To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS 1.3] Szybkościomierz po włączeniu zapłonu pokazuje 20km

tlustyx - 20-11-2013, 22:24
Temat postu: [MSS 1.3] Szybkościomierz po włączeniu zapłonu pokazuje 20km
Witam.
Stałem się posiadaczem MSS1.3 99r. w którym szybkościomierz po włączeniu zapłonu podnosi się na 20 km/h i podczas jazdy pokazuje zbyt dużą prędkość. Licznik kilometrów wskazuje poprawnie.
Co może być przyczyną i jak to naprawić?

Z góry dziękuję za pomoc.

Bizi78 - 20-11-2013, 22:36

Może ktoś demontował wskazówkę i ją źle założył :? .
Nie masz czasem założonych jakichś ringów na zegary albo innych tarcz :?:

- spróbuj przeczyścić styki w zegarach
- sprawdzić czujnik prędkości zamontowany w skrzyni

tlustyx - 20-11-2013, 22:53

Bizi78 napisał/a:
Może ktoś demontował wskazówkę i ją źle założył :?
Nie masz czasem założonych jakichś ringów na zegary albo innych tarcz :?: .

Po wyłączeniu zapłonu spada na 0
Nic nie jest zamontowane

Bizi78 napisał/a:

- spróbuj przeczyścić styki w zegarach

Jutro spróbuje przeczyścić.
Bizi78 napisał/a:

- sprawdzić czujnik prędkości zamontowany w skrzyni

tzn. jak sprawdzić?

robertdg - 21-11-2013, 08:15

Najprościej podpiąc komputer i porównać wskazanie ECU ze wskazaniem licznika, jak się nie będa pokrywać to trzeba coś wymienić albo skalibrowac, jezeli będzie zgodnośc z GPS na ECU to trzeba skalibrowac licznik (prędkościomierz)
Paweł W. - 21-11-2013, 12:59
Temat postu: Nie działa obrotomierz
[Koledzy Drodzy Moi, oczom nie wierzę, że wśród nas, zM(ITSUBISHI)otoryzowanych jest tyle życzliwości, to dobrze, b. dobrze. Ja mam problem, niestety, z obrotomierzem we moim "diabełku".Wskazówka stoi niczym zaklęta, zresztą, ponieważ nie mam instrukcji obsługi wydaje mi się że przez to nie działa wskazanie zużycia paliwa w komputerze.

[ Dodano: 21-11-2013, 13:03 ]
robertdg napisał/a:
Najprościej podpiąc komputer i porównać wskazanie ECU ze wskazaniem licznika, jak się nie będa pokrywać to trzeba coś wymienić albo skalibrowac, jezeli będzie zgodnośc z GPS na ECU to trzeba skalibrowac licznik (prędkościomierz)

Nigdy ładniejszego GALANT-a nie widziałem, do tego jeszcze czarny-piękny.

Bizi78 - 21-11-2013, 20:13

Wszystko możesz ściągnąć z forum:
Serwis manual do MSS.
Instrukcja obsługi do MSS.

tlustyx - 24-11-2013, 15:09

Rozebrałem licznik i nic nie znalazłem. Ściągnąłem więc wskazówkę i założyłem po włączeniu zapłonu na 0. Na razie działa, choć jeszcze nie sprawdziłem czy dobrze pokazuje.
macos - 24-11-2013, 18:49

Problem z szybkościomierzem przerobiłem już na różne sposoby.Brak wskazań na szybkościomierzu oceniłem że padł czujnik,najpierw go rozebrałem przeczyściłem,skleiłem i przez ponad rok wszystko było ok.Niestety problem znów się pojawił ,ponowne rozebranie i czyszczenie nic nie dało.Zamówiłem i kupiłem nowy (w ASO 260,-PLN). No i wyobraźcie sobie ,że po założeniu-klapa ,szybkościomierz nie działa,problem był bardzo prozaiczny,otóż nie łączyła prawidłowo wtyczka wpięta do czujnika prędkości.Dla poprawy łączenia włożyłem kilka drucików do wtyczki i szybkościomierz ożył,i wygląda na to że stary czujnik był dobry,tylko wtyczka źle łączyła, aż nie chce mi się tego sprawdzać :x
sznaps78 - 26-01-2014, 19:40

Czy udało się koledze rozwiązać problem?

