[XX-92]Lancer C6x i starsze - [C68A 1.8] Jednak mój misio zaczął kopcić na niebiesko :(
MATEOWSD - 25-06-2013, 12:46 Temat postu: [C68A 1.8] Jednak mój misio zaczął kopcić na niebiesko :( Tak jak w temacie Misio kopci na niebiesko, ubywa oleju, ale jeszcze nie potrafie stwierdzić ile dokładnie, ale jak sie rozgrzeje to prawie cały czas wali z rury. Pomóżcie co w nich może być najczęstszą przyczyną brania oleju. Szkoda mi go bardzo, bo to już prawie wymarły gatunek niestety :/ a znaleźć inny silnik graniczy z cudem, a obiecałem sobie, że moge wsadzić w Misia w rok tak do 4tysi (ale nie tylko w silnik)
Krzyzak - 25-06-2013, 13:08
pierścienie oraz
uszczelniacze zaworowe + prowadnice zaworów
iendei - 25-06-2013, 15:33
Jeżeli zaczął nagle, to ogólnie to zacząłbym sprawdzanie od zmierzenia ciśnienia na cylindrach - jeżeli na jednym będzie mniejsze trzeba rozważyć wymianę uszczelki (a płynu chłodniczego nie ubywa też?) Olej może dostawać się też do komory spalania tak jak napisał kol. Krzyzak poprzez stare uszczelniacze zaworowe (ich wymiana to też nie jest dramat i można to zrobić nie zdejmując głowicy). No i w końcu poprzez zużyte pierścienie olejowe, ale tak ogólnie to chyba nie raziłbym wymiany samych pierścieni bez żadnego pomiaru zużycia tłoków i cylindrów. Pomiar ciśnienia wiele wyjaśni (dodam też, że warto jest zrobić taki pomiar na zimnym silniku na sucho, a po tym wstrzykując troszkę oleju - (w tym przypadku jeżeli ciśnienie wzrośnie to mamy wyrąbane tłoki i pierścienie, jeżeli nie wzrośnie to zawory po podpalane).
MATEOWSD - 27-06-2013, 13:51
Płyn chłodniczy w normie, ile mnie może w najgorszym przypadku taka zabawa wynieść?
[ Dodano: 27-06-2013, 13:55 ]
I Tak wogóle pytanie, czy jest ktoś z PODKARPACIA lub gdzieś stosunkowo blisko, kto ma ochote na reanimacja mojego miśka
rosomak1983 - 27-06-2013, 14:19
MATEOWSD napisał/a: | Płyn chłodniczy w normie, ile mnie może w najgorszym przypadku taka zabawa wynieść? |
Mozesz kupic 6 bolta z eclipse plus ECU, od razu masz 2 litry. Koszt od 1000-1500zł. potrzerbujesz jedynie gołego silnik plus ecu, ewentulanie wtryski jak były 275... w gti masz 240cc.
Druga opcja remont silnika, tez nie głupia ale nikt bez rozebrania go nie powie Ci ile to bedzie kosztowac. Koszt robocizny tez moze byc rózny. Gdybym miał wiecej czasu mogłbym sie podjac bo lubie te silniki robic, ale w najblizszych miesiach nie ma szans raczej. Mozesz tez zrobic remont z rozwiertem na tłoki z eclipse plus ecu i wtryski.
Ogólnie w 2000-3000zł powinien sie zmiescic remont generalny. Doradze co i jak.
Na poczatek zmierz kompresje. Pisz tez na priva badz tu. I jeszcze prosba wrzuc zdjecia auta tutaj badz w ,,Naszych miskach'' jestem ciekaw
|
|
|