To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS 1.3] Pompka spryskiwaczy

smolec - 11-03-2013, 19:05
Temat postu: [MSS 1.3] Pompka spryskiwaczy
Witam, spaliły mi się pompki spryskiwaczy chciałem się zapytać z jakich innych modeli by spasowały bo orginalne są trochę drogie a używki to nie wiadomo ile będą działały
plecho1 - 11-03-2013, 21:26

Chyba od Daewoo powinna pasować. Za około 20zł powinieneś kupić taką nową.
maniak30 - 11-03-2013, 21:28

Proponuje trochę poszukać ten temat był już poruszany na forum

dodam że pasuja od tico

smolec - 12-03-2013, 14:42

Ok zamówiłem od tico jedną pompke tylko teraz którą wymienić żeby pryskało na przednią szybę bo na tył wymienię kiedy indziej
Bizi78 - 12-03-2013, 16:33

http://mitsubishi-motors....D220%26page%3D2
macos - 12-03-2013, 21:22

Jak już mowa o spryskiwaczach ,to mam takie pytanie ,co może być przyczyną zbyt długie pompowanie płynu na tylną szybę,zaworek zwrotny wymieniłem ale dalej to samo :(
plecho1 - 13-03-2013, 20:45

Może jest jakaś nieszczelność po drodze i płyn po woli wycieka, ale jest na tyle mała, że jak pompka działa to podaje na szybę.
smolec - 14-03-2013, 21:25

Dziś mi przyszła pompka od tico i ona jakoś odbiega od tej co wyjąłem z auta tzn. wtyczka jest inna a reszta jest pokazana na fotkach

tico

Chyba widać różnice i nie wiem czy mam ją zwrócić czy co

[ Dodano: 18-03-2013, 16:39 ]
Sprawa wygląda tak, dziś pojechałem do sklepu i pokazałem gościowi moją pompke i ku mojemu zdziwiwniu gość dopasował mi pompke od VW nie wiem jakiego modelu ale jest w sumie identyczna (musiałem tylko usunąć ząbki przy pompce żeby mi wtyczka weszła) i działa!!! Ja poszukiwałem pomki, żeby mi przednią szybę pryskało, ale gość mi pokazał dwie i ta druga na tył też będzie pasowała bez problemu bo jest identyczna i to raczej bez żadnuch modyfikacji. A i za nią zapłaciłem 20zł a na tył kosztuje 18zł

Dzięki wszystkim za pomoc

Bizi78 - 30-10-2013, 18:52

Odkopię trochę temat :wink: .

macos napisał/a:
zaworek zwrotny wymieniłem

Mam ten sam problem i się spytam, gdzie ten zaworek się znajduje :?:
Patrzyłem w serwis manualu i na schemat na ruskich stronach i niestety go nie widzę :shock: .

macos - 27-11-2013, 18:46

Trzeba wyciągnąć spryskiwacz z klapy i delikatnie wyciągnąć go razem z przewodem ,po ok.15 cm jest zaworek zwrotny wciśnięty w przewód.
Sory że tak późno,jakoś umknął mi temat :?

Bizi78 - 27-11-2013, 22:23

Cytat:
Trzeba wyciągnąć spryskiwacz z klapy i delikatnie wyciągnąć go razem z przewodem ,po ok.15 cm jest zaworek zwrotny wciśnięty w przewód.

Czyli zaworek jest w tylnej klapie :shock: .
To już mnie to nie dziwi, że płyn ucieka do zbiorniczka :wink: .
Teoretycznie taki zaworek powinien być przy pompce, czyli w komorze silnika :D .
Przeglądam schemat i go nie widzę :? .

macos - 28-11-2013, 18:52

Na schemacie zaworek zwrotny to nr.84479,wydaje mi się że nikt nie ingerował w moją instalację,chociaż jak widzę nie jest w miejscu gdzie być powinien.
Teraz tylko pytanie,czy ktoś wcześniej grzebał w mojej instalacji i wstawił tam zaworek,może coś w tym jest bo ciągle mam problemy z pompowaniem płynu na tylną szybę.

Bizi78 - 28-11-2013, 21:45

Mnie się wydaje że ten numer 84479 to zwykły łącznik przewodu :P .
No nic, zainstaluję zaworek koło pompki i zobaczymy czy problem zniknie.
Oczywiście dopiero na wiosnę :wink: .
Tak czy siak muszę poprawić plastikowe nadkole (lakiernik źle założył) więc się tym zajmę.
Dzięki macos za informację :D .

macos - 29-11-2013, 19:22

Bizi78 napisał/a:
zwykły łącznik przewodu

Być może masz rację,zasugerowałem się wyglądem schematu i jak wygląda w rzeczywistości,zresztą oceń sam.
Łącznik przewodu jest między elementami 71443,a u mnie właśnie w tym miejscu jest zaworek,już nie wiem jak ma być prawidłowo :|

Bizi78 - 29-11-2013, 19:44

Na twojej fotce wygląda jakby były na nim strzałki, w którym kierunku ma płynąć płyn :? .
Tak czy siak zaworek musi być zaraz przy pompce aby płyn się nie cofał :D .
Czyli temat do ogarnięcia na wiosnę :wink: .