Outlander I GEN Techniczne - Problem z antena do radia
monsun - 05-09-2013, 14:33 Temat postu: Problem z antena do radia Od jakiegos czasu postepuje pogarszajacy sie zasieg radia w moim outku, przejrzalem kable ktore prowadza do antenty za radiem i odslonilem podsufitke z tylu auta i tam rowniez wyglada ok. Popsikalem troche "Kontaktem" na miejsce lamania anteny na dachu i wydawalo mi sie ze na jakis czas pomoglo, ale teraz znowu zaczyna trzeszczec i szumiec. Czy ktos z was mial z tym problemy?
elektryk - 05-09-2013, 16:00
W obudowie anteny jest wzmacniacz, sprawdź jego stan, może zaczął gnić od wilgoci. Sprawdź też dodatkowy kabel do zasilania wzmacniacza, on chyba fabrycznie NIE est zasilany i podpina się go w okolicy radia, może Ci tam padło jakieś połączenie .
monsun - 06-09-2013, 08:35
O! a to ten czarny kabel to jest zasilanie wzmacniacza? Wydawalo mi sie ze sprawdzalem multimetrem na przekreconej stacyjce i nic tam nie bylo, wiec zalozylem ze to dodatkowa masa hm... ale jak go odpinalem i podpinalem to roznica byla znaczna. Zbadam to dzis dokladniej.
elektryk - 06-09-2013, 09:37
Czy czarny nie pamiętam, ale do anteny idzie taki grubszy koncentryk (zdecydowanie ma kolor czarny) i taki cienki do zasilania.
monsun - 07-09-2013, 13:36
Tak rzeczywiscie idzie tam zasilanie ale napiecie pokazuje sie dopiero po wlaczeniu radia wczesniej mierzylem tylko na przekreconej stacyjce, generalnie cala instalacja wyglada ok i odlaczenie tego zasilania znacznie pogarsza odbior wiec teoretycznie jakos tam wzmacniacz dziala pytanie tylko w jakim jest stanie. Probowalem rozpiac kable pod podsufitka ale ten banenek od koncentryka tak siedzi w gniezdzie ze nie jestem w stanie go wyciagnac.
mitsu00 - 07-09-2013, 16:29
monsun napisał/a: | Tak rzeczywiscie idzie tam zasilanie ale napiecie pokazuje sie dopiero po wlaczeniu radia wczesniej mierzylem tylko na przekreconej stacyjce, generalnie cala instalacja wyglada ok i odlaczenie tego zasilania znacznie pogarsza odbior wiec teoretycznie jakos tam wzmacniacz dziala pytanie tylko w jakim jest stanie. Probowalem rozpiac kable pod podsufitka ale ten banenek od koncentryka tak siedzi w gniezdzie ze nie jestem w stanie go wyciagnac. | To ze napiecie pojawia sie po wlaczeniu radia jest oczywiste, poniewaz to wlasnie sygnal z radia wzmacnia sygnal antenowy.
monsun - 07-09-2013, 20:15
niezwykle duzo wnoszacy do dyskusji post
mitsu00 - 07-09-2013, 21:54
monsun napisał/a: | niezwykle duzo wnoszacy do dyskusji post | Chlopie......dziwiles sie ze sygnal sie poprawia po wlaczeniu radia, a nie po przekreceniu zaplonu. Otrzymales odpowiedz. O co zatem biega?
Co do rozwiazania twojego problemu to na twoim miejscu wymienilbym antene a nowa, tzn sama podstawa ze wzmacniaczem krory znajduje sie w podstawie anteny dokreconej do dachu, zakladajac ze takie rozwiazanie jest w aucie. Sa tez warianty anten klejonych do tylnej szyby bocznej badz tylnej tylnej.
Z biegiem czasu uszczelka podstawy zaczyna przepuszczac wilgoc i elektronika wewnatrz gnije, a co za tym idzie jakosc sygnalu pogarsza sie badz zanika zupelnie.
Pisze z wlasnego doswiadczenia bo niedawno przerabialem wymiane anteny w Avenie. Kupilem uzywana na allegro i nowa dziala idealnie. MIalem jednak szczescie ze tylko 1 antena nawalila, bo w Avenie kombi sa 2 anteny, 1 na dachu i 2ga klejona.
mzgd - 07-09-2013, 23:56
BTW,
Orientujecie się może, czy antena z OII pasuje do OI? Ułamałem swoją przy odśnieżaniu dachu... Używek do OI nie widać, a do OII się zdarzają...
elektryk - 08-09-2013, 15:54
Jak sam bacik to może od Lancera?
mzgd - 08-09-2013, 16:11
Sam bacik, ale niestety ułamał się gwint przy samej podstawie, idealnie na równo, nie ma za co złapać, żeby wykręcić resztkę...
elektryk - 08-09-2013, 17:05
mzgd napisał/a: | Sam bacik, ale niestety ułamał się gwint przy samej podstawie, idealnie na równo, nie ma za co złapać, żeby wykręcić resztkę... | Jak każdą urwaną śrubkę, nawiercić i wykrętakiem. Tak wiem że to jest małe i delikatne, trzeba poprostu to zrobić delikatnie.
W przypadku braku wykrętaka można by spróbować nagwintować, wkręcić śrubkę, skontrować nakrętką od góry i wykręcać za śrubkę. Ale to jest bardziej ryzykowne, ta otoczka oryginalnie nagwintowanej tulei jest plastikowa, może pęknąć podczas gwintowania.
Skoro już się zdecydowałeś dokupić zamiennik to warto spróbować naprawić to co masz.
mitsu00 - 08-09-2013, 18:03
mzgd napisał/a: | Sam bacik, ale niestety ułamał się gwint przy samej podstawie, idealnie na równo, nie ma za co złapać, żeby wykręcić resztkę... | Ja na twoim miejscu kupilbym nowa antene zamiennik np Blaupunkta czy inna z wbudowanym wzmacniaczem w podstawie, odkrecil obecna (trzeba zdjac kilka spinek, lekko odgiac podsufitke od tylu aby dostac sie do mocowania anteny) i zamontowal nowa. Srednica nakretki mocujacej podstawe do dachu w OII to jesli dobrze pamietam 21-22mm. Wydaje mi sie ze w OI bedzie to samo. W Avensisie tez taka byla. Poprowadzic zasilanie do wzmacniacza mozesz z jakiegokolwiek zrodla po stacyjce. Alternatywnie kupic klejona antene na szybe z wbudowanym wzmacniaczem i podpiac do radia. Wtedy ta uszkodzona ori zostawic jak jest.
krzychu - 09-09-2013, 07:31
Ale po co zasilanie do wzmacniacza po stacyjce?
Zasilanie na oryginalnym obwodzie jest aktywne jak radio FM/AM jest aktywne lub włączona jest funkcja TA. Czyli dokładnie wtedy kiedy ma być.
mitsu00 - 09-09-2013, 08:49
krzychu napisał/a: | Ale po co zasilanie do wzmacniacza po stacyjce?
Zasilanie na oryginalnym obwodzie jest aktywne jak radio FM/AM jest aktywne lub włączona jest funkcja TA. Czyli dokładnie wtedy kiedy ma być. | Nie podano czy w aucie jest ori radio czy jakis aftermarket. Jesli te ostattnie, to nie kazde posiada funkcje podajawania zasilania na wzmak anteny.
|
|
|