Mam taki sam problem. Na pewno nie było grzebane przy liczniku. ECU podaje to co GPS czyli +- 3km/h odchył.

tlustyx - 27-01-2014, 18:59

sznaps78 napisał/a:
Czy udało się koledze rozwiązać problem?

Tak jak napisałem. Zdjąłem szybę licznika, założyłem licznik na kostki, zdjąłem wskazówkę, włączyłem zapłon, i założyłem wskazówkę w pozycji 0. Jednak w przypadku odłączenia prądu (zdjęcie licznika czy akumulatora ) i ponownym podłączeniu, wskazówka podskakuje do góry i spada na dól uderzając o ogranicznik co powoduje ponowne przestawienie wskazówki.
Mimo iż licznik działał to kupiłem nowy z obrotomierzem (w starym nie miałem).

Jurcom - 08-03-2015, 11:08

W moim przypadku (MSS 1999 GDI) skończyło się na wymianie licznika.
Kupiłem na Alle...o za około 40PLN z wysyłką. Pomogło. :P

U mnie usterka powstała po wymianie akumulatora. :shock:
Szybkościomierz i obrotomierz przy włączeniu podnosiły się o około 1cm ponad słupek spoczynkowy.

Pablos95 - 13-11-2015, 23:22

Witam Was, w moim miśku jest ten sam problem. Rozbierałem już licznik i zatrzymałem się na "zdjęciu" wskazówki. W jaki sposób to zrobiliście? czy jest ona montowana na jakieś zatrzaski? Nie chcę niczego urwać. Pozdrawiam.
Janq - 20-11-2015, 14:38

Bry Wszystkim.
Mam podobny problem z MSS 1.3, jednak nie dotyczy on tylko prędkościomierza, ale również obrotomierza. Po załączeniu zapłonu wskazówki wędrują sobie na 25km/h i na obroty na 1krpm. Zegary rozebrałem, przeczyściłem i położyłem na nowo cynę na pady, do których dotykają styki od logometrów - nie pomogło, dalej to samo. Obecnie odpiąłem akumulator i zobaczymy, czy coś to pomoże. Chciałem zobaczyć ty jak podepnę zasilanie z zasilacza, mając zegary na biurku będzie to samo, jednak natrafiłem na problem, który nazywa się rozpiska pinów. To, co jest w service manualu nie pokrywa mi się z rzeczywistością i nie wiem, gdzie mam się podpiąć. W ten sposób dostałbym odpowiedź, czy jest to wina zegarów, czy też problem leży gdzieś w elektryce auta.
Jakby ktoś miał jakąś rozpiskę pinów to byłbym wdzięczny.

robertdg - 21-11-2015, 07:40

Janq napisał/a:
Mam podobny problem z MSS 1.3, jednak nie dotyczy on tylko prędkościomierza, ale również obrotomierza.
Janq napisał/a:
To, co jest w service manualu nie pokrywa mi się z rzeczywistością i nie wiem, gdzie mam się podpiąć.
Musisz szukać wg rocznika, bo między liftami mogły być roznice w barwach kabli, zobacz sobie ten EWD dla SS 99MY
http://tech.mirage-perfor...ICAL_WIRING.pdf

Strona 157 dział 4-90

Janq - 21-11-2015, 09:32

Robertdg, dzięki. Tylko jest jedno małe ale - mam już manuali od groma i żaden nie pasuje do tych zegarów. Sprawdziłem sobie na które piny jest wyprowadzone podświetlanie i nie zgadza się to z żadnym z manuali :?