[XX-92]Colt C50 i starsze - Colt III C50 Kontrolka "Check Engine"
MattOmer - 11-10-2013, 21:38 Temat postu: Colt III C50 Kontrolka "Check Engine" Po pierwsze sorry, jeżeli temat był
Otóż mam taki problem z moim coltem c50 1.5 KAT 1991, zaraz po przekręceniu kluczyka zapala się kontrolka check engine, po odpaleniu pali się dalej i jak jadę to jest tak samo. Dziwna sprawa, auto chyba chodzi na trybie awaryjnym bo co wciskam pedał gazu to on prawie wcale nie przyspiesza. Czytałem wiele na Waszym forum i zazwyczaj wymiana kondensatorów pomagała ludziom(Tylko nie mogłem doczytać gdzie te kondensatory są ). Co może być jeszcze nie tak, prosiłbym o wymienienie możliwych usterek, które powodują zapalenie kontrolki. Z góry dzięki
PS. Wybaczcie ale jestem zielony, jeżeli chodzi elektryke
tomusn - 11-10-2013, 22:15
Kondensatory są w komputerze (zwanym ECU) sterującym pracą silnika, umiejscowionym z prawej strony, "przy nogach pasażera". Kondensatory zwykle wymienia się zapobiegawczo, gdyż są stare i mają tendencję do wylewania.
Jeżeli pali się lampka CE - należy sprawdzić błędy, np. za pomocą diody 12v, którą (tę diodę) należy podłączyć do złącza diagnostycznego (przy bezpiecznikach). I w zależności co tam się wymruga - wymieniamy lub naprawiamy
MattOmer - 12-10-2013, 13:43
Dzięki za odpowiedź
|
|
|