Pajero II - Wymiana rozrządu i sprzęgła . Czujnik blokady przy okazji.
Gromback - 12-01-2014, 22:19 Temat postu: Wymiana rozrządu i sprzęgła . Czujnik blokady przy okazji. Witam serdecznie, jestem świeżo upieczonym posiadaczem Pajero II 2.5 TD. Zamierzam
wymienić rozrząd i sprzęgło i zastanawiam się ,czy nie wyjąć całego silnika .Będzie
łatwy dostęp do pasków i do sprzęgła , a i do turbo zajrzę
Może Ktoś wyjmował silnik i podzieli się doświadczeniem.
Mam jeszcze jedno pytanie , czemu trzeba rozkręcać tylny most ,żeby wymienić czujnik blokady. Mam urwane kabelki i przy okazji mogę to zrobić .
Naczytałem się w archiwum ale nie znalazłem żeby ktoś to zrobił , tylko wielu tak jak ja zamierzało.
Z góry dziękuje Pozdrawiam.
lukas 78 - 12-01-2014, 22:51
Ad 1 wyciąganie silnika do wymiany sprzęgła to zły pomysł
Ad 2 znam takich co włożyli bez rozbiórki
zbyszekm2 - 13-01-2014, 12:28
bardzo zły
Gromback - 13-01-2014, 17:53
Ok.
Spróbuje bez wyciągania wyjmę tylko chłodnice i przy okazji wymienię płyn.
Dzisiaj stwierdziłem ,że urwane są przewody od czujnika ABS,
Mam pytanie może ktoś ma czujnik od blokady tylnego mostu i od ABS prawy przód ?
zbyszekm2 - 14-01-2014, 08:01
żeby wymienić czujnik tylnej blokady będziesz musiał wyjąc bebechy z mostu.
Gromback - 14-01-2014, 08:34
Możecie mi powiedzieć czemu trzeba wyjąć bebech z mostu , i ewentualnie kolejność działań.
zbyszekm2 - 14-01-2014, 08:44
Bo tam jest na końcu czujnika taki grzybek, który musi zajść za taką blachę w moście. I to nie chce przejść jak wkładasz bez wyjęcia.
lukas 78 - 14-01-2014, 15:50
tak jak pisałem znam takich co zrobili to bez bebeszenia
Heilsberg - 14-01-2014, 20:07
Ale ile wypili przy okazji
Gromback - 14-01-2014, 21:12
Hmmm... brzmi logicznie .... zwłaszcza z tym piciem .
Dzisiaj próbowałem zapiąć blokadę bez czujnika -- i kompresor pracował ale bez końca ,
widocznie sterownik nie dostaje sygnału z mostu.
Zobaczymy, na razie i tak nie mam czujnika, a i tak ciesze się całą resztą jak "murzyn blaszką"- bez urazy-. Skoncentruje się na wymianie poważniejszych rzeczy , ale i tak raczej wyjmę silnik - myślę ,że z rozrządem to ta sama robota ,a silnik będę miał na stole jak na dłoni - no sory korci mnie...
Mam teraz trochę czasu ,a i podnośnik z wyciągarką się znajdzie.
lukas 78 - 14-01-2014, 23:44
Nie wiesz co mówisz
do rozrządu jest bardzo dobry dostęp po zdjęciu wisko i osłony chłodnicy
ale rób jak chcesz żebyś później nie płakał ile to rzeczy przy okazji musiałeś wymienić
Gromback - 15-01-2014, 10:32
Wyciągnięcie silnika do rozrządu to bez sensu, chcę wyciągnąć silnik do sprzęgła, a przy okazji zmienić paski rozrządu , wymienić uszczelniacz wału , zajrzeć do turbo ,i wymienić
uszczelkę pod miską olejową.
Co sądzicie o komplecie sprzęgła Valeo , mogę mieć w dobrej cenie , lub Luk.
Heilsberg - 15-01-2014, 11:14
Wszystkie te wymiany zrobisz bez problemu nie wyciągając silnika. Jak wyciągniesz to potem będziesz walczył z wibracjami, naurywasz śrub i kabli i tylko problemów sobie narobisz.
Co do sprzęgła to przy cenach jakie są moim zdaniem tylko Exedy, żadne Luki, Sachsy i Valeo bo to często regenerowane sprzęgła.
jawaldek - 15-01-2014, 17:30
Gromback to już zrób krok albo i dwa dalej->> ściągnij budę i zakonserwuj ramę.
lukas 78 - 15-01-2014, 22:52
w swoim zakładałem exedy i zapłaciłem 540 zł brutto chodzi, na razie mam gdzieś 2 tys zrobione , oryginał z tego co pamiętam chyba był valeo ale musiałbym sprawdzić.
Tylko Valeo a nie "valeo phc" czy coś tam ...
będziesz płakał
|
|
|