Pajero III - Odpowietrzenie układu chłodzenia
sylvek - 22-06-2013, 18:15 Temat postu: Odpowietrzenie układu chłodzenia Witam,
wymieniałem chłodnicę. W jaki sposób odpowietrzyć układ chłodzenia ?
zbyszekm2 - 22-06-2013, 20:03
sam się odpowietrzy. Ew. korek od czasu do czasu odkręć.
sylvek - 22-06-2013, 23:15
A takie pytanie, płyn uzupełniamy korkiem w chłodnicy, czy w zbiorniku wyrównawczym ?
jawaldek - 23-06-2013, 00:47
sylvek napisał/a: | płyn uzupełniamy korkiem w chłodnicy | na wolnych obrotach powoli dolewasz, otwierasz na ful nagrzewnicę ->>nawiew ciepłego powietrza. Jak poleci już ciepłe powietrze to tak na dobrą sprawę powinien układ być odpowietrzony. Na zgaszonym silniku dobrze jest tez pościskać rury (górną i dolną) doprowadzające płyn chłodniczy. W zbiorniczku wyrównawczym dolewamy płynu do zaznaczonego poziomu i lepiej jak jest go troszkę więcej niż ma być za mało.
Z korkiem od chłodnicy to raczej ostrożnie->> jak sprawdzisz na nagrzanym silniku to "tracisz" podciśnienie które zassało by (po ostygnięciu silnika) wyrzucony płyn do zbiorniczka wyrównawczego. Korek w chłodnicy musi być też i szczelny a i sprężynka dawał się ugiąć pod naciskiem palcy--nie może być sztywna.
Born - 17-01-2017, 11:29 Temat postu: Za dużo płynu w zbiorniczku wyrównawczym Witam
Odgrzeję temat. U mnie leci raz ciepłe raz zimne powietrze, płyn chłodniczy mam w zbiorniczku wyrównawczym dużo ponad kreskę full, czy to przez to, że jest powietrze w układzie chłodzenia?
Wystarczy wtedy tylko odkręcić korek od chłodnicy i odpalić silnik i dać grzanie na full? Czy odkręcić też trzeba korek zbiorniczka?
|
|
|