Carisma - Techniczne - Przepustnica gdi
maciek2402 - 06-09-2013, 19:18 Temat postu: Przepustnica gdi Witam kolegów proszę o jakaś pomoc bo mam już dość tego japońskiego ustrojstwa.
Sprawa ma sie tak wracają na autostradzie przy stałej prędkości autko przyspiesza i jakby zwalnia na światłach faluja obroty .Diagnoza moja przepustnica , Rozkręciłem wyczyściłem ..... pierwsze co widzę przepustnica ciężko chodzi odmykając ręcznie nie wraca itp . Diagnoza jeden z magnezów sie odlepił. Przykleiłem zmontowałem autko ledwo pali tj pracuje na dwa srodkowe cylindry . Odłączyłem akumulator reset kompa pale chwyta dalej na dwa ratrunku co robic ! Szukam na alegro przepustnicy ale za cholere nie ma silnik to 1.8 gdi po lifcie numer eac 60-003
mlun - 07-09-2013, 13:33
Wyślij do Bartka na regeneracje i po sprawie.
PS. Magnes a nie magnez
maciek2402 - 07-09-2013, 14:39
Pisałem do niego na pw sam nie wie co dolega mojemu misiowi chyba jednak zdecyduje sie na regeneracje u niego tylko poczekam moze gdzieś kupie używana!
Bartek - 07-09-2013, 18:36
Skoro pokreciłeś tps'em to dokładnie wiem co dolega Twojej przepustnicy .
maciek2402 - 07-09-2013, 20:20
jeśli by po 1 czyszczeniu było oki nie ruszył bym tps (nawiasem nawet nie wiedziałem ze to on ) po cało dniowej walce z próba ustawienia tpsa na 064v stwierdzam ze moja przepustnica chyba padła! po włączeniu zapłonu i zdjęciu węza słuchać ze tak jakby sie sprzezała dotykając palcem blaszki wyraźnie wibruje! Odpaliłem jest idzie na 4 cylindry jednak powyżej 3 tys nie pójdzie ! wyłączenie ponowny start tym razem 2 cylindry a przepustnica wyraźnie nie reaguje na pedał przyspieszenia tj obroty powoli ida ku gorze jadnak po zdjęciu węza widać ze sie wogole nie otwiera. A jeszcze jedno słuchac dziwny dzwiek jak za starych czasów kiedy w tv nie bylo programu POMOCY CO DALEJ
Bartek - 08-09-2013, 08:05
Ustawić masz na 0.5 v - nie mam pojęcia skąd masz wartość 0.64 - to poza granicami tolerancji Ecu (0.4-0.6 v)
maciek2402 - 08-09-2013, 08:33
Bartek masz wiadomosc na pw
[ Dodano: 08-09-2013, 08:51 ]
tps ustawialem zgodnie z opisem na forum ! - rozgrzewasz silnik do temperatury pracy
- wyłączasz silnik
- odłączasz sterowanie siłownika, rurę doprowadzającą powietrze i luzujesz śrubki TPSa
- wbijasz igły woltomierza w 2 i 3 pin TPSa
- włączasz zapłon (bez uruchamiania)
- zamykasz przepustnicę palcem
- kręcąc TPSem ustawiasz 0.45-0.55 V na mierniku
- skręcasz wszystko i podłączasz
- resetujesz komputer (odpinasz klemę akumulatora na 15 s.)
- uczysz komputer nowego ustawienia - włączasz zapłon na 1 s., potem czekasz 15 s. bez uruchamiania silnika
Przyznam ze wogole moj czujnik pokazuje dziwne wartosci i zasadniczo nie udało mi sie wogole ustawic tych wartosci podanych powyzej tylko raz cos w granicach 0.6 v jednak po otwarciu recznie przepustnicy kiedy sie zamkla bylo juz np 1.2v
predatorix - 12-09-2013, 16:08
Witam
U mnie w Misku tez problem najprawdopodobniej z przepustnica. Auto jak jest zimne odpala bez problemu. Natomiast jak jest cieple i mam je odpalic dramat normalnie dusi sie ze hej. Musze dodac gazu zeby zaskoczył. No i wiecej mi pali ok 1,5 l czyli teraz jakies 11,5 w miescie. Pytanie gdzie moge podeslac przepustnice? Jakies sprawdzone miejsce ? Napisalem do Bartka na pw ale cisza. Nie mam pomyslu gdzie by ja oddac. Moze ktos pomoc ?
|
|
|