[XX-92]Galant E3xA i starsze - [E33A 2.0] Zawór EGR
misio-1992 - 09-03-2013, 14:07 Temat postu: [E33A 2.0] Zawór EGR Witajcie drodzy MitsuManiacy.
Moje pytanie jest takie. Na jakiej zasadzie działa zawór EGR w miśku?
U mnie idzie rurka podciśnienia z przepustnicy do zaworu EGR i od zaworu do jakiegoś czujnika chyba, bo wychodzą z niego przewody.
Natomiast gdy silnik jest uruchomiony i podniosę grzybek w zaworze EGR to silnik automatycznie przygasa i spada z obrotów i dławi się.
Więc na jakiej zasadzie to wszystko działa.
Pozdrawiam
Krzyzak - 09-03-2013, 23:08
ten 2 przewody idą do zaworu termicznego
on się zamyka ze wzrostem temp. silnika
to oznacza, że dopiero po nagrzaniu EGR będzie się otwierał - w zależności od tego, jak mocno się naciśnie na gaz
deejay - 13-03-2013, 23:27
misio-1992 napisał/a: | Więc na jakiej zasadzie to wszystko działa.
Pozdrawiam |
http://www.motofakty.pl/a...cja-spalin.html
misio-1992 - 17-03-2013, 11:50
Noo i tu moje kolejne pytanie.
Krzyżak pisze że otwierać się będzie w zależności jak mocno naciśniemy na gaz. W artykule który wysłał mi deejay piszą że otwiera się on przy małym obciążeniu silnika.
U mnie natomiast tak jak już wspominałem, gdy silnik jest rozgrzany i podnisę grzybek w zaworze EGR chociażby na biegu jałowym albo małym obciążeniu silnika zaczyna się dławić i gasnąć.
Więc o co w tym wszystkim chodzi?
Krzyzak - 17-03-2013, 16:52
o zmniejszenie toksyczności spalin
misio-1992 - 17-03-2013, 20:03
Too że o zmniejszenie toksyczności spalin to wiem. Ale dlaczego mój silnik się dławi?
Iii czemu jedni piszą że otwiera się przy małym obciążeniu silnika a inni że przy dużym obciążeniu?
gondoljerzy - 18-03-2013, 12:25
Widocznie u Ciebie otwiera się za mocno i silnik dostaje tych spalin za dużo. Może otwiera sie też za wcześnie, albo masz oprócz tych spalin jakieś małe lewe powietrze. Na pewno zawór nie powinien sie otwierać już od wolnych obrotów, tylko trochę później. Małe i srednie obciążenia. Przy większym obciążeniu silnika też nie powinien się otwierać. W starszych samochodach nie kładziono jeszcze przesadnego nacisku na ekologię i przy większej mocy nie bawiono się w takie pierdoły. Istotna była ochrona silnika przed przegrzaniem, wskazania sondy lambda nie były brane pod uwagą, a silnik dostawał bogatą mieszankę.
misio-1992 - 18-03-2013, 13:18
Noo dobrze. Piszesz gondoljerzy że powinien się otwierać przy małych bądź średnich obciążeniach silnika. Ale u mnie zrobiłem eksperyment (jak już wcześniej pisałem). Gdy silnik sobie chodził i był już rozgrzany to podniosłem ten grzybek palcem (ten co jest w zaworze) i silnik automatycznie zaczął się dusić. To chyba nie jest normalne zachowanie.
mitsu_pl - 18-03-2013, 15:48
Bo otworzyłeś zawór EGR i zdusiłeś go spalinami... Zaślep EGR i będzie po problemie, toksycznośc spalin w tych autach czy z tym zaworem czy bez niego to już i tak praktycznie bez różnicy
kwazar1 - 21-03-2013, 18:57
misio-1992 chyba odpowiedziałeś sobie sam. Bedzie się tak działo, bo zadziałałeś na zawór Ty, a nie cały układ. Jak jest wszystko podłączone to działa sprawnie. Jak masz silnik rozgrzany to podczas pracy rusz przepustnicą a nie samym zaworem, to zobaczysz, że działa.
misio-1992 - 21-03-2013, 19:13
kwazar1 i tak właśnie zrobiłem. ruszyłem przepustnicą i zawór poszedł w górę
Dzięki za pomoc wszystkim
|
|
|