Car Audio - Reset radia
rothen - 01-05-2013, 23:44 Temat postu: Reset radia Siemanko, mam taki problem że z każdym wyciągnięciem kluczyków ze stacyjki i ponownym uruchomieniu radio się resetuje tzn. wszystkie zapisane stacje radiowe znikają, ustawień też nie zapamiętuje...
Nie jest to na pewno wina samego radia albo kostki, bo próbowałem z dwoma różnymi radiami na dwóch różnych kostkach. Słyszałem od znajomych, że rzecz musi być w zasilaniu, ale ja niestety nie jestem zbyt biegły w tej dziedzinie. Prosze o jakąś podpowiedź.
Soner - 02-05-2013, 05:50
Najprawdopodobniej brak jest stałej masy. Masa może być tylko przez antenę samochodową. Czyli jak wyłączasz radio, to zanika.
JacekeR - 02-05-2013, 07:26
Masa jest na obudowie radia. Najprawdopodobniej zasilanie (+ do akumulatora ) nie jest podłączony.
wiewioor - 02-05-2013, 08:36
rothen napisał/a: | Słyszałem od znajomych, że rzecz musi być w zasilaniu, ale ja niestety nie jestem zbyt biegły w tej dziedzinie. |
spróbuj pozamieniać kabelki w kostce:
czerwony (Acc) z żółtym (12+)
lub pomieszać
żółty z żółtym i do tego czerwony
lub czerwony z czerwonym i do tego z żółtym.
Tak łopatologicznie starałem się wytłumaczyć.
PS. Jakie radio ?
rothen - 02-05-2013, 14:45
@wiewioor
Dzieki za pomoc, faktycznie kabelki w kostce miałem pomerdane. Troche się namęczyłem żeby je powyciągać i wsadzić w odpowiedniej kolejności, ale operacja zakończyła się 100% sukcesem.
Usterka usunięta, dzieki wszystkim - temat można zamknąć.
|
|
|