To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Krajalnica

Marcin-Krak - 17-11-2013, 12:28
Temat postu: Krajalnica
Święta za pasem - poszukiwanie prezentów czas zacząć ;)
Padło na krajalnicę :) Macie? Używacie? Co doradzacie? :D
Metalowa? Plastikowa?
Użycie oczywiście domowe - do krojenia chleba własnego wypieku;), wędlin (niekoniecznie własnego wyrobu;)) jakiś serów itp itd ...

i9i - 17-11-2013, 12:39

Marcin-Krak napisał/a:
Macie? Używacie? Co doradzacie? :D

Ja mam starą plastikową, po Niemcu (wujaszek jeszcze z Reichu przytargał). Więc stwierdzę, że nie musi być najdroższa. Kup taką co pasuje do wystroju i wystarczy :shock:

Marcin-Krak - 17-11-2013, 12:42

i9i napisał/a:
Ja mam starą plastikową, po Niemcu

Tez takową posiadam, ale już swoje lata ma i pora na nowszy model - choć pewnie on nie przeżyje tyle ;)

Bizi78 - 17-11-2013, 12:44

Problem z krajalnicą jest taki, że trzeba ją po każdym użyciu sprzątać :wink: .
Moja leży gdzieś w otchłani szafki :mrgreen: .
Co do marki to muszę się do niej dogrzebać.

krzychu - 17-11-2013, 13:25

Ja bym tam wolał porządny nóż do chleba (są specjalnie wysoko hartowana z piłką tylko do chleba bo się je ciężko potem ostrzy), a do reszty można np. ceramiczny nóż jeden mały, drugi według uznania. A jak nie ceramiczny (krojenie tylko na desce drewnianej, nie podważać, kości itd odpadają) to porządne zwykłe. Wiele osób nigdy w ręce nie trzymało porządnego noża...

A z krajalnicą jest jeszcze ten problem, że jest niebezpieczna...

gulgulq - 17-11-2013, 14:24

Bizi78 napisał/a:
Problem z krajalnicą jest taki, że trzeba ją po każdym użyciu sprzątać :wink:

otóż to

ciężko ładnie pokroić wędlinę, warzywa (pomidory)
u rodziców jeszcze jak mieszkałem po tygodniu powędrowała na półkę

lepiej jak radzi krzychu dobry komplet porządnych noży

Krzyzak - 17-11-2013, 21:02

Mam jakiegoś Zelmera - nie pamiętam, kiedy była ostatnio używana. Wszystko teraz można kupić pokrojone albo poprosić o pokrojenie na miejscu.
Marcin-Krak - 17-11-2013, 21:51

krzychu napisał/a:
Ja bym tam wolał porządny nóż do chleba (są specjalnie wysoko hartowana z piłką tylko do chleba bo się je ciężko potem ostrzy),

Posiadam taki od kilku lat. Może nie jest to ten z najwyższej półki, ale faktycznie fajna sprawa.

Przekonujecie mnie do zakupu noży - tylko znów kolejny problem. Jakiej firmy? Czy kupowanie czegoś, co np pojawia się od czasu do czasu na różnego rodzaju gruponach może być coś warte?

Krzyzak napisał/a:
Wszystko teraz można kupić pokrojone albo poprosić o pokrojenie na miejscu.

Chleb, który sam piekę się nie pokroi ;) Wędlinę często kupuję w kawałku, bo dłużej jest świeża itd...

RalfPi - 17-11-2013, 21:56

krzychu napisał/a:

Ale co robi? Wybucha? :P
Tak samo nożem można sobie obciąć palucha jak i krajalnicą.
U Teściów pracowała jedna z 12 lat, ale się zmęczyła przy krojeniu zmrożonego chleba (uzwojenia się przegrzały i pewnie lakier elektroizolacyjny się "rozpuścił").

