To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Lancer CK0 - Przegnite przewody hamulcowe

zbysze1 - 17-12-2013, 23:06
Temat postu: Przegnite przewody hamulcowe
Wyjezdzajac z parkingu musialem ostro zahamowac i pedal po wstepnym oporze do dna poszedl. Uklad niby podwojny i powinno cos hamowac, reczny tylko dziala.
Kupilem nowy przewod do tylnego lewego kola i zaczalem rozkrecac. Metalowa rurka byla tak skorodowana, ze wystarczylo lekko ruszyc i kawalki przewodu w reku mialem. Do drugiego kola niby mniej skorodowane, ale nie ma sensu ryzykowac. Tak skorodowane sruby w ukladzie hamulcowym tylnym mam, ze wykrecic nie mozna . Probowalem i gumowy przewod z okucia wypadl . Cylinderki, przewody metalowe i gumowe hamulcow tylnych najprosciej, najszybciej wymienic polecam.
Mam utopionego w ziemi lancera IV, ma 24 lata i przewody hamulcowe sa sprawne.
Ten co teraz VI ma 16 lat i tylne przewody hamulcowe dawno do wymiany , bo mocno skorodowane. Czesci nei sa drogie, a ryzyko jezdzenia z tak niepewnymi hamulcami duze.
Polecam luknac na te przewody, u mnie najgorzej bylo nad rura wydechowa i kawalek co do nadkola jest mocowany .

pierafal - 19-12-2013, 20:31

Mialem to samo. Przy okazji sprawdz sobie rure od wlewu paliwa, u mnie byla strasznie przegnita a caly syf z kazdym tankowaniem lecial do baku. Niestety nie bylo tego widac na pierwszy rzut oka, przerdzewialo gorne kolanko - to od strony wlewu.
nicram4 - 10-01-2014, 16:13

Na każdym przeglądzie okresowym diagnosta może każdemu z nas powiedzieć w jakim stanie są przewody hamulcowe w naszych pojazdach. To nic nie kosztuje a uchronić nas może przed poważnymi konsekwencjami włącznie z wypadkiem. Każdemu radzę zwrócić uwagę na te elementy. Pozdrawiam.