To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - [E57A 2.0D] Galant 2.0 TD Nagrzewnica

momek - 26-11-2013, 18:36
Temat postu: [E57A 2.0D] Galant 2.0 TD Nagrzewnica
Zakupilem tydzien temu Galanta z 94r. z cieknaca nagrzewnica...Jestem za Dąbrowy Górniczej
i mam problem z kupieniem nowej lub pewnej uzywanej:(i najwazniejsze, slyszalem ze wyjdzie ona bez wyciagania calej deski...podobno wystarczy rozebrac sam srodek deski tam gdzie panel grzania i radio,czy to prawda?i czy taka nagrzewnica pasuje z nowszego modelu benzynowego

robertdg - 26-11-2013, 19:45

Trzeba zdemontowac cała deske rozdzielczą, są firmy sepcjalizujące się w naprawie układów chłodzenia, więc może da się Twoją nagrzewnicę naprawić jak nie jest mocno uszkodzona
momek - 26-11-2013, 20:40

Z tego co mowil mi wczesniejszy wlascicel to dosc mocno sie z niej lalo i zrobil obieg na krotko,wiec w gre wchodzi tylko nowa lub uzywana...napewno nie wyjdzie srodkiem deski?jak podgladalem tam to wyglada jakby miala wyjsc ale nie jestem pewien...
robertdg - 26-11-2013, 21:00

Jak dobrze pamiętam wychodzi do góry, więc ciezko będzie.
O nagrzewnice podzwoń do Sośnicowic sa tam 2 dobre zakłady, mogą dorobić w razie konieczności, pierwszy zakład to:
Firma Sadło
Drugi to:
Chłodnic-pol

Hugo - 26-11-2013, 21:16

Jeśli pasuje od modelu po 1997 r. to mam idealną używkę na sprzedaż.
momek - 27-11-2013, 21:08

Wlasnie nie moge nigdzie znalesc czy pasuje od nowszej wersji...jak by ktos mial pewna nagrzewnice pasujaca do mojego 94r. 2.0TD to pisac bo kapa sie bedzie jedzic bez grzania w zime:((
Hugo - 27-11-2013, 21:52

momek, wrzuć nr VIN swojego auta, sprawdzimy czy nagrzewnica mają te same numery.
robertdg - 28-11-2013, 07:18

EA względem E5 ma całkowicie inne odprowadzenia rurek z rdzenia, ale jezeli radiator względem wymiarów jest taki sam, dokładnie taki sam, to firma która zajmuje się naprawa chłodnic może przełożyć rdzeń z odprowadzeniami, ewentualnie przerobić odprowadzenia w nalezyty sposób, pod warunkiem, że ten element nie jest uszkodzony i napomknę raz jeszcze, wymiary radiatora muszą być jednakowe
momek - 28-11-2013, 12:21

Teraz okazalo sie ze wczesniejszy wlasciciel nie jest pewien czy Galant jest zalany zimowym plynem,Wiec przydalo by sie wylac stary plyn...tylko jak to zrobic dobrze??przypominam ze nagrzewnica wg jest odlaczona i obieg jest na krotki czyli zagieta rura i spowrotem do silnika...Napewno to bedzie zaworek w chodnicy i jakis korek w bloku tylko gdzie on jest?
robertdg - 28-11-2013, 17:40

Odkręć wąż na spodzie chłodnicy, spuścisz około 2/3 pojemności układu, zalej koncentratem z płynem chłodniczym. Ewentualnie podjedź do warsztatu niech Ci Glikometrem zmierzą punkt zamarzania.
momek - 30-11-2013, 00:14

Nie daleko mnie jest Galant na czesci tylko ze 2.0 v6 czy nagrzewnica bedzie pasowac do diesla?
robertdg - 30-11-2013, 07:29

Katalogowo, mają różne numery OEM, ale wartałoby sprawdzić porównac, bo mogą się różnić drobnym detalem.