Galant - Ogólne - zarejestrowan nowy nabytek
Anonymous - 23-01-2007, 18:40 Temat postu: zarejestrowan nowy nabytek koledzy i koleżanki powiedzcie mi jak sie rejestruje samochód sprowadzony z Niemiec na współwłasność czy dwie osoby płaca ta akcyzę i podatek jak to jest bo muszę właśnie tak zarejestrować samochód a jestem w tym kompletnie zielony
stanik - 23-01-2007, 21:50
podstawowa sprawa to na umowie kupna/sprzedazy musza byc te dwie osoby wpisane jako kupujace i wtedy we wszystkich nastepnych papierach skladanych gdziekolwiek sa dane tych dwoch osob jako wlascicieli pojazdu.
A jako pierwszego wlasciciela najlepiej dac osobe z wiekszymi znizkami bo niektore ubezpieczalnie doliczaja cos ekstra jesli glownym jest osoba bez znizek a drugi wlasciciel ma max znizek (mimo ze sie korzysta z tych maksymalnychj znizek drugiego właściciela).
Pozdrawiam
Marcino - 23-01-2007, 22:07
1. Umowa na dwie osoby,
2. Akcyzę płaci sie na samochód a nie od osoby, tak wiec jedno z was płaci akcyze we włściwym urzędzie celnym
3 Rejestrujecie na jedna osobę jako głowny własciciel, nizaleznie od tego kto placił akcyze,
4. Ze zniżkami nigdy nie maiłem zadnego problemu
POzdrawiam
Anonymous - 23-01-2007, 22:16
ok słuchajcie a jak z urzedem skarbowym ja mieszkam w w-wa aa ta druga osoba w świnoujsciu i ona bedzie głuwnym włascicielem
karolgt - 23-01-2007, 23:49
widze ze juz pare osob odpisallo, ale wklejam linka, gdzie na koncu wszystko dokladnie opisalem:
Jeśli chodzi o rejestrowanie w trybie "współwłaściciele", to łatwiej moim zdaniem jest wykonać umowę kupna-sprzedaży na osobę "główną", załatwić podatki jak w instrukcji karolgt, a następnie przed rejestracją napisać umowę darowizny dla drugiej osoby na np 1% wartości samochodu. W takim przypadku nie trzeba płacić podatku od darowizny, bo wartość jest bardzo niska. Do rejestracji należy się wybrać z umową i dowodem osobistym współwłaściciela. Jak potrzba wzorów umów to proszę na PM
|
|
|