Forum ogólne - od dzisiaj jezdzimy na swiatlach
Rafal_Szczecin - 01-10-2005, 14:18 Temat postu: od dzisiaj jezdzimy na swiatlach Witam
Od pierwszego dnia października aż do końca lutego zgodnie z kodeksem drogowym jesteśmy zobowiązani (tak jak Czesi i Litwini) do jazdy samochodem z włączonymi światłami mijania przez całą dobę.
Przypominam ponieważ za brak włączonych grozi mandat do 100 pln i 2 pkt karne.
My i tak caly rok jezdzimy na swiatlach ale pisze to dla tych ktorzy tak nie robia.
Pozdrówka i nie zapomnijcie o swiatlach.
rafi
Hubeeert - 01-10-2005, 14:21
A ja to przyklejam wszędzie dla zapominalskich.
misia27 - 01-10-2005, 14:25
Rafal_Szczecin napisał/a: | My i tak caly rok jezdzimy na swiatlach ale pisze to dla tych ktorzy tak nie robia. |
to tak jak ja-caly rok na swiatelkach
Karwoś - 01-10-2005, 16:34
Ja swoich nigdy nie wyłączam. Na szczęscie w lancerku nie musze sie przejmować paleniem sie swiateł jak wyjmę kluczyk i otworzę drzwi:)))Mała rzecz a cieszy:)))
Anonymous - 02-10-2005, 02:44
ja w colciku mam wlaczane z zaplonem takze luz, nie zapomne NIGDY bo nawet nie moge ich wylaczyc
JCH - 02-10-2005, 13:33
Karwoś napisał/a: | Ja swoich nigdy nie wyłączam. Na szczęscie w lancerku nie musze sie przejmować paleniem sie swiateł jak wyjmę kluczyk i otworzę drzwi |
borecki napisał/a: | ja w colciku mam wlaczane z zaplonem takze luz |
Ubezwłasnowolnieni
Ja tam świadomie podejmuję decyzje włączyć czy nie włączyć
Anonymous - 02-10-2005, 17:41
heh ja tam na postojach jak jasno jeszcz jest jezdze
ROMEL - 02-10-2005, 20:14
NIE UBEZWŁASNOWOLNIENI....tylko ROZWAŻNI!!!
a po drugie - w dzień - postojówek nikt nie zobaczy z odległości 200m... a nieraz te 200m to za mało.......
Pozdrawiam
MariuszZ - 02-10-2005, 21:47
Ja też wole mieć kontrolę nad tym co robię
Przyjąłem zasadę, że w trasie- cały rok na światłach, natomiast w mieście- wtedy kiedy trzeba (czyli zgodnie ze zdrowym rozsadkiem i przepisami . Uważam, że w warunkach miejskich przy dobrej widoczności włączone światła nic nie zmieniają jeśli chodzi o bezpieczeństwo.
Krzyzak - 02-10-2005, 22:03
Jazda na postojówkach jest niezgodna z prawem. Postojówki - jak sama nazwa wskazuje - służą do świecenia podczas postoju.
tomusn - 02-10-2005, 22:32
Racja, trzeba jeżdzić na światłach mijania!
Kofi - 03-10-2005, 01:16
A czy zamiast swiatel mijania mozna uzywac swiatel do jazdy dziennej. Bo sa takie...mozna sobie dodatkowo domontowac (np polonezy sprzedawali kiedys z takimi swiatlami w "pelnej opcji bez skory i klimy")
ROMEL - 03-10-2005, 07:01
Oczywiście że można na światłach do jazdy dziennej...
Jest na to przepis... świtła te nie mogą być w płaszczyźnie równoległej do jezdni bliżej od siebie niż 60cm i od płaszczyzny jezdni min. 15cm, żarówka nie może być większej mocy niż 21W, a cecha homologacyjna takiej lampy to E20....
Świtła te muszą być tak podłączone aby świeciły wraz z postojówkami, a przy przełączeniu na mijania automatycznie mają sie wyłączać... prosta sprawa przez przekaźniczek...hyhy
Świateł tym można używać w ładną przejżystą pogodę od świtu do zmierzchu, przy opadach deszczu i pochmurnej pogodzie zalecane jest przełączyć na mijania...
Mam takowe zainstalowane w swoim miśku... i jak mówią przepisy używam ich w dzień i ładną pogodę, jak jest ponuro i deszczowo przełączam na mijania....
POZDRO
Hubeeert - 03-10-2005, 10:49
To miało być przypomnienie dla Nas że trzeba jeździć na światłach a nie miejsce do kłótni. PEACE
JCH - 03-10-2005, 12:01
Hubeeert napisał/a: | To miało być przypomnienie dla Nas że trzeba jeździć na światłach a nie miejsce do kłótni. PEACE |
A kto tu się kłóci
Wymieniamy tylko opinie, hehe ... a tę każdy ma własną
Jedni chcą być ubezwłasnowolnieni, inni świadomi, jeszcze inni full control
benio i ROMEL:
Nie ma czegoś takiego jak postojówki. Są pozycyjne co nie zmienia faktu, że nie wolno. Szkoda bo często, gęsto wystarczyłyby.
|
|
|