To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - Tylna wycieraczka ?

Mietek.K - 05-02-2014, 14:16
Temat postu: Tylna wycieraczka ?
Witam Kolegów.
Ostatnio będąc na myjni automatycznej urwało mi z całym ramieniem wycieraczkę tylnej szyby . Jak wiemy w pozycji spoczynku jest ona równolegle do lewej krawędzi szyby . Dopiero po uruchomieniu chowa się za koło zapasowe i znów wraca do pozycji wyjściowej tzw . spoczynku . Czy przekładając piny czy kable w kostce połączeniowej możliwe jest żeby pozycja spoczynku wycieraczki wypadała za kołem zapasowym ? Może ktoś już próbował coś takiego zrobić ? I czy w ogóle jest to możliwe do wykonania ?

PiotrKw - 05-02-2014, 15:44

Mietek.K napisał/a:
Czy przekładając piny czy kable w kostce połączeniowej możliwe jest żeby pozycja spoczynku wycieraczki wypadała za kołem zapasowym ?

Chyba nie , za pozycję odpowiadają krańcówki i krzywka . Nie polecam pozycji za kołem zapasowym , szczególnie zimą , można urwać wycieraczkę pod ciężarem śniegu , ( nie ma podparcia ) albo spalić silnik lub bezpiecznik w momencie uruchomienia jeżeli zbierze się na niej dużo zmarzniętego śniegu . Dlatego wprowadzono pozycję pionową niewrażliwą na śnieg i lód.
Mi tak kiedyś zerwało frezy tylnej wycieraczki w Picasso , która fabrycznie była w pozycji horyzontalnej .

Mietek.K - 06-02-2014, 15:44

Dzięki Kolego za odpowiedź.
Chyba odpuszczę sobie ulepszanie japońskiej myśli technicznej i niech zostanie tak jak było w oryginale .