[96-02]Lancer CK0 - [CK1A 1.3] Problem z ładowaniem
Instru - 21-09-2013, 19:44 Temat postu: [CK1A 1.3] Problem z ładowaniem Problemy z odpalaniem rano mam odkąd kupiłem to kochane autko. Najpierw winą obarczono akumulator, wymieniono na nowy i to samo. Potem radio, które w trybie standby pobiera zbyt dużo prądu - problem wyeliminowano, jednak w dalszym ciągu od czasu do czasu był problem z odpalaniem. Zatem stwierdziłem, że przez coś musi ten prąd uciekać. W poszukiwaniu miernika cęgowego trafiłem do pewnego znajomego, który zrobił mi odpowiednie pomiary na akumulatorze.
Okazało się wówczas, że alternator nie doładowuje odpowiednio akumulatora, jednak przypadek jest nietypowy: zaraz po odpaleniu ładowanie na biegu jałowym jest bardzo dobre - 14coś. Jednak po chwili spada ono do jakichś 12,5V. Po przygazowaniu podskoczy do normy po czym znów spadnie do tych 12,5V. Dodam, że to wszystko było sprawdzane bez włączonych odbiorników prądu (światła wyłączone, radio wyłączone, wszystko co mogłoby pobierać prąd powyłączane).
Diagnoza: regulator napięcia do wymiany, ewentualnie cały alternator. Czy ktoś studiował już taki przypadek?
plecho1 - 21-09-2013, 20:37
Na początku sprawdź główne masy, od akumulatora do silnika i od akumulatora do karoserii. Często rdzewieją lub śniedzieją ich połaczenia przez co mogą się pojawić takie problemy jak u Ciebie. Jeśli to jednak wina alternatora, to najprawdopodobniej masz podpalone uzwojenie stojana lub padła któraś z diod w układzie prostowniczym. Ja jednak stawiam na słabą masę.
grumens - 03-01-2015, 09:35 Temat postu: Regulator napięcia - wartości ładowania Witam Panowie,
Czy podane przez mnie wartości ładowania są w normie, czy wskazują na uszkodzenie regulatora napięcia?
Bez obciążenia: 14,61 V
Pod obciążeniem: 14,52 V
Z góry dziękuje za odpowiedź.
robertdg - 03-01-2015, 09:39
Jezeli pomiar wykonany przy obecnych temperaturach (w okolicach 0 ) to trochę za wysoko
grumens - 03-01-2015, 09:53
dziękuję za szybką odpowiedź. Tak myślałem, że winny jest regulator. Wobec tego moje ostatnie pytanie. Wymiana samego regulatora wchodzi w grę, czy cały alternator kwalifikuje się do wymiany?
robertdg - 03-01-2015, 18:12
Da sie wymienić sam regulator ale uprzednio nalezy sprawdzić połaczenia elektryczne i reszte podzespołów alternatora
plecho1 - 03-01-2015, 18:38
Warto też sprawdzić stan baterii w mierniku. U siebie miałem kiedyś taką sytuację, że miernik z prawie wyczerpana baterią zawyżał wskazanie napięcia o około 1V.
KsiadzRobak - 05-01-2015, 08:34
grumens - bardzo dobre, nic nie ruszaj.
grumens - 05-01-2015, 13:19
Dziękuję za odpowiedzi. @KsiadzRobak: Faktycznie, jeżeli napięcia są w porządku, to nie ma sensu wymieniać działającego regulatora.
Perman - 10-10-2015, 20:20
Kolego Instru, jak sobie poradziłeś z problemem ładowania? Bo mam takie same objawy
Po uruchomieniu silnika 14,5 a po chwili spada do 12,5
Bizi78 - 10-10-2015, 22:14
Sprawdź jak włączysz światła lub jakiś odbiornik elektryczny.
Perman - 11-10-2015, 20:35
Włączenie świateł albo radia nic nie zmienia. Jest około 12.5 V
Po przygazowaniu wzrasta do około 14.5 a potem znowu spada. Sprawdzałem nawet na innym akumulatorze i jest to samo.
|
|
|