Komputery, RTV, AGD, Komorki - Baterie vs. Akumulatorki
Tomek - 26-08-2013, 11:02 Temat postu: Baterie vs. Akumulatorki Mam mały dylemat
mam małą chuśtawkę dla dziecka
wchodzi tam 4 bateria R14 1,5 V każda
nie urobię na te baterie, więc chciałem kupić akumulatorki, ale R14 są dostępne tylko 1.2 V
JCH - 26-08-2013, 11:26
tomek84 napisał/a: | ale R14 są dostępne tylko 1.2 V | Niższe napięcie przy akumulatorkach to chyba standard Może ktoś obeznany w elektryce/elektronice wytłumaczy dlatego tak jest ale np. wszystkie R6 (AA), które mam też mają napięcie 1,2 V zamiast 1,5 V jak tradycyjne baterie R6.
Rzuć okiem na swoje R6-tki jakie tam napięcie.
Tomek - 26-08-2013, 11:30
właśnie wyczytałem po necie, że 1.2 V nimh odpowiada 1.5 alkalicznej/tradycyjne
[ Dodano: 26-08-2013, 11:31 ]
i rzeczywiscie sprawdzilem akumulatorki AAA i te też są 1.2 V nimh
dzięki Jacku, pzdr
Krzyzak - 26-08-2013, 13:41
jak masz dobrą ładowarkę, to ona ładuje aż napięcie na nim przestaje wzrastać (delta V) - u mnie dochodzi do 1.54V na takim akumulatorku
skoro o nich mowa to polecam eneloop (chyba casio je robi) - jedyne co wytrzymują ładowanie prądem 2A - chociaż parzą po nadałowaniu
Marcin-Krak - 26-08-2013, 14:27
Krzyzak napisał/a: | skoro o nich mowa to polecam eneloop (chyba casio je robi) |
Sanyo Ale też polecam. Nic innego nie trzyma tak długo jak one - zarówno jeśli chodzi o jednorazowe naładowanie, jak i o ich żywotność z upływającym czasem.
Batmanikus - 26-08-2013, 16:51
To samo co Eneloopy to też Varta ready2use (mam w aparacie). W ogóle wszystkie akumulatory LSD to fajna sprawa i tak na prawdę mniejsza o markę
A jak trzeba jeszcze wiekszego powera to Eneloop XX
elektryk - 27-08-2013, 11:14
JCH napisał/a: | Niższe napięcie przy akumulatorkach to chyba standard Może ktoś obeznany w elektryce/elektronice wytłumaczy dlatego tak jest ale np. wszystkie R6 (AA), które mam też mają napięcie 1,2 V zamiast 1,5 V jak tradycyjne baterie R6. | Wynika to z praw elektrochemii, ogniwa i akumulatorki mają inne elektrody i inne elektrolity. Tej wartości nie da się przeskoczyć, dopiero wymiana materiału elektrody lub elektrolitu pozwala zmienić wartość. Fajny spis przykładowych napięć w ogniwach i akumulatorkach http://en.wikipedia.org/w...e_battery_types
Co do zabawek to jeśli są to mechaniczne lub z jakimiś prostymi układami elektronicznymi to powinny działać bez problemu.
|
|
|