LPG - Wyrzucanie zapłonów w 4G18 z gazem
kisian - 29-01-2007, 20:38 Temat postu: Wyrzucanie zapłonów w 4G18 z gazem Mam MSS z 2003 roku z 2,5 roczną instalką BRC Sequent24. Od mniej więcej roku mam poważne problemy z instalacją zapłonową. Najpierw jakiś rok do tyłu wskutek "przymarzania"?? wtrysków gazu wywaliło sondę lambda a następnie diabli wzięli układ zapłonowy (cewka) co objawia się tym że potrafi wywalić zapłon na jednym z garczków. Najgorsze jest to że nie ma ustalonej reguły tej przypadłości.... Wywala podczas jazdy na wysokich obrotach( przykra i nieprzyjemna sprawa przy wyprzedzaniu..), w trakcie jednostajnej jazdy ze stałym obciążeniem...., itp. Czy ktoś może Mi pomóc informacjami????
P.S. Ostatnio założyłem używane kable i cewki kupione na Allegro i było fajnie..... Jeden dzień
kamilek - 29-01-2007, 21:47
kisian napisał/a: | przymarzania"?? wtrysków gazu wywaliło sondę lambda |
Że co? Że jak?
kisian napisał/a: | założyłem używane kable |
No Kolego...przewody to się nowe kupuje. Zacznij najpierw od tego.
Anonymous - 30-01-2007, 07:19
Dziwię się, że nie zauważyłeś zawieszenia wtryskiwacza gazowego. Mnie też się to zdarzyło zimą(w instalacji BRC Sequent), ale zapala się wtedy Check Engine i powinno się przełączyć zasilanie na benzynę. Po rozgrzaniu komory silnika po przełączeniu na gaz wtryskiwacz powinien się udrożnić, o ile jest zatkany tylko pozostałościami półstałymi. Ja również od 2,5 roku jeżdżę z tą instalacją i nie mam żadnych problemów z układem zapłonowym. Dodam, że jeżdżę na zmniejszonym do 0,80-0,90 odstępie elektrod w świecach, ponieważ ten drobny zabieg przy jeździe na gazie służy ochronie cewek zapłonowych przed spaleniem. Ważne też jest, żeby świece dobrej jakości, czyli NGK lub DENSO były wymieniane częściej niż normalnie, co 20 do 30 tys. km.
kisian - 30-01-2007, 14:12 Temat postu: Nowe przewody... Nowe przewody w Mitsubishi kosztują ok 300zł.... Kupiłem JC od Carismy za 70zł to wytrzymały 2! ściągnięcia ze świec...
[ Dodano: 30-01-2007, 14:15 ]
kamilek napisał/a: | kisian napisał/a: | przymarzania"?? wtrysków gazu wywaliło sondę lambda |
Że co? Że jak?
kisian napisał/a: | założyłem używane kable |
No Kolego...przewody to się nowe kupuje. Zacznij najpierw od tego. |
Przymarzanie zdiagnozowali mi montażyści gazu firma EXPERT Roczniak z Tarnowa....Gdy byłem z tym na gwarancji...
Anonymous - 02-02-2007, 19:06 Temat postu: Re: Nowe przewody...
kisian napisał/a: | Nowe przewody w Mitsubishi kosztują ok 300zł.... Kupiłem JC od Carismy za 70zł to wytrzymały 2! ściągnięcia ze świec...
|
jaki z tego wniosek??
nie opłaca sie oszczedzać na eksploatacyjnych czesciach ukladu zapłonowego ..
czasem lepiej wydać 200-300 zł na przewody i dobre siece, kopułke i palec nic pozniej placic duzo wiecej za aparat zaplonowy ...
a co do siwec to ja teraz testuje polskie ISKRY (gas)
słyszałem pare pochlebnych opinii i przyznam ze odkąd je załozyłem nie przydazyła sie zadna przykra niespodzianka z gazem (oczywiscie na rozgrzanym silniku, bo na zimnym przy -5'C to zdarzylo sie raz czy dwa ze sie zakrztusił i kaszlnął)
|
|
|