Krzyzak - 17-11-2013, 21:56

Marcin-Krak napisał/a:
Wędlinę często kupuję w kawałku
rozumiem - u mnie najczęściej gości dziczyzna... siostrzeniec i szwagier mają remingtony ;)
odzwyczaiłem się od plastiku

gulgulq - 18-11-2013, 06:51

Marcin-Krak napisał/a:

Przekonujecie mnie do zakupu noży - tylko znów kolejny problem. Jakiej firmy? Czy kupowanie czegoś, co np pojawia się od czasu do czasu na różnego rodzaju gruponach może być coś warte?

tutaj masz całkiem fajny komplet:
http://www.agito.pl/fiska...128-475618.html

robertdg - 18-11-2013, 07:09

Marcin-Krak napisał/a:
Przekonujecie mnie do zakupu noży - tylko znów kolejny problem. Jakiej firmy?
Z takiego reklamowego bełkotu to Fiskars się sprawdza (łacze to nawet z przykrymi doświadczeniami).
Jak nie będziesz miał dalszych pomysłów to zawsze jest w czym wybierać jeżeli chodzi o skarpetki, dezodoranty, etc :P

krzychu - 18-11-2013, 07:57

Marcin-Krak napisał/a:

To zależy. Teraz można kupić za 30zł ceramiczne. Mają swoje mocne i słabe strony, ale są piekielnie ostre na początku i jak się z nimi ostrożnie obchodzi to służą długo. Ostrzenie jest problematyczne (najlepiej szlifierka taśmowa) więc można co rok dwa wydać to 30zł na nowy. Ostatni kupiłem w Lidlu 2 takie fajne. Mam jeszcze wcześniejszy z kinghofa. Po roku nadal bardzo ostry, ale przy obieraniu ziemniaków nie rani już w palec :P Tylko, że ja z żoną robimy nim wszystko tylko np. odkładamy nie do zlewu tylko obok żeby go nie uszkodzić, tniemy tylko na drewnianej desce itd... A teściowa w pół roku tragedia ułamany koniec, poszczerbiony itd...

A z drugiej strony warto pierwsze nauczyć się ostrożności na ceramiczny bo tanio wyjdzie.

A dobre noże to na pewno japońskie ze stali VG10 (bardzo twarde), obłożone miększą stalą na wzór damasceński. Ale takie noże na allegro kosztują 500-700zł sztuka... Swoją drogą oprócz tego do chleba (który ma być tylko po prostu mocno zahartowany więc może być spokojnie za 50zł max) to 2 drogie wystarczą jedne mały, a drugi szefa kuchni (są 2 odmiany tego noża) do którego się trzeba przyzwyczaić lub trochę mniejszy uniwersalny (dla mniej wprawnego operatora). A no i do takiego noża to warto nauczyć się jak ostrzyć... Na pewno sobie takie sprawię kiedyś. Dodatkowo z uchwytem z drewna Pakka :P

[ Dodano: 18-11-2013, 08:46 ]
RalfPi napisał/a:
krzychu napisał/a:

Ale co robi? Wybucha? :P

Nie, można sobie odciąć palec. Nożem trochę ciężej. No i na nożu się jest skupionym, a na krajalnicy ktoś (czytaj kobieta) może mieć potrzebę robić 2 rzeczy na raz.

A tutaj jeszcze filmik z japońskim nożem VG10
http://www.youtube.com/watch?v=-U1m-9byGxk

fj_mike - 18-11-2013, 11:47

Brat właśnie kupił sobie taki nóż. Jest mega zadowolony.
http://www.japanesechefsk...scusSeries.html
Wybrał wersję 170mm.

Owczar - 18-11-2013, 16:40

U rodziców krajalnica jest odkąd pamiętam i cały czas bardzo intensywnie używana. Co ciekawe, może przez 10 lat raz była ostrzona. I co ciekawe, nikt się nią nigdy nie skaleczył, a nożem skaleczyłem się kilka razy :P

Marcin, jeśli zdecydujesz się jednak na krajalnice to plecam Alexis. Rodzice mają z 10 lat, jeden z niewielu produktów zelmera produkowany jeszcze w PL w niezmienionej formie.