Pajero III - [3.2 DID] Czarny dym przy odpalaniu silnika
KrzysG - 10-02-2014, 13:46 Temat postu: [3.2 DID] Czarny dym przy odpalaniu silnika Witam,
Podczas odpalenia nastepuje wyrzut czarnego dymu z rury i po chwili sa juz normalne spaliny. Pompiarz twierdzi ze tak mam byc bo przy starcie podawana jest wieksza dawka paliwa, rowniez jak dodam ostro gazu to tez niby tak powinno byc. Samo odpalenie jest rowniez "agresywne" jakby z dodaniem gazu. EGR ma zaslepiony, ale to pewnie nie ma wplywu. Czy u was tez sie tak dzieje?
milo - 10-02-2014, 15:04
Jak Ci odpala z rana ?
Jak z spalaniem większe ?
TangoKK - 10-02-2014, 15:45 Temat postu: Re: Czarny dym przy odpalaniu silnika
KrzysG napisał/a: | Witam,
Podczas odpalenia nastepuje wyrzut czarnego dymu z rury i po chwili sa juz normalne spaliny. Pompiarz twierdzi ze tak mam byc bo przy starcie podawana jest wieksza dawka paliwa, rowniez jak dodam ostro gazu to tez niby tak powinno byc. Samo odpalenie jest rowniez "agresywne" jakby z dodaniem gazu. EGR ma zaslepiony, ale to pewnie nie ma wplywu. Czy u was tez sie tak dzieje? |
Przy takich temperaturach jak teraz czyli około zera stopni rano nie ma u mnie żadnego dymienia. Jak było -15 stopni był lekki szaro-biały dymek na zimnym silniku, ale to chyba normalne. Jak się lekko rozgrzał kompletnie żadnego dymku.
PiotrKw - 10-02-2014, 16:26
KrzysG napisał/a: | Czy u was tez sie tak dzieje? |
Nie , EGR też mam zaślepiony . Zero dymu. Nawet przy dodawaniu gazu.
KrzysG - 10-02-2014, 20:21
Odpala bez problemu i poza tym jednorazowym wyrzutem czarnych spalin jak ze starego autobusu nic sie nie dzieje. Na postoju jak dodaje gazu nic nie dymi, a w czasie jazdy przy mocnym dodaniu gazu niestety nie widze co sie za mna dzieje , ale raczej jest w porzadku.
zbyszekm2 - 10-02-2014, 22:41
Jak uruchamiasz rano silnik dodajesz gazu? Czy uruchamiasz bez dodawania gazu?
KrzysG - 11-02-2014, 08:53
Uruchamiam bez dotykania pedalu gazu, ale mam wrazenie jakby sam dodawal gazu stad to agresywne odpalenie. Kiedy na po chwili go wylacze potrafi tez podbic obroty, ale jesli troche pochodzi to podbicie nie wystepuje.
milo - 11-02-2014, 14:56
KrzysG napisał/a: | Uruchamiam bez dotykania pedalu gazu, ale mam wrazenie jakby sam dodawal gazu stad to agresywne odpalenie |
Czujnik temperatury sprawdz
KrzysG - 12-02-2014, 18:57
Sprawdze, ale na cieplym i zimnym dymi tak samo przy odpaleniu. Mysle ze przy regeneracji cos nie tak ustawili, bo przedtem nie kopcil. W dodatku gdy sie nagrzeje to zaczyna miec wibracje na biegu jalowym i delikatnie trzesie calym autem.
|
|
|