Pajero III - Jak sterowane jest ciśnienie doładowania w 3.2 did
buchaj - 21-10-2013, 18:53 Temat postu: Jak sterowane jest ciśnienie doładowania w 3.2 did Witam mam takie pytanie w jaki sposób sterowane jest ciśnienie z turbiny w 3,2 did?(czy tylko tym wężykiem podciśnienia co idzie od turbo do gruszki turba? czy może jest jeszcze jakaś elektronika która tym steruje?) Chodzi o to ze coś słabo mi bije ciśnienie .Mam założony wskaźnik ciśnienia doładowania i pokazuje przy obciążeniu 1,4 bara czasem skoczy do 1,5 - 1,6 bara ale tylko na sekundę i zaraz spada do 1,3 -1,4 . Dzisiaj sprawdzałem cały układ dolotowy czy jest szczelny i sprawdzałem czy intercooler nie jest pozatykany i wydaję się być wszystko ok. Mam założony box tuningowy v-tech i z tego co mi wiadomo taki chip powinien jeszcze podnosić ciśnienie turba a u mnie nawet nie osiąga wartości fabrycznych. Turbina była nie dawno robiona. Pozdrawiam.
zbyszekm2 - 21-10-2013, 19:25
A w jaki sposób ma podnosić ciśnienie turba?
Turbo jest bardzo proste, wylatujące spaliny nakręcają wirnik turbo a ten z filtra powietrza tłoczy powietrze do kolektora ssącego.
Jest wyregulowane fabrycznie na 1,6 bar, stałe ciśnienie utrzymuje gruszka przy turbine. Z turba idzie wężyk do tej gruchy, jak wytworzy się ciśnienie ponad 1,6 bara to grucha połączona z kierownica turba odpuszcza nadmiar ciśnienia do wydechu.
Nie ma tam elektroniki.
Sprawdź czy ktoś nie grzebał przy pręcie od gruchy, bo skrócenie go lub wydłużenie lub zgięcie, zmienia wartość.
Sprawdź czy nie jest popękana kierownica turba w środku?
Aaaa, najważniejsze, wyskaluj manometr:).
buchaj - 21-10-2013, 19:45
No właśnie podnieść ciśnienie można zakładając tak zwany manual boost controler który przydławi ciśnienie do gruchy aby grucha później odpuszczała ciśnienie(dlatego pytam czy niema Jeszcze tam jakiejś podpiętej elektroniki żeby chip mógł podnosić ciśnienie . Teraz wiem że niema dzięki. ). Czy ktoś grzebał przy pręcie od gruchy to nic tam takiego nie widać turbina była robiona jakieś 2 miesiące temu to chyba sprawdzali kierownice turbiny ale pewności nie mam.(nie dawno miałem problem z overboost ale po poruszaniu prętem i dmuchnięciem w gruchę problem zniknął ale nie wiem ile biło bo nie miałem jeszcze wskaźnika doładowania). A co do skalowania manometru to niema on chyba takiej funkcji ? jest to zwykły wskaźnik doładowania firmy auto gague (raczej chiny). Ale wskazuje chyba dobrze bo nieraz tak na sekundę dojdzie do 1.6 (czuć wtedy lepszą moc)po czym zaraz spadnie do 1,4 i słabnie i tak już trzyma.
ps. do jakiej wartości można by podnieść ciśnienie aby nie zaszkodzić silnikowi?
[ Dodano: 21-10-2013, 19:52 ]
Czyli jak będzie uszkodzona gruszka turba (za wcześnie będzie odpuszczać) to też chyba będą takie objawy?
tompol34 - 24-10-2013, 19:53
tak jak pisał zbyszek, zobacz pręt do gruchy, najlepiej jak wyjęta turbina, czy bypass się domyka. Czasami od nagaru nie domyka i słabo dmucha turbo, koniecznie obejrzyj łopatki turbiny bo moga być przytarte szczególnie że miałeś robioną turbinę i wtedy też nie da rady dać pożądanego ciśnienia.
pozdrawiam
tmcgalanteria - 31-10-2013, 21:39
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=82802
czytaj forum
|
|
|