chyba najlepsza jest zwykła "gumka" , testuję już kilka miesięcy działa super.
Maddox - 08-04-2014, 21:26
Panie Panowie, mam Outka 2008 z ksenonami i nie wiem czy to całe samopoziomowanie działa, żaden komunikat się nie wyświetla.
po zapaleniu świateł nie robią wziuuu bziuuu góra dół lewo prawo - czy tak ma być?
|
|
|