L200 Ogólne - problemy z silnikiem L200 178KM 2,5l
chrystian - 03-08-2013, 12:46 Temat postu: problemy z silnikiem L200 178KM 2,5l Witam,
od 1,5 roku mam przyjemność jeździć L200, model 2011, silnik 2.5L, 178KM . Autko jest rewelacyjne (o czym obecnych tutaj przekonywać nie muszę).
Niestety od mniej więcej pół roku mam problemy z silnikiem i nie wiem co mam robić...
Przy ok. 35000km po którymś z tankowań na A4 auto zaczęło mi nierówno pracować. Paliwo zeszło momentalnie i od tego czasu przy równej jeździe raz na jakiś czas zdarzało mu się szarpnąć lekko. Po przeglądzie na 40000km i regulacji zaworów sytuacja wróciła do normy i autko jeździło super. Problemy wróciły przy około 70000km i trwają do dzisiaj (90000km).
Auto potrafi jeździć bez żadnych problemów (stan na dzień dzisiejszy). Odpala momentalnie i niezależnie od obrotów jeździ pięknie i równo. Niestety raz na jakiś czas (często zaraz po tankowaniu) ma problemy z równą pracą. Zaraz po odpaleniu silnik nie pracuje równo, natomiast po dodaniu gazu na biegu jałowym sytuacja od razu się uspokaja. Podobnie podczas jazdy - przy jeździe ok. 1800 obr ze stałą prędkością auto szarpie. Po wkręceniu auta na wyższe obroty i ostrzejszej przez chwilę jeździe, auto wraca do normalności i jedzie przez dłuższy czas znowu idealnie.
Dolałem ostatnio do paliwa środek do czyszczenia wtrysków i przez 2 kolejne tankowania auto jeździło super, ale znowu przy kolejnym tankowaniu na Shellu (ta sama stacja...) pojawiły się problemy.
W serwisie zapowiedzieli mi na wstępie, że L200 potrafi mieć problemy z wtryskami i pewnie zalewałem złe paliwo co spowodowało ich uszkodzenie. Tankuję prawie zawsze na Shell-u lub Statoilu zarówno L200 jak i drugie auto i trochę trudno mi w to uwierzyć. Poza tym auto ma dni "dobre" i te trochę gorsze... co w ogóle wydaje się dziwnie.
Bardzo proszę o pomoc - może ktoś miał podobny przypadek i będzie wiedział co z tym zrobić.
Pozdrawiam serdecznie
|
|
|