To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - kontrolka ręcznego

moj.skarb - 12-03-2013, 16:54
Temat postu: kontrolka ręcznego
czy kontrolka od hamulca ręcznego opowiada tylko za re]ęczny czy za coś jeszcze?
lesmen - 12-03-2013, 16:57

jeszcze za brak płynu hamulcowego
jawaldek - 12-03-2013, 17:15

lesmen napisał/a:
jeszcze za brak płynu hamulcowego
a co z tego może jeszcze wynikać grubość klocków hamulcowych -->> mogą się kończyć albo już się skończyły.
Może prozaiczna sprawa kabelków wyłącznika ?? Lub zawieszonego pływaka/czujnika w zbiorniczku z płynem hamulcowym ??

moj.skarb - 12-03-2013, 19:34

dzięki
zbyszekm2 - 13-03-2013, 08:53
Temat postu: Re: kontrolka ręcznego
moj.skarb napisał/a:
czy kontrolka od hamulca ręcznego opowiada tylko za re]ęczny czy za coś jeszcze?

Odpowiada za ręczny, za małą ilość płynu hamulcowego w zbiorniczku. I Za brak pracy pompy ABS ale wtedy dodatkowo świeci się kontrolka ABS.

Geronimo - 18-03-2013, 08:06

Witajcie mam podobny problem klocki ok płyn jest a kontrolka cały czas świeci. Czy ktoś z was wie jak dostać się do czujnika od dźwigni hamulca ręcznego. i gdzie jest pływak od poziomu płynu ?
Heilsberg - 18-03-2013, 10:53

Pływak jest w zbiorniczku, pływa na wierzchu. Czasem trzeba go puknąć palcem to lampka zacznie się zachowywać poprawnie.
jawaldek - 18-03-2013, 11:19

Na korku jest taki mieszek gumowy. Po odkręceniu w celu np dolania płynu będzie całkowicie rozciągnięty. Przy zakręcaniu powinien być jak by wklęśnięty czyli przysunięty,wciskamy go delikatnie, do denka korka-->> w trakcie "pracy" hamulcy sam się ułoży. Zbiorniczek jest po prawej stronie,stojąc przodem do samochodu w okolicach filtra paliwowego. Istotny jest poziom płynu->> są dwie kreski mini i max. Tak na marginesie co ile powinno wymieniać się płyn hamulcowy ??
lukas 78 - 18-03-2013, 11:47

co 30000 lub 2 lata
sz4kal - 18-03-2013, 12:29

podepnę się do tematu, mam gdzieś nieszczelność w układzie bo ubywa mi płynu hamulcowego. Będzie chwila czasu to się tym zajmę ale do rzeczy bo nie wiem czy dobrze kombinuje. Mogę wlać DOT 4 nie wiedząc jaki jest teraz przez poprzedniego właściciela wlany płyn ?. Bo wątpię, żeby w wiekowym aucie ktoś wlewał DOT 5 ... A z tego co pamiętam to DOT 4 można mieszać z DOT 3. Dobrze myślę ?
Marcus65 - 18-03-2013, 13:39

No, ja na Twoim miejscu bym nie czekał aż "się znajdzie czas". Czekać to sobie można z awarią klimy albo podgrzewania foteli, a z hamulcami żartów nie ma. Tym bardziej jeśli nie wiesz, gdzie jest nieszczelność i czy nie ma niebezpieczeństwa, że za chwilę w ogóle stracisz zdolność hamowania. I obyś się o tym nie przekonał w czasie jazdy.
A rodzaj płynu opisany jest chyba na deklu od zbiorniczka.

Pozdro
Marcus

sz4kal - 18-03-2013, 13:54

Marcus65 napisał/a:
No, ja na Twoim miejscu bym nie czekał aż "się znajdzie czas". Czekać to sobie można z awarią klimy albo podgrzewania foteli, a z hamulcami żartów nie ma. Tym bardziej jeśli nie wiesz, gdzie jest nieszczelność i czy nie ma niebezpieczeństwa, że za chwilę w ogóle stracisz zdolność hamowania. I obyś się o tym nie przekonał w czasie jazdy.
A rodzaj płynu opisany jest chyba na deklu od zbiorniczka.

Pozdro
Marcus

Spokojnie samochód na razie i tak nie jest używany bo nie ma takiej potrzeby ;) . Aktualnie dostałem służbowy samochód wiec Pajero sobie stoi i powoli coś tam w nim dłubię ;)

jawaldek - 18-03-2013, 14:34

Zacznij od sprawdzenia reperaturek a i zakup zestawu naprawczego był by wskazany bo na nowych klockach hamulcowych nie będzie ciekło a jak ubędzie klocków tłoczek wysunie się dalej i zonk cieknie bo tłoczek nadżarty agresywnością płynu hamulcowego. Warto też skoro ruszysz hamulce zmienić na nowe przewody hamulcowe i nie koniecznie oryginalne a dorobić samemu-->> są na Allegro, za niewielką kasę, takie ustrojstwa do dorabiania przewodów hamulcowych. Warto też sprawdzić, kurcze jak się to zwie :oops: , takie długie śruby/prowadnice bo błotko + sól po zimie lubi robić spustoszenie a dokupić nowe to tak jak znaleźć igłę itd itd. Ogólnie nawet jak z hamulcami jest OK warto zrobić pozimowy przegląd.
Zobacz http://allegro.pl/sklep/2...y-motoryzacyjne

Heilsberg - 18-03-2013, 15:18

Te takie długie śruby co jak igła niby w sianie leżą u Zbycha i czekają na chętnego. :D