Pajero Sport - [3.0 V6] Rozrząd wymiana
btomek - 21-01-2014, 21:26 Temat postu: [3.0 V6] Rozrząd wymiana Przymierzam się do wymiany rozrządu, który w 3.0 składa się między innymi z paska, 2 rolek, napinacza i pompy. Wiem, że na pewno należy wymienić rolki i pasek, natomiast krążą różne opinie odnośnie wymiany pompy i napinacza, gdyż niby lepiej pozostawić te elementy oryginalne niż zakładać nowe, które mogą mieć gorszą jakość niż te używane. Co do pompy to skłaniam się do wymiany, ale co do napinacza w niektórych markach wymienia się go w miare potrzeb lub co 2 wymianę rozrządu.
Czy ktoś przerabiał temat?
MAX-315 - 09-02-2014, 10:21
Witaj pompę bym wymienił a co do napinacza to jeśli ciężko go wcisnąć to pozostaw stary Ja swój sprawdzalem w imadle delikatnie dokrecajac i nie miał żadnego gwałtownego skoku czyli takiego tapniecia miałem nowy ale niemoglem go ustawić poprostu zawsze się chował i przez niego rozbieralem rorzad trzy razy bo się pasek slizgal na pompie koszt nowego to było 550 zł a pasek kup sobie z orginalu jak co nie całe 200 zł ale lepszy oczywiście decyzja należy do ciebie jak zrobisz
Pozdrawiam
kaczka81s - 10-02-2014, 19:45
Jak masz robić rozrząd to albo zmień wszystko, albo tylko sam pasek. W dziale "download" masz manual od silników, tam jest napisane jak się sprawdza napinacz, pompe wody i rolki sprawdzisz jak pasek ściągniesz, trzeba pokręcić posłuchać czy nie dzwonią, terkoczą itp, czy jakichś luzów nie mają łożyska. Jak nic nie słychać i nie czuć, to następne 60 tys oblecą, a jeśli masz jakieś wątpliwości wymieniaj wszystko.
MAX-315, gdzie kupowałeś ten napinacz, w IC Ruville kosztuje 430. Rolki SKF około stówy, pasek 250, pompę też za 250 kupi.
btomek, poszukaj kogoś znajomego kto ma zniżki w IC, ja za kompletny rozrząd dałem około 700.
btomek - 10-02-2014, 20:01
Jestem po wymianie, części kupowałem na e-pajero.pl, 2 rolki + pasek + pompa wody 549zł plus 19zł wysyłka czyli 568zł. Napinacz dodatkowe 285zł.
kaczka81s - 10-02-2014, 20:07
Czyli ceny nie tragedia, widzę że wymieniłeś wszystko. A jakiej firmy te części bo widzę że IC wcale nie takie tanie jak by się wydawało, ja mam tylko ten plus że na kumpla części biorę i dobrych parę stówek w kieszeni zostaje.
|
|
|