Carisma - Ogólne - Pompa wodna
Anonymous - 08-01-2007, 14:33 Temat postu: Pompa wodna Witam wszystkich forumowiczów.
Od niedawna mam Cari 1.6 z 98 roku. Dzisiaj odstawiłem ją do swojego mechanika na wymianę paska rozrządu (części zakupiłem u Japaneze) i miałem nadzieję ją dzisiaj odebrać, a tu nagle telefon od mechanika że popa wodna ma lekkie luzy i szumi, i warto ją wymienić. A teraz do sedna, pytanie brzmi czy przy każdej wymianie rozrządu trzeba wymieniać obligatoryjnie pompe wodną ?. Auto kupiłem z pewnego żródła mam nawet wszystkie faktury z przeglądów i napraw w ASO (pierwszy włąściciel nawet klocki wymieniał w ASO) i nie zauważyłem by gdzieś na fakturze przy wymianie rozrządu była wyszczególniona pompa wodna.
I jeszcze jedno, czyw takim razie pompa wodna "wisi" na rozrządzie a nie na pasku wielorowkowym ? (nie przyglądałem się wcześniej), a w związku z tym czy warto w takim przypadku oszczędzać na zamienniku.
Edit.
Sorki za umieszczenie w ogólnych a nie technicznych wątkach. jeśli to możliwe to proszę moderatora o przeniesienie tego wątku do "technicznych"
harpagan - 08-01-2007, 14:36
Tutaj masz dyskusje na ten temat
http://www.mitsubishi-gra...highlight=pompa
Anonymous - 08-01-2007, 14:45
Dzięki Harpagan, szukałem w wątkach carismy.
więc rozumieć mam że w Cari jest tak samo jak w Colcie.
harpagan - 08-01-2007, 15:18
Silnik ten sam co w opisywanym colcie tyle ze odwrocony o 180 stopni wiec wydaje mi sie ze i zasada ta sama
Jednak jesli chcesz byc na 100% pewny to niech wypowie sie ktos troche madrzejszy w tym temacie niz ja
stanik - 08-01-2007, 15:28
pompę wodna w Cari powinno wymienić się w przypadku każdej wymiany rozrządu, bo jak już zauważyłeś jest ona napędzana od paska rozrządu a co za tym idzie, jak padnie pompa pomiędzy wymianami, to koszt rozebrania i złożenia rozrządu może przekroczyć koszt samej pompy. Także profilaktycznie się ją wymienia podczas wymiany rozrządu. Oczywiście nie każdy to robi za każdym razem, ale to już własne ryzyko wygenerowania oszczędności lub większych kosztów w przyszłości.
Co do oryginału i zamiennika to wiadomo, lepszy oryginał, ale czasem i zamiennik też nie jest zły. Tu chyba potrzebna konsultacja z Japaneze na temat konkretnej firmy.
Pozdrawiam
Matejko - 08-01-2007, 16:11
no i widzisz ma luz itp. bo pewnie wczesniej nie byla wymieniana, czyli teraz wymienic i sie nawet nie zastanawiac
|
|
|