To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - brak swiatla wstecznegp

brzosio - 14-11-2013, 21:54
Temat postu: brak swiatla wstecznegp
Witam :-) problem mam jak w temacie. Zarowki cale, kable tez. Cos slyszalem o czujniku, ale nie wiem gdzie on jest. Jestem amatorem w tej dziedzinie a swojego galanta 1.6 kupilem 2 dni temu. Prosze pomozcie, musze zrobic przeglad.
plecho1 - 14-11-2013, 22:26

W skrzyni jest wkręcony czujnik - włącznik świateł wstecznych, dochodzą do niego dwa przewody. Dla sprawdzenia odepnij od tego włącznika kostkę i połącz ze sobą te dwa przewody jakimś drutem czy kablem i włącz zapłon. Jeśli światła się zaświecą, to masz padnięty czujnik.
rsx - 14-11-2013, 22:29

to taki galant istnieje? :D
a pozycje Ci swieca? hm.. czujnik jest wkrecony w skrzynie z tego co mi wiadomo, a dostep jest banalny

brzosio - 14-11-2013, 22:31

Czy W samochodzie jest dostęp do tego czujnika bez wjazdu na kanał"?
?

[ Dodano: 14-11-2013, 22:36 ]
Pozycje świecą
Może i banalny,ale ja jestem laikiem.Proszę o konkrety

plecho1 - 14-11-2013, 22:54

Podnieś maskę i pooglądaj skrzynię, jeśli znajdziesz czujnik i kable dochodzące do niego, to na pewno to będzie ten od wstecznego. Jeśli nie znajdziesz, to chyba bez kanału się nie obejdzie.
brzosio - 19-11-2013, 22:22

Znalazlem :-) czujnik zdechniety. Musze lupic nowy. Macie jakies wakazowki gdzie najtaniej to kupic. W internecie widze koszta rzędu 50-80 zeta.
plecho1 - 19-11-2013, 22:36

W sklepach stacjonarnych raczej będzie podobnie. Jeśli tak Ci zależy na najtańszym rozwiązaniu, to czasem da się taki czujnik rozebrać i przeczyścić styki, aby to zrobić trzeba odgiąć zaprasowanie co nie jest zbyt łatwe. Ostatnio udało mi się tak zreanimować czujnik u szwagra w Mondeo bo właśnie była sobota wieczór a szwagier w niedzielę ruszał w trasę 500km więc trzeba było auto jak najszybciej naprawić.