[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] Swap silnika z 1,6 4g92 na 2,0 4g93 sohc z galant
Maciejżu - 17-02-2014, 22:23 Temat postu: [CA4A 1.6] Swap silnika z 1,6 4g92 na 2,0 4g93 sohc z galant Witam!
Jakieś 3 dni temu wywaliło mi uszczelkę pod głowicą, trzeba by więc zrobić wszystko co z nią związane czyli od pompy wody przez rozrząd aż po uszczelniacze itp.
Przyszło mi więc na myśl,żeby może najpierw wrzucić silnik 2,0 16v sohc 4g93 z galanta w miejsce mojego 1,6 i zamiast wszystkie nowe części ładować do 1,6 uzbroił bym sobie ładnie 2,0.
Teraz kilka pytań :
- mam drugą głowice do 1,6 czy będzie ona pasować p2p na blok 2.0? Pytam bo od razu dałbym ją do zakładu do planowania i sprawdzenia,
- czy ów 2.0 w jakikolwiek sposób różni się od 1,6 - wygląda zewnętrznie tak samo,
- jeśli się różni to co może zostać z mojego silnika? Wtryski,przepływomierz,kolektory itd?
- czy ecu z 1,6 ogarnie większą pojemność czy potrzebny jest komp z 2.0 ? Jeśli tak to czy wystarczy seryjna wiązka z 4g92 i do niej podpinam kompa z 4g93 czy muszę mieć prócz kompa całą wiązkę ?
Hmm nie wiem o co jeszcze pytać,może dalsze pytania zadam jak ktoś odpowie na te powyższe. Generalnie i tak muszę myśleć o inwestowaniu kasy w silnik więc wolę od razu dodać troszkę energii mojemu colcikowi.
Pilnie czekam na odpowiedź i serdecznie pozdrawiam!
mkm - 18-02-2014, 13:27 Temat postu: Re: Swap silnika z 1,6 4g92 na 2,0 4g93 sohc z galant
Maciejżu napisał/a: | 2,0 16v sohc 4g93 z galanta |
albo nie ta pojemność, albo nie to oznaczenie.
Pozostałe pytanie zmuszają mnie do prostej rady - naprawiaj ten silnik co masz
Maciejżu - 18-02-2014, 21:40
http://allegro.pl/silnik-...3983133192.html
hmm..chyba nie tylko ja się mylę ;p więc jaki to jest silnik lub oznaczenie?
Remont tego co mam odpada bo dziś musiałem przemieścić auto do garażu o własnych siłach i porozpierdzielało panewki wału ;/
robertdg - 18-02-2014, 21:47
4G63 to by się zgadzało, osprzęt inny, więc i sterowanie elektroniką inne, troszkę zabawy z tym jest, tak czy inaczej nawet w zakupiony silnik trzeba wpompowac trochę monet (rozrząd, olej, etc)
mkm - 18-02-2014, 22:42
Maciejżu, nawet w opisie jest 4g63.
Jak chcesz robic swapa to szukaj całego auta.
Sprawdzisz w jakim stanie jest silnik i będziesz miał wszystko co jest potrzebne.
Część części jakie Ci zostaną sobie wystawisz na alle to parę złotych odzyskasz
W zakup gołego silnika sie nie pchaj, bo kompletowanie wszystkiego co Ci będzie potrzebne, żeby go uruchomic w Twoim aucie puści Cię z torbami
A potrzebowac będziesz sporo, żeby nie napisać wszystko
Misiek :) - 19-02-2014, 17:56
Hey, tak się składa, że ja mam starego galanta GTI... ale to nie ten dział, więc nic nie piszę...
Silnik 4g64 szukaj DOHC. Będzie pasowało z Eclipsa 1g oraz Galanta E33A.
Radzę kupić całe auto, bo jest wiele pierdół, które są trudno osiągalne lub mogą kosztować sporo kasy jak się wszystko kupi osobno.
Polecam swap, tylko musi być ogarnięty mechanik.
Ja przerabiałem swap u siebie. Niby inny samochód ale swapowanie ma swoje prawa niezależnie od modelu...
Szukaj rozbitka, taniej będzie
bonsao - 12-07-2014, 07:51
Tak sie składa że ja mam takiego colta po SWAPie na silnik 2,0 16V SOHC i prawie wszystko pasuje plug and play .Potrzebne cie będzie silnik z alternatorem i pompą od wspomagania rozrusznik możesz wziąść od swojego 1,6 bo pasuje. Potrzebny będzie jeszcze komputer od ECU ale nie koniecznie bo na tym z 1,6 też bedzie jeżdził ale nieco słabiej. wiąska zostaje ta z 1,6 colta , jeszcze jedno bo bym zapomniał sprzęgło potrzebne bo w galancie jest 215mm a to w colcie 200mm. Poza tym wszystko składasz i musisz przedłużyć kable od alternatora bo alternator jest z przodu a nie z tyłu jak w colcie i jeszcze trzeba przedłużyć kabelek od ciśnienia oleju .Swap tego silnika jest stosunkowo prosty.
Anonymous - 07-11-2014, 13:55
Ecu z 1,6 bym nie zostawiał, będzie za uboga mieszanka jeśli średnica dolotu zostaje z 1,6 co może przełożyć się na przegrzewanie silnika <chociaż będzie bardziej eko>. W końcu paliwo ma też za zadanie chłodzić wnętrze.
Niby steruje tym MAF ale nie bawiłbym się w takie rzeczy jak zostawienie ecu z 1,6 - zwłaszcza, że komp można dorwać za stosunkowo małe pieniądze. Zastanawiałem się nad włożeniem ecu 2,0 do 1,6 kiedyś ale szybko rozwiałem tą myśl...
Prawidłowy stosunek dobrania mieszanki paliwa i tlenu zawartego w powietrzu to okolice 12,5.
Edit: Nie ten dział na handelek.
|
|
|