Carisma - Techniczne - Kłopoty z Carismą 19 TD... czy to na pewno pompa?
jacorek - 12-07-2013, 12:47 Temat postu: Kłopoty z Carismą 19 TD... czy to na pewno pompa? Witam!
Mam następujący problem z Carismą 1.9 TD - pewnego razu samochód nie mógł odpalić (rozrusznik kręcił, ale nic poza tym). Dopiero po uruchomieniu ręcznej pompki przy filtrze paliwa udało mi się wyruszyć z miejsca. Kilka dni po tym wydarzeniu, samochód stracił moc podczas jazdy. Od tego momentu jest coraz gorzej. Albo w ogóle nie da się odpalić, albo odpala na chwilę i zaraz gaśnie. Praca na wolnych obrotach jest bardzo nieregularna. Mechanicy nie orientują się. Filtr paliwa wymieniłem. O co może chodzić? Czy to na pewno pompa paliwa? W necie czytałem o podobnych problemach spowodowanych przez emulację sondy lambda. Czy Carisma z 1998 posiada taką sondę??? Proszę o pomoc
Jaro1974 - 12-07-2013, 12:59
A ja myślę że ona ci się po prostu zapowietrza na układzie paliwowym i w tym może tkwić problem.
jacorek - 12-07-2013, 13:28
Dzięki za odpowiedź! W takim razie co należałoby sprawdzić? Mój mechanik jest jak dziecko we mgle... potrzebuję mądrej rady, aby maksymalnie ułatwić mu robotę
Jaro1974 - 12-07-2013, 13:39
Ja bym sprawdził cały układ - od zbiornika po wtryski. Zdarzyć się może nawet że wężyki od przelewu będą zużyte i to też może być przyczyną. A jeśli to nie pomoże to na obudowie filtra masz taką pompkę elektryczną której zadaniem jest podpompować paliwo. Może się zdarzyć że ona jak ulegnie awarii to rozruch będzie utrudniony. A może być że sama pompka będzie sprawna to wtedy należy sprawdzić wtyczki zasilające. Od tego właśnie ja bym zaczął.
robertdg - 12-07-2013, 17:45
Ja bym wpierw sprawdził jak silnik będzie pracował na obcym źródle paliwa, jeżeli będzie poprawa, to nalezy szukać przyczyny we własnym układzie paliwowym, przewody paliwowe, filtr paliwa, odpowietrzenie zbiornika, etc | jacorek napisał/a: | | Mój mechanik jest jak dziecko we mgle... potrzebuję mądrej rady, aby maksymalnie ułatwić mu robotę | Dobre, przychodze, pokazuje palcem, mam mówić jak i jeszcze za to płacić
vivare - 13-07-2013, 10:48
Ja bym zalał do pełna bak... jak pomoże to masz do zrobienia pompe wtryskową.
|
|
|