To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero Pinin - Pinin GDI - 1.8 czy 2.0?

ambipur - 17-06-2013, 00:28
Temat postu: Pinin GDI - 1.8 czy 2.0?
Witam,

Planuje zakup Pinina 3D. Oglądałem 3 sztuki (2 sztuki 1.8 i 1 sztukę 2.0).
W obu przypadkach przy 1.8 po rozgrzaniu silnika obroty delikatnie falowały, z kolei przy 2.0 takich objawów przy ciepłym silniku nie było... Może zbieg okoliczności, a może jakaś inna przeczyna.

Pytanie brzmi: jakie są różnice, oprócz pojemności oczywiście, pomiędzy tymi silnikami. Czy lepiej sprawdza się 2.0? Spalanie z tego co czytałem jest na podobnym poziomie.

Jakie są wasze doświadczenia i który silnik jest według was lepszy?

Z góry dzięki za pomoc.

sq9mcs - 17-06-2013, 09:33

A czy miałeś okazję odbyć jazdę próbną?? Ona powinna ci wskazać na który model byłbyś zdecydowany.
ambipur - 18-06-2013, 23:33

1.8 jechałem po asfalcie i w terenie, wszystko ok, ale silnik zarówno po odpaleniu jak i po przejażdżce budził moje zastrzeżenia (głośna praca na zimno, nierówne obroty po rozgrzaniu).

Modelem z silnikiem 2.0 przejechałem się tylko kawałek po placu, sprawdziłem czy działa 4x4. Ale silnik na "pierwszy rzut ucha" działał ciszej i równiej. Nie było mowy o falowaniu obrotów nawet przy podaniu obciążenia (światła czy klimatyzacja).

Może kilka uwag z Waszej strony, czemu przyjrzeć się dokładnie i na co zwrócić uwagę, przy podejmowaniu decyzji o zakupie? Ponawiam pytanie; czy są znaczące różnice poza pojemnością w przypadku 1.8 GDI i 2.0 GDI?

Muszę podjąć decyzję o zakupie, a że będzie to Pinin to raczej przesądzone.

Anonymous - 20-06-2013, 16:35

ambipur, roznica w pojemnosci 0,2 to praktycznie zadna roznica. Kup wiekszy czyli 2.0, spalanie takie samo, a jak chodzi rowniej - tymbardziej. Co do falowania obrotow to typowa przypadlosc w tych silnikach, u mnie pomogla po prostu wymiana cewki... Zastanów się jednak nad tym czy chcesz mitsubishi. Te auta rdzewieją jak diabli. Taka szczera rada :)