To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - od dzisiaj jezdzimy na swiatlach

Rafal_Szczecin - 01-10-2005, 14:18
Temat postu: od dzisiaj jezdzimy na swiatlach
Witam

Od pierwszego dnia października aż do końca lutego zgodnie z kodeksem drogowym jesteśmy zobowiązani (tak jak Czesi i Litwini) do jazdy samochodem z włączonymi światłami mijania przez całą dobę.

Przypominam ponieważ za brak włączonych grozi mandat do 100 pln i 2 pkt karne.

My i tak caly rok jezdzimy na swiatlach ale pisze to dla tych ktorzy tak nie robia.

Pozdrówka i nie zapomnijcie o swiatlach.
rafi

Hubeeert - 01-10-2005, 14:21

A ja to przyklejam wszędzie dla zapominalskich.
misia27 - 01-10-2005, 14:25

Rafal_Szczecin napisał/a:
My i tak caly rok jezdzimy na swiatlach ale pisze to dla tych ktorzy tak nie robia.

to tak jak ja-caly rok na swiatelkach :)

Karwoś - 01-10-2005, 16:34

Ja swoich nigdy nie wyłączam. Na szczęscie w lancerku nie musze sie przejmować paleniem sie swiateł jak wyjmę kluczyk i otworzę drzwi:)))Mała rzecz a cieszy:)))
Anonymous - 02-10-2005, 02:44

ja w colciku mam wlaczane z zaplonem takze luz, nie zapomne NIGDY bo nawet nie moge ich wylaczyc :)
JCH - 02-10-2005, 13:33

Karwoś napisał/a:
Ja swoich nigdy nie wyłączam. Na szczęscie w lancerku nie musze sie przejmować paleniem sie swiateł jak wyjmę kluczyk i otworzę drzwi

borecki napisał/a:
ja w colciku mam wlaczane z zaplonem takze luz

Ubezwłasnowolnieni :lol: :lol: :lol:
Ja tam świadomie podejmuję decyzje włączyć czy nie włączyć :wink:

Anonymous - 02-10-2005, 17:41

heh ja tam na postojach jak jasno jeszcz jest jezdze ;)
ROMEL - 02-10-2005, 20:14

NIE UBEZWŁASNOWOLNIENI....tylko ROZWAŻNI!!!

a po drugie - w dzień - postojówek nikt nie zobaczy z odległości 200m... a nieraz te 200m to za mało.......

Pozdrawiam

MariuszZ - 02-10-2005, 21:47

Ja też wole mieć kontrolę nad tym co robię :)
Przyjąłem zasadę, że w trasie- cały rok na światłach, natomiast w mieście- wtedy kiedy trzeba (czyli zgodnie ze zdrowym rozsadkiem i przepisami 8) . Uważam, że w warunkach miejskich przy dobrej widoczności włączone światła nic nie zmieniają jeśli chodzi o bezpieczeństwo.

Krzyzak - 02-10-2005, 22:03

Jazda na postojówkach jest niezgodna z prawem. Postojówki - jak sama nazwa wskazuje - służą do świecenia podczas postoju.
tomusn - 02-10-2005, 22:32

Racja, trzeba jeżdzić na światłach mijania!
Kofi - 03-10-2005, 01:16

A czy zamiast swiatel mijania mozna uzywac swiatel do jazdy dziennej. Bo sa takie...mozna sobie dodatkowo domontowac (np polonezy sprzedawali kiedys z takimi swiatlami w "pelnej opcji bez skory i klimy") :P
ROMEL - 03-10-2005, 07:01

Oczywiście że można na światłach do jazdy dziennej...
Jest na to przepis... świtła te nie mogą być w płaszczyźnie równoległej do jezdni bliżej od siebie niż 60cm i od płaszczyzny jezdni min. 15cm, żarówka nie może być większej mocy niż 21W, a cecha homologacyjna takiej lampy to E20....
Świtła te muszą być tak podłączone aby świeciły wraz z postojówkami, a przy przełączeniu na mijania automatycznie mają sie wyłączać... prosta sprawa przez przekaźniczek...hyhy
Świateł tym można używać w ładną przejżystą pogodę od świtu do zmierzchu, przy opadach deszczu i pochmurnej pogodzie zalecane jest przełączyć na mijania...
Mam takowe zainstalowane w swoim miśku... i jak mówią przepisy używam ich w dzień i ładną pogodę, jak jest ponuro i deszczowo przełączam na mijania....

POZDRO

Hubeeert - 03-10-2005, 10:49

To miało być przypomnienie dla Nas że trzeba jeździć na światłach a nie miejsce do kłótni. PEACE
JCH - 03-10-2005, 12:01

Hubeeert napisał/a:
To miało być przypomnienie dla Nas że trzeba jeździć na światłach a nie miejsce do kłótni. PEACE

A kto tu się kłóci :?:
Wymieniamy tylko opinie, hehe ... a tę każdy ma własną :lol:
Jedni chcą być ubezwłasnowolnieni, inni świadomi, jeszcze inni full control ;)
benio i ROMEL:
Nie ma czegoś takiego jak postojówki. Są pozycyjne :mrgreen: co nie zmienia faktu, że nie wolno. Szkoda bo często, gęsto wystarczyłyby.