To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Coś nie tak z elektryką

mitsufree - 16-07-2013, 23:21
Temat postu: Coś nie tak z elektryką
Siemaaaanko. Mój problem polega na tym, że niektóre elektryczne elementy wyposazenia raz dzialają a raz nie. Np. światełko podczas otwierania drzwi zapalalo sie gdy otwieralem a pozniej juz nie, teraz juz wogle sie nie zapala, albo sygnalizacja dzwiekowa gdy zostawilem wlaczone swiatla piszczala, pozniej nie, pozniej znow tak i teraz juz nie (juz 2 razy zdarzylo mi sie rozladowac przez to aku). Tak samo jest z automatycznym domykaniem szyb, dzialaly, pozniej nie, a teraz tylko dzialaja tylne ... Nie wiem co mu dolega. Bezpieczniki są ok. Są to moze malo ważne rzeczy, ale mi to przeszkadza :) Na szczęście nie są to rzeczy typu kierunki, czy światla do jazdy dziennej. Ktoś mial taki problem i go rozwiązał ?? Prosze o pomoc.
Jaro1974 - 16-07-2013, 23:24

Przejrzyj krańcówki przy drzwiach bo to może one są temu winne.
remi - 19-07-2013, 02:57

opisz więcej, czy światło nie działa przy wszystkich drzwiach czy tylko od kierowcy. Ja także stawiam na krańcówki. Propozycja jest taka: śrubokręt w rękę i do tego jakiś spray penetracyjny. Jak nie pomoże to kontrolka w łapę i szukanie gdzie ucieka masa. Co do szyb to może programowanie pomoże. Skoro już rozładowałeś aku to pewnie im się porąbało.
mitsufree - 20-07-2013, 23:21

szyby wrocily do normy. ale jutro sie wezme z krancowki. swiatlo sie nie zapala tylko przy przednich drzwiach i nie świeci sie kontrolka ze sa otwarte. Przy tylnych jest ok.
i9i - 21-07-2013, 09:42

To zabierz krańcówki do domu, rozłóż ładnie na biurku (bądź innym stole) porozbieraj delikatnie i poczyść, jak na oko zbyt wytarte będą te "metalowe wkładki" to obróć o 90 stopni i powyczyszczane poskładaj. 10 minut roboty a efekt zachwyca.
Bizi78 - 21-07-2013, 10:19

Jak rozebrać i wyczyścić krańcówkę od strony kierowcy masz w moim temacie tutaj:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=80583
w krańcówce pasażera wszystko jest na wierzchu :wink: .

carismax - 22-07-2013, 14:39

Carismy mają to do siebie że elektryka lubi szaleć.

Ja mam na to jeden patent na szybko. Kiedyś od piotra dostałem puszkę kontraktona w sprayu. Naprawiam nim wszystko :twisted: :twisted:

eve1988 - 26-04-2014, 20:34

siema podepne sie tu z swoim problemem. w deszczowa/wilgotna pogode dzieja sie dziwne rzeczy w mojej cari. przygasaja swiatla na niskich obrotach, lekko pulsuja kontrolki tez na wolnych karoseria potrafi kopnac pradem przeciwmgielne swieca pulsacyjnym swiatlem i jakies tam inne ustrojstwa o ktorych nie pamietam, zdarza ze zaswieci sie check z roznymi bledami 11,24,12,44 bledy wystepuja losowo raz mrygaja 2 bledy raz 3 raz 1 i co dziwne po odlaczeniu aku i przejechaniu dopiero jakis 600-800km jakis wyskoczy lub nie. zmierzylem napiecie ladowania 13v troche malo, napiecie miedzy "+" akumulatora a silnikiem ok10v tez za male. dzisiaj wczyscilem glowne przylacze masy sporo rdzy tam bylo i... z braku pogody na tym zostalo, ale zauwazylem ze w tej wiazce przewodow co idzie pod szyba sa 2 czy 3 przylaczenia masowe ktore sa mega skorodowane i zasniadziale w zwiazku z tym tez chce je wczyscic i dowiedziec sie gdzie jeszcze sa jakies polaczenia "-" w cari? bo nic wiecej nie znalazlem.
Podsumowujac:
problemy wystepuja gdy mokro, mimo checka masy bledow auto jezdzi normalnie mocy nie brakuje i spalanie normalne.
gdzie jeszcze sa polaczenia "-"? i czy slaba masa moze powodowac checka?

robertdg - 26-04-2014, 21:12

Główny kabel masowy od akumulatora jest skręcony w jednym miejscu na karoserii później na łaczeniu silnika i sklrzyni w okolicach rozrusznika, sprawdź te połaczenia, jak najbardziej słaba masa może powodowac wywoływanie róznych błedów w ECU
eve1988 - 26-04-2014, 21:30

dzieki tak podejzewalem. ale na skrzyni zadnego kabla nie znalazlem... jak pogoda jutro dopisze bede szukal i czyscil kable :) ten w okolicy fitra powietrza znalazlem i wyczyscilem ale deszcz nie pozwolil mi do kupy zlozyc auto.