Komputery, RTV, AGD, Komorki - Jaki polecacie ... tablet
Marcin-Krak - 01-09-2013, 12:48 Temat postu: Jaki polecacie ... tablet Aż jestem zaskoczony, że się temat jeszcze nie pojawił.
Wiem, w necie jest tego dużo - ale niektóre modele mają skrajne opinie.
Co potrzebuję?
7-8 cali,
3G i zgodność z aero2,
w miarę wytrzymała bateria.
Do czego:
- głównie przeglądanie neta w momencie braku dostępu do stacjonarnego sprzętu,
- możliwość przeglądania dokumentów w sytuacji jak powyżej,
- czasem może jako czytnik do książek.
W zasadzie tyle. Faworytem jest Nexus 7 - tylko problemem jest ... cena.
Preferowałbym coś jednak tańszego. Jakieś propozycje/doświadczenia/opinie Wasze, Waszych znajomych?
spown - 01-09-2013, 13:04
mam galaxy tab 2 (tylko, że 10) i nie ma najmniejszych problemów przy użytkowaniu internetu właśnie z aero, nawet pliki dwg da się płynnie przeglądać. Minusem może być brak flash dla androida.
Marcin-Krak - 01-09-2013, 13:08
spown, a jak wygląda obudowa? bo właśnie opinie o niej mnie lekko zniechęcają - wiem, ze idealnego tableta to raczej nie ma - ale
bart210 - 01-09-2013, 14:12
Mimo to polecam Nexus 7 z 3g. Cena pozornie wysoka bo w tej cenie nie znajdziesz nic lepszego. Solidnie wykonany, bardzo dobry ekran i wsparcie przez google. Jak tylko pojawia się nowa wersja androida, od razu jest automatycznie pobierana. Obecnie tablet chodzi pod kontrolą androida 4.3.
Ja mam ten tablet od 2 miesięcy i nie miałem jak na razie z nim żadnych problemów.
fj_mike - 01-09-2013, 15:25
bart210 napisał/a: | Mimo to polecam Nexus 7 |
Także polecam Nexusa 7. Używam Nexa 10 i jestem z niego bardzo zadowolony.
Marcin-Krak napisał/a: | 3G i zgodność |
Jeżeli twój telefon może pracować jako hot-spot to nie jest to konieczne
bubel90 - 01-09-2013, 16:31
Ja trochę odbiegnę od Waszych propozycji. Mam iPada mini i sprawuje się idealnie. Wiem wiem wszyscy mówią, że sprzęt dla Lanserów, ale ma naprawdę przydatne funkcje których próżno szukać w Samsungu czy HTC
fj_mike - 01-09-2013, 17:15
bubel90 napisał/a: | ale ma naprawdę przydatne funkcje których próżno szukać w Samsungu czy HTC |
I vice versa. Zależy czego się oczekuje od sprzętu
Marcin-Krak - 01-09-2013, 17:28
Ok, ale kupując produkt Apple na wejściu trzeba liczyć parę PLN-ów więcej
A ja szukam czegoś dobrego i taniego Bo jakoś tablety marki z Biedronki nie dokońca do mnie trafiają - choć zastanawiam się nad nimi... jednak za mniej niż 500 zł można mieć coś w miarę z 3G
Zastanawiam się czy Fonepad aż tak bardzo odbiega od Nexusa? Bo jednak 3 stówki przechylają szalę na rzecz Fonepada...
Eh... nie łatwy wybór...
Uwex - 01-09-2013, 19:22
Klik
bart210 - 01-09-2013, 19:25
Marcin-Krak napisał/a: | A ja szukam czegoś dobrego i taniego |
Albo jedno, albo drugie.
iPad'y to zupełnie inna półka cenowa, ale też lepsza jakość wykonania w porównaniu do tanich, chińskich tabletów sprowadzanych z Azji w kontenerach.
spown - 01-09-2013, 20:50
bart210 napisał/a: | Albo jedno, albo drugie.
iPad'y to zupełnie inna półka cenowa, ale też lepsza jakość wykonania w porównaniu do tanich, chińskich tabletów sprowadzanych z Azji w kontenerach. |
a iPady jak jadą?
Marcin-Krak napisał/a: | a jak wygląda obudowa? bo właśnie opinie o niej mnie lekko zniechęcają - wiem, ze idealnego tableta to raczej nie ma - ale |
jak dla mnie jest ok, co prawda o rysowaniu się itp. nie wypowiem, bo mam pokrowiec, ale nie trzeszczy w łapach przy przekręcaniu.
krzychu - 02-09-2013, 07:25
spown napisał/a: |
a iPady jak jadą?
|
Tym co je robią dają 2 miski ryżu zamiast jednej.
Marcin-Krak - 02-09-2013, 07:52
Widziałem. Problem - nie ma zgodności z aero2. Tak więc to go dyskwalifikuje
Było już kilka innych modeli, które właśnie przez to odpadły i stąd ten temat, bo może jednak coś, gdzieś mi umknęło.
Zapomniałem w oczekiwaniach dodać, że jeszcze GPS by się przydał - bo będzie praktyczniejsze to niż ta w telefonie
Nie chcę używać telefonu jako modemu - bo żre baterie wtedy
Proponuję skończyć temat iPada - mnie nie interesuje - jest zwyczajnie za drogi i nie potrzebuję dobrze zrobionego jakby nie było jednak gadżetu.
Iron.Falcon - 02-09-2013, 08:23
Ja osobiście używam poczciwego Galaxy Tab 10.1 Sprzęt nie jest pierwszej świeżości jednak bateria wytrzymuje mi ( w zależności od nasłonecznienia ) 5-7h intensywnego użytkowania, a czasem do 8-9 gdy ograniczam się do przeglądania netu itp. Zrobiłem dostęp do ROOTa i wrzuciłem kernel by Yoda. Dzięki temu procek jest taktowany do 1.6 GHz ( 1000 Mhz fabrycznie ) i co ważniejsze ustawiony mam tak aby taktowanie bez obciążenia schodziło na 216 MHz i w miarę zapotrzebowania się zwiększało - na 100% ma to wpływ na wydłużenie czasu pracy.
PRZED :

PO :

Dodatkowo dzięki kernelowi zyskałem funkcję DEEP SLEEP - po wyłączeniu netu i wygaszeniu ekranu idzie poniżej 1% baterii na godzine...
bubel90 - 02-09-2013, 20:15
Marcin-Krak napisał/a: | Nie chcę używać telefonu jako modemu - bo żre baterie wtedy |
Odbiegając od tabletu polecam:
"Akumulator zewnętrzny Mophie Juice Pack Powerstation"
Aku
Potrafi naładować iPhone'a 5 trzy razy (prawie od 0) na jednym akumulatorku. Używam często w terenie z GPS. Jeżeli często używasz telefonu "w ruchu" to naprawdę warto.
|
|
|