To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Grandis Techniczne - Drgania silnika

slawek1001 - 08-08-2013, 18:56
Temat postu: Drgania silnika
Już od dłuższego czasu męczę się z powyższm problemem mianowicie autko przyleciało z Belgii jakiś sadysta zamorodwał sprężarkę wiec kupiłem taką samą pochodzocą z lancera z 2010 roku instalacja wyczyszczona klima nabita ( wydajnoś bez uwag) gość od klimy nie miał do zastosowanej sprężarki żadnych zastrzeżeń. Auto na wolnych obrotach chodzi raczej równo bez jakikolwiek problemów lecz pod obciążeniem klimatyzacją głupieje dostaje drgawek, które to wyglądają jakby wypadał zapłon w bęzyniaku takie chwilowe szarpnięcia silnika parnaście razy na minutę. W zasadzie uciązliwe to bardzo nie jest ponieważ podczas jazdy w ogóle tego nie odczówam jedynie jak przycupnę na skrzyżowaniu ale irytuje mnie to strasznie! :/ . Reasumując wolne obroty biegu jałowego bez obciązenia bez uwag. rozrząd wymieniony 5kkt temu przed wymianą także sytuacja tak wyglądała. Co do dwumasy nie wymieniana być może powoli już się kończy lecz jerszcze jej nie słychać. Pompki cięzko coś powiedzieć jedną wymieniłem bo padła kiedyś po zalaniu żeńską ręką bęzyny do prawie pustego baku, oringi nie zmieniłem przed wymianą i nalaniem pb też tak drgało. Po sprawdzeniu ciśnień na klimie meches od tego ustrojstwa stwierdził, że wina nie lezy po stronie mechanicznej. W skrzynce bezpieczników pozamieniłem przekaźniki y wykluczyć awarie tego od klimy i w dalszym ciągu lipa. Może ktoś już przerabiał temat może jakieś sugestie każdą przyjmę i rozważę.
nizinsky - 08-08-2013, 22:07

Moim zdaniem to jest wszystko w porzadku. Jesli klima dziala i chlodzi to tak ma byc. Teraz jest bardzo goraco wiec sie sprezarka zalacza czesciej . U mnie tez tak jest i jest ok nic sie nie dzieje.Marcin
slawek1001 - 09-08-2013, 16:28

Dzięki za pocieszenie chyba jestem przewrażliwiony i nie chyba a na 100% tylko czasem po zagrzaniu samochodu te wstrząsy sie uspokajają i tu chyba coś się dzieje. Może to wiązka elektryczna pompek bo przy ciepłym się deczko poprawia lub może oringi sam już glupi jestem .
nizinsky - 09-08-2013, 18:04

Jak zaczniesz szukac problem to zaraz popsujesz cos . zostaw jak jest. Wiadomo ze na zimnym bedzie troche wiecej rzucac. Marcin
milo - 10-08-2013, 07:25

slawek1001 napisał/a:
pod obciążeniem klimatyzacją głupieje dostaje drgawek, które to wyglądają jakby wypadał zapłon w bęzyniaku takie chwilowe szarpnięcia silnika parnaście razy na minutę.

Miałem to samo tylko w Galancie TD po załaczeniu klimy ecu podbija obroty i jest falowanie obrotów dosc powazne i odczuwalne mocno i co sie okazało za DUŻE podciśnienie w kolektorze dolotowym zmniejszyłem i jest teraz dobrze żadnych drgawek moze i u Ciebie cos z podcisnieniem czujnik -map sensor , dodam że po zaslepieniu egr podcisnienie sie zmienia i trzeba przestawiać

slawek1001 - 10-08-2013, 14:17

Witaam ponownie i chyba jestem coś bliżej po odpięciu złączki elektrycznej od egr nie szarpie więc myślę, że gdzieś w tym kierunku pójdę. Co ciekawe to błąd silnika złapał po przejechaniu kilkunastu km.
patrycjuszek - 14-08-2013, 10:12

Więc, sam sobie odpowiedziałeś:
1. Na wolnych EGR się otwiera i spaliny lecą w dolot.
2. W lecie powietrze jest gorące, na wolnych IC praktycznie go nie schładza.
3. Klima się załącza i obciąża silnik a on pracuje na gorącym powietrzu ze spalinami to jak ma się nie dławić. Cały urok 2.0 tdi. Pozdr.

slawek1001 - 14-08-2013, 11:09

Wiem masz racje i przepowiednia że zieloni nas zabiją jest całkiem realna :axe:
milo - 15-08-2013, 17:23

patrycjuszek napisał/a:
Na wolnych EGR się otwiera i spaliny lecą w dolot.

Nie tylko na wolnych obrotach EGR sie otwiera :!:

slawek1001 - 15-08-2013, 18:54

Wiem Milo ale tylko wtedy odczówam drgania szarpanie tak jaby utykał na jednym cylindrze.
patrycjuszek - 16-08-2013, 15:55

milo napisał/a:

Nie tylko na wolnych obrotach EGR sie otwiera :!:

Ale rozmawiamy tu o wolnych obrotach.

slawek1001 - 17-08-2013, 18:41

Czyszczenie egr i przpustnicy nie polepszyło sprawy dalej haczy. Egr się otwiera i pracuje w pełnym zakresie wiec nie tu jest przyczna. Zaślepiłem dopływ spalin ale wyskoczył niestety błąd. Nie mam pojęcia gdzie dalej szukać.
milo - 19-08-2013, 22:21

Pewnie za małe podcisnienie w kolektorze ssacym
slawek1001 - 20-08-2013, 08:20

Witam milo a coś bliżej skąd te przypuszczenie jak sobie z tym poradzić ?
milo - 20-08-2013, 15:54

Napisz przy jakiej predkosci obrotowej silnika nastepuje drgawki- falowanie itp , czy jak dasz gaz na 1000 tez sa ?