To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Kamper vel camper

cabaniarz - 29-10-2013, 18:21
Temat postu: Kamper vel camper
Od pewnego czasu zainteresowany jestem tematem caravaningu. Wiadomo, do tego potrzebne jest odpowiednie auto :D Mocno zastanawiam się nad zakupem, wiem że L300 są dostępne w wersji z domkiem na plecach :wink: Ale są też Fiaty, Peugeoty, Fordy itp. I na zlocie nie trzeba martwić się o nocleg :wink:
Czy ktoś z Mitsumaniaków ma jakieś doświadczenia z tym ,,sportem''?
Jakieś rady, opinie, wskazówki?

ps. nie wiedziałem gdzie wrzucić temat, ponieważ temat ogólny :D

Besiek - 29-10-2013, 18:39

W zależności z jaką częstotliwością i intensywnością chcesz z tego korzystać, pod rozwagę proponuję przyczepę. Opcja tańsza w zakupie i utrzymaniu.
cabaniarz - 29-10-2013, 19:35

Besiek, Wolałbym przyczepę z własnym napędem :wink:
Besiek - 29-10-2013, 20:21

W przypadku kamperów niestety, zbyt wiele nie doradzę.
Krzyzak - 29-10-2013, 21:15

Ja mam przyczepę, ale kupowałem ją z zamiarem by była gdzieś na stałe, więc parametry jezdne były drugorzędne. Kupiłem Weippert Grand Landhouse i jestem bardzo zadowolony.
Ma prawie 9m długości w środku :) i jest świetnie wyposażona. Ogólnie polecam weipperta bo to taki rols royce wśród przyczep.

Olivia - 31-10-2013, 18:51

Musisz odpowiedzieć do czego chcesz używać tego kampera ?
Chodzi mi czy może masz zamiar jeździć po bezdrożach. Jakim budżetem dysponujesz etc. ? I co najważniejsze ile masz papierków na taki wóz drabiniasty ?

Jeżeli jesteś zainteresowany kamperem na bazie Forda Transita to mam dla Ciebie ofertę :) Mój tato kilka lat temu kupił taki wóz. Byliśmy nim w Rosji (Krym), Bułgarii, Albanii, Chorwacji a nawet Grecji. Pojazd nie jest już nowy, ponieważ to rocznik 1993 w benzynie. Wóz jest dla czterech osób z alkową, WC, prysznic, zbiornik na szarą wodę, przyłącze i ogrzewaniem postojowym oraz dorobioną markize. Po śmierci taty auto jest nam już nie potrzebne i chcemy go sprzedać.

stary alfer - 31-10-2013, 21:30

Bardzo fajna opcja z tym kamperem :)

Mniej więcej od 10 lat spędzam praktycznie każdy weekend począwszy od maja aż do września najpierw w przyczepie a teraz w domku holenderskim.
Niestety stacjonarnie, ale klimaty są super :)

Z linku widać, że przekrój cenowy kamperów jest dość szeroki :)

http://www.swiatcampera.pl/kupujemy_campera.html

cabaniarz - 03-11-2013, 20:35

Opcja fajna, zgadza się :D Po prostu inna niż inne, według mnie pewnego rodzaju wolność :D Myślę, że wykorzystanie byłoby jakieś kilka razy na rok. Wakacje, długie weekendy, bliższe wypady rodzinne. Nie myślę o szczególnie nowym sprzęcie, myślę o przedziale '87 - '94, a co za tym idzie 15k do 25k. Wiem, że w dolnej granicy cenowej też można coś sensownego, wypieszczonego wyhaczyć :wink:
cwaniak - 03-11-2013, 21:23

Kliknij tu campery z Belgii