Komputery, RTV, AGD, Komorki - Jak zainstalować XP na laptopie z WIN 7 64bit
Marcino - 15-06-2013, 12:04 Temat postu: Jak zainstalować XP na laptopie z WIN 7 64bit POtrzebuje zainstalować na Asusie z WIN7 drugi system XP. WIN 7 jest oryginalny kupiony z laptopem, instalka chyba na płycie do Asusa.
Potrzebuje XP bo na nim chodzi interfejs i programy i programy diagnostyczne do Peugeota - Lexia, PP2000, DiagBox.
Czy mogę jakoś XP postawić np na dysku przenośnym USB?
subarumax - 15-06-2013, 12:23
Marcino napisał/a: | POtrzebuje zainstalować na Asusie z WIN7 drugi system XP. |
Upewnij się, że do tego ASUSa idą stery na Windowsa XP
Marcino napisał/a: | Czy mogę jakoś XP postawić np na dysku przenośnym USB? |
W przypadku jeżeli próbujesz stawiać na zewnętrznym, to należy wypiąć dysk twardy z laptopa i upewnić się, że jedynym podłączonym napędem HDD jest właśnie dysk zewnętrzny i instalować. Tak przypuszczam.
londolut - 15-06-2013, 12:25
Możesz postawić XP jako wirtualną maszynę jeśli to nie problem. XPka możesz też zainstalować np na drugą partycję i bootloader zapyta cię który system ma odpalić.
subarumax - 15-06-2013, 12:27
Przypomniałem sobie, że i tak aby instalować dwa systemy obok siebie, to najpierw trzeba instalować starszy, a potem nowszy (tak najwygodniej). Ewentualnie można już po wszystkim wgrać jakiegoś bootloadera (jakiś GRUB czy coś w tym stylu).
krzychu - 15-06-2013, 12:40
A ten windows 7 to Pro czy Home?
Ale nawet jak masz Home to zamiast instalować na dysku zainstaluj na Virutal PC lub poszukaj jak shakować XP moda na 7 Home-ie.
Marcino - 16-06-2013, 15:05
To jest Home Pro
Wstrzymam sie do poniedziałku, bo zonka podrzuci mi mało uzywany komp z pracy z XP, jak będzie śmigało to nie będę "psuł" domowego, a btw to wyszedłem już trochę z wprawy w instalowaniu tego nowego sprzętu ..:P
Ale tu jest chyba instrukcja jak to zrobić dla HOME..:)
http://forum.pcformat.pl/...-Home-Premium-t
krzychu - 16-06-2013, 16:58
Marcino napisał/a: | To jest Home Pro |
Nie ma takiego. Jest ewentualnie Home Premium. A Pro zwyczajowo odnosi się do Professional-a.
A instrukcja dobra.
promatti - 11-08-2013, 18:21
Wirtualizacja byłaby dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem jak chcesz miec na jednym kompie wszystko, tak jak Ci koledzy podpoiwedzili, osobiscie tylko dodam ze lepiej dla Ciebie uzyj VirtualBoxa. Przy odpowiedniej konfiguracji i przydzieleniu pamieci, cpu, nie odczujesz roznicy, a instalujac równolegle dwa ssytemy zawsze bedzie ryzyko ze cos sie wysypie
|
|
|