To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sigma/Diamante Ogólne - Jak dobrać się do konsoli z radiem?

Anonymous - 05-01-2007, 23:50
Temat postu: Jak dobrać się do konsoli z radiem?
Witajcie!! Mam pytanie związane z koniecznością demontażu przedniej konsoli w Diamante [rocznik 93]. Chcę wyjąć CD i przy okazji wymienić przepalone żarówki oświetlające pokrętła klimatyzacji. Nie widzę tam żadnych śrub i zupełnie nie wiem jak temat ugryźć. Może ktoś demontował i może się podzielić swoimi doświadczeniami w tym temacie.

Tomek210 - 06-01-2007, 01:53

Najpierw zdemontuj obudowę tunelu środkowego tzn to wokół dźwigni biegów, z podłokietnikiem. Śruby są w popielniczce, chyba podłokietniku no i po bokach obudowy z przodu i z tyłu. Potem już dojdziesz jak zdjąć "drewienko" z otworem na radio. Panel klimatyzacji trzymały u mnie śruby pod tą "kratką" nad nim oraz pod drewienkiem radia.
Anonymous - 06-01-2007, 08:35

tak jak Tomek210 napisał musisz się dobierać " od tyłu" :mrgreen: zaczynając od podłokietnika i przesuwając się do przodu dojdziesz do samej góry. Jest jeden magiczny moment - to ta właśnie kratka z zegarkiem - ja miałem z nią wielki problem - jest na zatrzaski ale musisz uważać bo zaraz z tą kratką jest przeźroczysty plastik który oświetla konsolkę delikatnie na całej szerokości tej kratki.
Anonymous - 08-01-2007, 13:51

Dziękuję za cenne wskazówki. Tak jak pisaliście zdjąłem najpierw tunel (6 srub w tym 2 ukryte pod przyciskami tylniej wycieraczki). Potem drewienko naookoło popielniczki i pojawiła się kaseta z radiem i CD. Zdemontowałem później panel z klimatyzacją (4 śruby) i koniec roboty. Co ciekawe odkryłem że popielniczka była podświetlana tylko żarówka była spalona. Cyknąłem zdjęcie podczas przeprowadzania demontażu.

Anonymous - 09-01-2007, 08:15

haha, mam identyczny welurek.

[ Dodano: 09-01-2007, 08:19 ]
co masz pod tym przyciskiem PUCH? nie mów że podstawek pod kubki... Jak mi tego brakuje w mojej Sigmusi...

Anonymous - 09-01-2007, 20:03

najważniejsze że udało się bez strat ....
Anonymous - 11-01-2007, 01:18

pc napisał/a:
co masz pod tym przyciskiem PUCH? nie mów że podstawek pod kubki... Jak mi tego brakuje w mojej Sigmusi...

W wersjach USA jest tam właśnie wysuwana tacka na 2 flaszki. Nie używam tego bo zasłania przyciski i pokrętła od klimy. Kiedyś w lato chciałem się ochłodzić bardziej podczas jazdy i zacząłem schylać głowę pod te kubki. Wjechałem komuś w zad.

[ Dodano: 11-01-2007, 01:21 ]
Jeszcze pytanie. Czy ta żółta skrzynka pomiędzy przednimi fotelami to komputer i jednocześnie sterownik do airbagów? Intrygują mnie te wtyczki z kablami, chyba to porozpinam i sprawdzę czy odpali motor.

Hubeeert - 11-01-2007, 16:22

Ja bym tego nie rozpinal. Cyknij fotke z napisami - znaczy zeby mozna bylo odczytac - bedzie wiecej wiadomo.

Ja obstawiam, ze to ECU poduszek i napinaczy pasow.

Anonymous - 11-01-2007, 17:42

Amoze ten komputer jest od skrzyni biegow automatycznej, bo w manualach tego nie ma.
Tomek210 - 11-01-2007, 21:29

To sterownik airbagów, lepiej nic od niego nie odpinaj jeśli akumulator jest podłączony..
kotomi - 12-01-2007, 12:18

pc. Mam nadzieję, Cie pocieszyć. :) . Powinienes mieć podstawki pod kubki. Jak podniesiesz klapę podłokietnika to w tej klapie (od spodu) powienienes mieć przycisk zwalniający tę tackę. Tacka ta jest niejako zintegrowana z klapa podłokietnika. Wygląda to tak, że sama klapa podłokietnika jest podniesiona, natomiast tacka na kubki jest na miejscu podłokietnika. Jeśli nie będziesz mógł znależć to daj znac, zrobię foto i wyslę. Pozdrawiam
Anonymous - 12-01-2007, 17:12

ale ten pomysł mi osobiście się nie podoba - strasznie nieporęczny jest ten uchwyt a ile razy rozlałem coś z puszki.... a już na 100% nie postawisz tam butelki z napojem 0,5 l - nie można wtedy zmieniać biegów :( ((
kotomi - 13-01-2007, 08:12

masz rację, rozwiązanie mało przemyślane, podobnie, jak i umiejscowienie popielniczki :( , Ale ponoc nie ma róży bez kolców.